2014. júl. 17.

Kiera Cass: Az Igazi (Párválasztó #3)

Végre hozzám is eljutott a Párválasztó trilógia utolsó része, amit a fene se gondolt volna, hogy ennyire fogok majd várni, hiszen már a könyv borítója is elég spoileres volt ahhoz, hogy sejteni lehessen a történet végkifejletét és mégis… Semmi pénzért nem mulasztottam volna el a finálét.

Mint tudjuk America választás előtt áll, és a nagy kérdés, amitől a könyv megjelenése előtt csak úgy visszhangoztak a közösségi oldalak, hogy vajon kit választ majd; a herceget vagy a palotaőrt? És naná, hogy erre volt kíváncsi mindenki a történettel kapcsolatban, de azért nem szabad megfeledkeznünk a háttérben zajló eseményekről sem - a lázadókról és azok motivációjáról – mert ugye az előző részekben ezekről a dolgokról igencsak csekély információt kaptunk az írónőtől.

Most, hogy a Párválasztó ceremónia a végéhez közeledett eljött az idő, hogy Maxon kiválassza a négy megmaradt lány közül az igazit. America soha nem álmodott arról, hogy Maxon szívét meghódítva királynő legyen, de ahogy egyre otthonosabban kezdte magát érezni a Palotában rájött arra, hogy mennyi mindent veszíthet azzal, ha nem él a lehetőségével. És bár America kezdetben küzdött a herceg iránti egyre növekvő vonzódása ellen - hiszen első szerelmét Aspent szívből szerette és rengeteg közös emlék kötötte őket össze -, de az utolsó részben végre valahára - nem tépve tovább az olvasók idegeit a döntésképtelenségével - sikerült elhatározásra jutnia, és meghoznia magában a döntést, mely szerint kész volt harcolni a jövőért. Végre!

A versenyben ugye négy lány maradt: a kissé visszafogott Elise, a kedves Kriss, a gyönyörű, ámbár meglehetősen rosszindulatú Celeste és a történetünk lobbanékony hősnője America, aki soha nem bírta ki, hogy befogja a száját, és hogy ne okozzon valami galibát, melynek következményeként mindig magára vonta Clarkson király haragját. Mint például, amikor azt javasolta a népnek, hogy támadjanak vissza, ha az ellenséges déli lázadók kasztról kasztra akarnák majd szedni az áldozataikat, amely javaslatától Clarkson király rendesen bepöccent. Nem meglepő hát, hogy ő mindenképp America bukását akarta - de ezt már az előző részekből is tudtuk - és e célja megvalósítása érdekében a legalantasabb eszközöktől sem riadt vissza.
A befejező résztől bevallom én azt vártam - na jó, már az előző résztől is -, hogy több információt kapok majd a Palotán kívüli életről, a kasztrendszerről, a lázadókról és az ő szövetségeseikről... Ehelyett ismét csak a Palotában toporogtunk, igaz ugyan, hogy tettünk egy kis kiruccanást a falakon túlra is, de ez annyira minimális és nevetségesen súlytalan volt, hogy tényleg szóra sem érdemes.
Mindezen konfliktusok mellett természetesen tovább folytatódott a főszereplők szerelmi háromszögének fárasztó huzavonája is, melyben America, Maxon és Aspen egyre közelebb kerültek ahhoz a párbeszédhez, ami az ügyük rendezéséhez elkerülhetetlen lett volna… De mivel America nem kapkodta el túlzottan a helyzet tisztázást, így ez feszültséget szült, és ez a feszültség volt az ami a cselekményt előre vitte és nem a politikai dráma látszata, mert ez a sorozat - akár tetszik, akár nem - elsősorban egy szerelmi történet és semmiképp sem disztópia.

Ha azonban sikerül - márpedig részben sikerült - a fent említett negatívumokat lehámoznom a történetről, akkor egy magával ragadó, bár kissé bizarr, ámbár mégis nagyon hangulatos és mindenek előtt egy meglehetősen meseszerű és romantikus könyvvel (sorozattal) volt dolgom, amit egyszerűen nem tudtam letenni addigi, amíg a végére nem értem.



A trilógia részei:
Az Igazi

A sorozat magyar facebook rajongói oldala
Kiadó: Gabo
Eredeti cím: The One
Sorozat: The Selection 
Fordította: Gázsity Mila
Oldalszám: 346

2 megjegyzés:

  1. Pontosan ugyanezt éreztem a sorozat olvasása során. Nagyon jó bejegyzés, akárcsak a többi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Fanni, jó tudni, hogy hozzám hasonlóan más is így látta a könyvet :)

      Törlés