2013. nov. 1.

Blogturné ~ Kiera Cass: Az Elit (Párválasztó #2)

Bár a trilógia első részétől A Párválasztótól nem voltam elájulva - volt pár problémám a szereplőkkel és magával a koncepcióval is – mégis, valami megmagyarázhatatlan oknál fogva megszerettem a történetet és határozottan vágytam rá, hogy a követező részt is a kezembe vehessem és megtudjam, hogy vajon melyik fiú mellett köt majd ki America.

A történet ott folytatódik, ahol az előző rész abbamaradt, vagyis a 35 lányból már csak az Elit maradt versenyben a herceg szerelméért. Mivel most már csak 6 lányra jutott egy férfi, így már sokkal elviselhetőbbnek éreztem a helyzetet, bár még így is nagyon bizarrnak tartom ezt az egész párválasztósdi ceremóniát. Azonban, ha a dolgok mögé nézek és mindennek a célját keresem, akkor tisztán látható, hogy mindezzel a királynak az volt a célja, hogy lehetőséget nyújtson az alacsonyabb kasztban élőknek is arra, hogy közülük kerülhessen ki Illéa leendő királynéja, és így már egész más fényben lehet szemlélni az eseményeket.

A könyvben a disztópikus elemeket továbbra is csak nyomokban, (mint csokiban a mogyorót) lehet felfedezni, mivelhogy a középpontban még mindig America és Maxon romantikus kapcsolata áll, melyet a közéjük gördülő akadályok meglehetősen bonyolulttá és nehézkessé tesznek. Ebben a könyvben az árulások, a titkok és a szívszorító áldozatok kapcsán még többet tudhatunk meg Maxonról és arról a felelősségről, ami egy ország kormányzásával együtt jár. Az első részben orroltam Maxonra az miatt, hogy más lányt is megcsókolt Americán kívül, most viszont már tisztán látom az indokát, amit, ha fogcsikorgatva is, de elfogadom.
Rögtön meg is magyarázom. Hősnőnket Americát nem kényszerítették, amit fontosnak érzek megemlíteni, hanem önszántából jelentkezett a Párválasztó ceremóniára. Tulajdonképpen menekült első szerelme Aspen elöl, aki épp ez esemény előtt szakított vele. Americának időre volt szüksége és ezt a palotában megkapta. Maxonnak határozottan tetszett America – kezdetben azt hitte, hogy a lány is ugyanígy érez iránta, ami nagyban megkönnyítette volna a dolgát, mivel ha ez így lett volna, akkor Maxon rögtön feleségül is vehette volna őt és ezzel a verseny be is fejeződött volna.  Azonban mindez nem így történt, mivel Aspen felbukkanása a palotában összezavarta America érzéseit.

Tény, hogy mindkét fiú szereti Americát, és mivel őt sem hagyják hidegen a fiúk, ettől teljesen megkergül. Nem tudja eldönteni, hogy mit is akar valójában. Tisztában van azzal, ha az első szerelmét Aspent választaná, akkor békében és nyugalomban élhetne, mint katonafeleség, de azt is tudja, ha Maxon mellett döntene, akkor mindene meglenne, királynő lehetne és ezt kihasználva jobb életkörülményeket teremthetne azoknak az embereknek, akik éheznek és nyomorúságban élnek. Szóval ez valóban egy hatalmas döntés a részéről, melyet Maxon "királyi" cselekedetei csak még nehezebbé tesznek, így hát érthető a bizonytalansága, amivel be kell valljam, hogy engem már nem egyszer a sírba kergetett. Ezt a hezitálást látva nem csoda, hogy Maxon egyszerre több vasat is tart a tűzbe, mivel Americával ellentétben neki mindenképp meg kell nősülnie. És a saját érdeke, hogy olyan feleséget találjon magának, aki szereti őt és alkalmas a királynéi feladatra.

Természetesen nem csak America és Maxon van nehéz helyzetben a palotában, hanem az Elit többi tagja is, mivel valamennyi hölgynek bizonyítania kell rátermettségét, melyre a királyi családtól folyamatosan lehetőséget is kapnak. A stressz és az izgalom állandó vendég a lányok életében, és nem csak a játék tétje miatt, hanem a heti televíziós összefoglalók és interjúk is közre játszanak mindebben.

Ha az első könyvnél azt írtam, hogy Americával együtt bezárva éreztem magam a palotába, akkor most azt kell mondja, hogy klausztrofóbiás lettem attól, hogy szinte egy percre sem mozdultunk ki onnan. És ha valaki esetleg több akciót vár ebben a részben, akkor az bizony csalódni fog, mert ha lehet, akkor még a korábbiaknál is kevesebb volt benne. Persze a lázadók továbbra is jelen voltak és többször megtámadták a palotát, de ez a szál még mindig elég gyenge és homályos volt a történetben.

Egyszóval, minden maradt a régiben, America még mindig a palotában van, igaz az ellenségei száma eggyel nőt - méghozzá nem is akárkivel -, de úgy tűnik, hogy végre hajlandó felvenni a kesztyűt és küzdeni Maxonért.

Tudom, most úgy tűnhet, hogy nekem ez a könyv nem is tetszett igazán, pedig higgyétek el, hogy még az első résznél is jobb volt, csak egyszerűen magam sem tudom megmagyarázni pontosan, hogy mi is fogott meg benne. Talán a szerelmi háromszög (?), melyben egyik szereplő sem játszotta még el a szerelemtől elvakult hős szerelmest, vagy a történet meseszerűsége és egyben képtelensége, mely szerint bárki képes lenne ilyen körülmények között párt választani és találni magának, vagy a könyv hangulata, vagy az írónő stílusa... a fene se tudja. Csak azt tudom, hogy szerettem olvasni a könyvet, szerettem a párbeszédeket és a lájtos romantikát, szerettem, hogy elszórakoztattak és végig magával ragadtak az események, egyszóval szerettem úgy ahogy volt, és biztos vagyok benne, hogy akiknek az első rész tetszett, azokat ez a könyv sem fogja hidegen hagyni. Csak a folytatásra ne kéne olyan sokat várni.



A sorozat borítói pedig csodaszépek!


A trilógia részei:
Az Elit

Kiadó: Gabo
Eredeti cím: The Elit
Fordította: Gázsity Mila
Oldalszám: 356


Nyereményjáték


A Selection könyvsorozat második kötetének megjelenése kapcsán ezúttal mi is egyfajta “szelektálós” játékra invitálunk Titeket!

A blogturné valamennyi résztvevőjének blogján a Nyereményjáték címszó alatt találtok egy-egy képet. A képek közül 6 összefüggésbe hozható valamiként a könyvvel, van köztük kapcsolódási pont, valamiféle egyezés. Egyet kivéve. Ez egyfajta kakukktojás, vagy mondjuk úgy: Az Egyetlen - ami kilóg a sorból.

Gyűjtsd össze mind a hét képet, és a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe írd be ennek az Egyetlen képnek a megnevezését, ami a könyvvel nem hozható összefüggésbe.. Láss neki! Szelektálj!



a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai




2013. okt. 28. - Roni Olvas - Az Elit tagjai
2013. okt. 29. - Dreamworld - Aspen vs. Maxon
2013. okt. 30. - MF-Kata - Könyvtrailer
2013. okt. 31. - Deszy Könyvesblog - A borító születése
2013. nov. 1. - Szilvamag - kritika
2013. nov. 2. - Nem harap a - Az illéa-i divatról
2013. nov. 3. - Kelly Lupi Olvas - Az elkaszált CW sorozatról

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése