2013. szept. 7.

Blogturné - GYIK


Drága Olvasóim!

Ezt a bejegyzést a blogturné nyitó oldalának szántam, amelyben néhány szóban szeretném nektek bemutatni ennek a virtuális turnénak a célját és menetét.


Mi az a Blogturné Klub?

A Blogturné Klub az általunk szervezett blogturnékban résztvevő blogok közös fantázianeve. Ez a mi kis csapatunk, mind könyves vagy legalábbis könyvekkel is foglalkozó bloggerek vagyunk. Mind rajongunk az olvasásért, a könyvekért és mindannyiunknak van már blogos tapasztalata, sokan már személyesen is ismerjük egymást. Így egy olyan csapat született, ami elég sokszínű ahhoz, hogy a blogturnék érdekesek és változatosak legyenek, mégis jól tudunk együtt dolgozni és szépen kiegészítjük egymást.


Mi a blogturnék célja?

Az általunk szervezett blogturnék célja elsősorban a könyvek, az olvasás népszerűsítése és az, hogy az olvasók minél több információt kapjanak az újdonságokról, még megjelenésük előtt. Így szeretnénk segíteni a választásban, és kicsit fokozni a várakozás izgalmát. A posztokat pedig akár a könyv olvasása után is érdemes lehet újra átfutni, hiszen az általunk megosztott érdekességek még a könyvek olvasása után is nyújthatnak pluszt.


Hogyan zajlik ez az egész?

A Blogturné Klub több könyvhöz is szervez blogturnét. Az egyes könyvekhez külön turné tartozik, így egy blogturné mindig csak egy könyvvel foglalkozik.
Előfordulhat azonban, hogy több blogturné is fut egymással párhuzamosan, ezért is érdemes követni a Facebook oldalunkat és a moly.hu zónánkat, mert ezeken a helyeken a legkönnyebb értesülni az összes állomásról, nem kell külön összevadászni az egyes bejegyzéseket.


Hogy néz ki egy blogturné?

Ahogy már korábban is írtam, minden blogturné témája egy bizonyos könyv. A könyvet a résztvevő bloggerek elolvassák, majd értékelik azt és érdekességeket keresnek hozzá. Minden turnéhoz készül egy menetrend, ennek alapján jelennek meg az egyes blogokon a bloggerek posztjai. Minden nap egy újabb bejegyzés kerül fel, minden nap egy másik blogra.
A bejegyzések összetétele a könyvnek megfelelően változó, de azért elmondható, hogy a következőket szinte minden esetben megtaláljátok:

1. Fülszöveg/A könyv története
Változó, hogy a blogger a könyv hivatalos fülszövegét osztja meg, vagy a saját szavaival meséli el a történetet, esetleg mindkettő. A lényeg ugyanaz: az olvasók kapnak valami alapvető információt, mivel is állnak szemben.

2. Értékelés a könyvről
Ez talán a legfontosabb része a blogturnés posztoknak. Minden blogger véleményezi az olvasott könyvet. Ebben semmi központilag meghatározott dolog nincs, egyik bloggernek sem mondja meg senki, mit írhat vagy nem írhat, mindenki teljesen szabadon alkotja meg a véleményét. Pontosan ettől lesz minden egyes poszt egyedi, hiszen a véleményünk sok esetben eltér az ízlésünknek, a korunknak, a tapasztalatunknak vagy akár a hangulatunknak megfelelően. Lehetnek persze átfedések, de biztos vagyok benne, hogy mindenki ír legalább egy-két olyan dolgot, amit senki más nem. Ezért is érdemes minden posztot elolvasni, hiszen a blogturné végére így lesz teljes a kép. Világos, hogy minél többen mondjuk valamiről, hogy jó, annál nagyobb az esély arra, hogy tényleg az.

3. Érdekesség
A legtöbb esetben az egyes állomásokon találtok valamilyen érdekességet a könyvvel vagy a szerzővel kapcsolatban. Ez szinte bármi lehet. Idézetek a könyvekből, hosszabb részlet, amit a kiadótól kaptunk megosztásra, zenelista, könyvelőzetes, kimaradt jelenet fordítása, karakterbemutatás vagy bármi más. Az eddigiek alapján elmondhatom, hogy rengetegféle extrában gondolkozunk, és tényleg nagyon sokszínű lesz a paletta, nagyon változó lesz az egyes könyveknél olvasható érdekességek sora. Tényleg igyekszünk olyan érdekességekkel szolgálni, amelyek valóban érdekesek is, és adnak valami pluszt az élményhez.
És már most megsúghatom: néhány esetben előfordulhat az is, hogy magával az íróval, írónővel olvashattok interjút!

4. Nyereményjáték
Ez bizonyára sokakat érdekel, nem is ok nélkül. Minden egyes turnéban készülünk valamilyen nyereményjátékkal, amelyen a blogturné témájául szolgáló könyvet lehet megnyerni, és adott esetben egyéb extrákat, pl. könyvjelzőt.
A nyereményjátékok is mindig változnak. Előfordulhat borítóval kapcsolatos játék, kvíz vagy egyszerű, lájkolós játék, de mindig érdemes játszani!

5. A blogturné menetrendje
Gyakorlati szempontból ez egy nagyon fontos része a posztoknak. Ugyanis a blogturnés bejegyzések alján megtaláljátok az adott blogturné menetrendjét, azaz szépen, egymás alatt, dátummal és linkkel azt, hogy mikor melyik blogra kerül fel blogturné poszt és milyen érdekességet találhattok az állomáson. Így ha egy állomásra tévedtek, akkor onnan könnyedén elérhetitek a többi posztot is, persze az a poszt csak akkor lesz elérhető, ha már elmúlt az ahhoz a bloghoz tartozó időpont.


Kik értékelik a könyveket?

Az egyes blogturnékban a Blogturné Klub tagjai vesznek részt, fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem minden Blogturné Klub tag vesz részt minden blogturnéban. Ez azért is fontos, mert így nincs olyan, hogy egy romantikáért rajongó bloggerina egy horror könyvről ír értékelést, ha az teljesen hidegen hagyja és nem érdekli. Így elkerülhetjük, hogy torzított kritikák szülessenek, hiszen egyértelmű, hogy ha az embert valami alapból nem érdekli, akkor valószínűleg a véleménye sem lesz meghatározó a könyvre nézve. Nálunk tehát nincs "muszájolvasás", mindenki azt a könyvet értékeli, amiről tényleg úgy érzi, hogy a profiljába vág.


Lehetek én is a Blogturné Klub tagja?

Gyakorlott bloggereket válogattunk össze, akiknek már van előéletük, olvasótáboruk, és nagyon sokat és gyorsan tudnak olvasni. A YA és NA könyvek a fő profilunk, de akad köztünk, aki a felnőtt könyveket preferálja, több szem többet lát alapon. Jelenleg maximálisan elégedettek vagyunk a létszámmal. Később meglátjuk, túlterheltség esetén elképzelhető a bővítés.


Akkor hol is találhatom meg a Blogturné Klubot?

Az egyes bloggerek blogjain és más közösségi oldalaikon


Reklámozhatom a kezdeményezést?

Persze, még meg is köszönjük! Mivel ez egy viszonylag új dolog, ezért különösen örülünk annak, ha valakinek tetszik, és szívesen adná tovább az élményt az ismerőseinek.
Tényleg a legkisebb dolog is számít. Megoszthatjátok a Facebook oldalunkat vagy a Moly.hu zónánk linkjét, az egyes posztjaink linkjét is kitehetitek mindenféle közösségi oldalon, illetve ha blogotok, weboldalatok van, a bannerünket is odabiggyeszthetitek.
Egyébként is nagyon örülünk, ha aktívak vagytok. Játsszatok, kommenteljetek, osszátok meg velünk, nektek hogy tetszett a könyv!

Ha valamilyen újságnál dolgoztok vagy netes hírportálon, esetleg blogotok van, és cikket szeretnétek írni a kezdeményezésről, abban is szívesen benne vagyunk, keressetek meg minket és megbeszéljük!

A friss megjelenésű könyvek közül nem mindegyikkel fogtok nálam találkozni, mivel természetesen csak azokról írok, amelyek felkeltették az érdeklődésemet, ettől függetlenül a többi újdonság bemutatásáról sem maradtok le, mert folyamatosan tájékoztatlak benneteket a friss megjelenésekről és a róluk szóló turnék ütemtervéről. Azt hiszem ennyi elég is elöljáróban, ha esetleg lenne valami kérdésetek szerintem menet közben úgy is megtaláljátok majd rá a választ, de ha nem, kérdezhettek tőlem is bátram, szóval jó olvasást és nézelődést. (A bejegyzés állandóan frissülni fog, az oldalsávban lévő banner segítségével bármikor elérhető lesz.)
És akkor csapjunk is a lovak közé!

Sarah J. Maas: Üvegtrón


A blogturné első könyve az Üvegtrón, amely szeptember 18-án jelenik meg a Könyvmolyképző gondozásában. A könyv turnéjában, amely szeptember 7-től 15-ig fog tartani, kilenc blogger fogott össze, hogy bemutassa nektek Celaena Sardothien, Adarlan legjobb bérgyilkosának a történetét.


Állomások:
(A linkek folyamatosan frissülnek, hogy nyomon tudjátopk követni a turnét)

1. 09/07 MFKata gondolatai - Ismerd meg Noxot
2. 09/08 Deszy könyvajánlója - Ismerd meg Adarlan királyát
3. 09/09 Dreamworld - Ismerd meg Kaltaint
4. 09/10 Roni Olvas - Ismerd meg Caint
5. 09/11 Szilvamag olvas - Ismerd meg Perringtont!
6. 09/12 Kristina blogja - Ismerd meg Nehemiat!
7. 09/13 Kelly Lupi olvas - Ismerd meg Doriant!
8. 09/14 Nem harap a… - Ismerd meg Chaolt!
9. 09/15 Függővég - Ismerd meg Celaenat!


Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem


A Maxim Kiadónál 2013. október 1-én jelenik meg Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem című könyve. A könyv turnéjába nyolc blogger fogott össze, hogy bemutassák nektek a könyvet.

09/16 Nem harap a...
09/17 Deszy könyvajánlója
09/18 Dreamworld
09/19 MFKata gondolatai
09/20 Always Love a Wild Book
09/21 Kelly & Lupi olvas
09/22 Függővég


Cynthia Hand: Angyalvágy


A Maxim Kiadónál 2013. október 1-én jelenik meg Cynthia Hand: Angyalvágy című regénye. A könyv turnéjába három blogger fogott össze, hogy bemutassák nektek a könyvet. 
09/19 Angelika blogja
09/21. MFKata gondolataiKelly Creagh: Nevermore - Soha már


A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában szeptember 30-án megjelenik Kelly Creagh: Nevermore - Soha már című regénye, mely egy trilógia első része. A Blogturné Klub nyolc bloggere a Nevermore blogturné keretein belül mutatja be Isobel és Varen világok közt átívelő történetét.


1. 09/18. Kelly Lupi olvas - Könyves idézetek
2. 09/19. Deszy könyvajánlója - Poe köszöntő
3. 09/20. Dreamworld - Meglepetés
4. 09/21. Nem harap a… - Varen könyve
5. 09/22. Roni olvas - Vörös Halál
6. 09/23. Angelika blogja - Zenelista
7. 09/24. Always Love a Wild Book - Annabel Lee és A holló

8. 09/25. MFKata gondolatai-Trailer 


Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet


Rebecca Donovan nagysikerű Breath sorozatának első része október 1-én jelenik meg magyarul Elakadó lélegzetcímmel a Maxim Kiadó gondozásában. A Blogturné Klub 10 bloggere szeptember 21-től szeptember 30-ig minden nap egy-egy ajánlóval vár benneteket, valamint a történethez kapcsolódó extrákkal és nyereményjátékkal.


1. nap 09/21 Kristina blogja - Ismerd meg Rebecca Donovant
2. nap 09/22 Deszy könyvajánlója -Story Behind The Story
3. nap 09/23 MFKata gondolatai - Carol és George karakteréről
4. nap 09/24 Nem harap a... - interjú az írónővel
5. nap 09/25 Kelly&Lupi olvas - Drew és Sara karakteréről
6. nap 09/26 Angelika blogja - Zenelista
7. nap 09/27 Book Heaven - idézetek
8. nap 09/28 Dreamworld - Borítók
9. nap 09/29 Szilvamag olvas - Karkötők
10. nap 09/30 Roni olvas - Emma és Evan karakterérőlKevin Hearne: Hounded - Üldöztetve


A Könyvmolyképző Könyvkiadónál 2013. szeptember 30-án jelenik meg Kevin Hearne: Hounded - Üldöztetve című könyve. A könyvet – ahogy már sejthetitek – a Blogturné Klub által szervezett turné keretében most jobban is megismerhetitek.


Szeptember 23 - Függővég - kritika
Szeptember 24 - Szilvamag olvas - aprócska érdekesség az íróról
Szeptember 25 - Deszy könyvajánlója - Vasdruida tetoválások
Szeptember 26 - Roni Olvas - karakter bemutató
Szeptember 27 - Kelly Lupi olvas - ír farkaskutyák
Szeptember 28 - Nem harap a... - Így készült a borító
Szeptember 29 - Angelika blogja - "kettős nézőpont"
Szeptember 30 - Dreamworld - kritika + idézetek

Elizabeth Richards: A sötétség városa


Október 1-én jelenik meg A Sötétség Városa a Maxim Kiadó jóvoltából a Dream válogatás keretében. Az újszerű disztópikus fantasytörténet bemutatását tette céljául a Blogturné Klub. Szeptember 26 és október 1. között hat blogger hat állomáson írja meg a véleményét a könyvről.Innen tovább bevallom hősiesen, feladom a blogturnés könyvek és azok állomásainak a dokumentálást, de nem kell megijedni, mert ezen az oldalon tovább mazsolázhattok és nézelődhettek, úgyhogy továbbra is jó olvasást és jó szórakozást kívánok a könyvekhez! Az erő legyen veletek.0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése