2011. okt. 2.

Gary Chapman - Catherine Palmer: Parázsló ősz

A Parázsló ősz immár a harmadik része a  Gary Chapman és Catherine Palmer szerzőpáros A házasság négy évszaka című regénysorozatának.

Őszintén bevallom, hogy nagyon megszerettem a sorozatot, annak ellenére, hogy a könyv nyelvezete nem túl bonyolult, mellyel talán az írónak pont az volt a szándéka, hogy a történet mondandóját, a lehető legegyszerűbb és legérthetőbb formában  közvetítse az olvasók felé.
A történet egy idős házaspárról szól Charlieról , - és akik már olvasták az eddig megjelent részek valamelyikét, azok biztosan tudják, hogy kiről van szó. Igen, arról az idős bácsiról, aki a kis golfkocsijával minden este megtette a már kötelezővé vált ellenőrző körútjait Öbölmélyén - és Estehről, aki a város tyúkanyója és a délutáni nőegyleti gyűlések vezetője. A könyv olyan témákat érint, mint a házasság, a szerelem, a hűség, az autizmus, a betegség, a halál és nem utolsó sorban a keresztény hit. 

Ahogy elkezdtem a könyv olvasását újra átjárt ugyan az a kellemes érzés, amit már az előző részeknél is éreztem, amikor képzeletben ismét abba a szeretetteljes közösségben érezhettem magam, amit az író teremtett meg Idill városában. A sorozaton keresztül megismerhetjük a városka lakóinak hétköznapi problémáit, akik különböző temperamentumúak, és akik között akadnak hívők és nem hívők, házasok és magányosok..., de minden ismérvük közül talán a legfontosabb közös tulajdonságuk, hogy törődnek egymással. És itt most nemcsak arra gondolok, hogy ha véletlenül megbetegszik valaki, akkor a szomszédok meleg étellel kedveskednek a betegnek, vagy hogy segítenek egymásnak a ház körüli munkák elvégzésben vagy akár a barátjuk üzletének a csinosításában, nem. Én arra gondoltam, hogy egymás lelkével is törődnek!

Nagyon szimpatikus volt, amikor Charlie felajánlotta segítségét Bradnek az építkezésben. Annak ellenére, hogy mindketten különböző generációból valóak, gyorsan sikerült megtalálniuk a közös hangot egymással. Tulajdonképpen Charlie lett Brad mentora. Rengeteg hasznos tanáccsal látta el a fiatal zöldfülű férjet. Tehette is, mivel ő már öreg „veteránnak”számít a házasság intézményében, hiszen közel ötven éve él feleségével. Én úgy gondolom, hogy sokan gondolkodnak a mai világban úgy, mint Brad a házassággal kapcsolatban miszerint „ha nem megy, akkor nem kell erőltetni, tovább kell lépni.” Ezzel azért vitába mernék szállni.
…ami a külvilágban zajlik, közel sem bír akkora jelentőséggel, mint ami a házasságodban történik. Rajtad áll, hogy működik vagy véget ér…
A könyv befejezését nem éreztem igazságosnak az írótól, rengeteget bőgtem miatta, de így utólag már belátom, hogy ez egy természetes dolog és ez is az élet egyik velejárója.

Úgy gondolom, hogy, akiknek tetszett Gary Chapmannek a szeretet nyelvéről szóló könyve, azoknak ez a sorozat is elnyeri majd a tetszését és értékelni is fogják.

A negyedik és egyben az utolsó rész, a Télre tavasz című kötet megjelenését 2012. februárjában tervezi a kiadó.

Értékelés: 4/5

A sorozat eddig megjelent részei:

Kiadó: Harmat Kiadó
Eredeti cím: Falling for You Again
Fordította: J. Füstös Erika
Oldalszám: 280

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése