2011. ápr. 17.

Alex T. Smith: Claude a városban

Claude egy kutyus. De nem ám egy közönséges kutyus! Hanem egy piros micisapkát és egy piros pólót viselő mókás figura, akinek a gyengéi a svájcisapkák. Legyen az pöttyös, csíkos vagy akár virágos. Amikor Suvikszcipő úr és felesége reggel elmennek dolgozni, Claudenak az az ötlete támad, hogy egy kalandos napot tölt a városban barátjával, Bolyhos Zokni urasággal együtt. Persze arra ő sem gondolt, hogy mindez mennyire kalandosra sikeredik.

Az első részben Claude sétálni indul, Bolyhos Zokni urasággal. Beülnek egy kávézóba teát inni, majd Claude galambokat nézeget (de nem ám akár hogy), bevásárol (rengeteg micisapkát), és ellátogat egy múzeumba, ahol véletlenül sikerül lelepleznie egy tolvajt, aki egy kellemes küllemű, teltkarcsú vidám hölgy. Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert annyira kedves és vidám a könyv illusztrációja, hogy nem lehet szó nélkül hagyni. A második részben Bolyhos Zokni uraság megbetegszik - valószínű sok volt neki a városi kiruccanás - így Claude kénytelen kórházba vinni, ahol szintén bizarr kalandokba bonyolódik. Tévedésből ugyan, de mégis gyakorolhatja elég hiányos orvosi szakértelmét, amikor sikerül meggyógyítania a „rettentően” beteg birkózónőket, az artistákat és egy nagydarab tetovált fickót a hímzésével.

A könyv színei csupán: a fekete, a fehér, a piros és ezek árnyalataira korlátozódik. Bevallom, hogy kezdetben ez miatt fenntartással vettem kezembe a könyvet, de később, olvasás közben magam is meglepődtem a színek összhatásán. Már az első oldalak után láttam, hogy az illusztrációk humorosan eredetiek és a könyv szövegével együtt rendkívül harmonikus.

A könyv titka - persze ez csak az én szerény véleményem - az a bizonyos angol humor, ami nagyon finoman, a gyerekek számára is érthető formában jelenik meg a történetbe. ( a legjobb a tizenegyórai - kór!? Hát az haláli!:)))

A könyv mérete kisebb, mint egy hagyományosé és csupán csak 94 oldal, de be kell vallanom, hogy egyre jobban kezdem megszeretni az ehhez hasonló, inkább füzet jellegű könyvecskéket, amelyek rendkívül praktikusak és nem elhanyagolható, hogy kevésbé költségesek.

Szívből ajánlom a könyvet nem csak a gyerekeknek de a felnőtteknek is. Claude története egy  nagyon humoros és vidám mese. Örülök, hogy megismerkedhettem vele, mert nagy rajongója lettem én is, és a gyerekeim is. Remélhetőleg a következő részekben is ugyan ilyen komikus helyzetbe kerül majd Claude, melyek megoldásai, szintén ugyan ilyen mókásak lesznek.
Már nagyon várom!!!

Értékelés: 5*


Kiadó: Manó Könyvek
Eredeti cím: Claude in the City
Fordította: Totth Benedek
Oldalszám: 94

2 megjegyzés:

  1. Már vasárnap olvastam a posztod és annyira jó ez a kutya! :) Olyan kis idióta feje van, de abszolút pozitív értelemben ;).

    VálaszTörlés
  2. Igen :))) Tényleg aranyos könyv, én is jókat nevettem rajta. Szeretem ezt a fajta humort, ami benne volt.

    VálaszTörlés