2011. okt. 4.

Fülöp Mónika: Röpke - A Lombpalota megmentése

Augusztus közepe táján olvastuk kislányommal Fülöp Mónika, Röpke - Egy lombtündér igaz története című mesekönyvét, ami azóta is a kedvenc könyveink közé tartozik. De, hogy ez a kis tündérke mennyire a szívünkhöz nőt, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy gyermekem, néhány alkalommal már készített is ajándékot számára, színes papírokból, amit a kertünkben lévő egyik díszfánkra kellett feltennem, - mert ugye a lombtündérek a fák lombjai között élnek - és utána türelmesen kellett várakoznunk, hogy majd egyszer eljön érte és elviszi. És Ő mindig el jött érte és elvitte.:)) Már, akkor tudtuk, hogy a könyvnek lesz még folytatása is, ami nem is váratott sokáig magára.

A Lombpalota megmentése című könyvben Röpkének komoly feladata van.  Meg kell mentenie a tündérek otthonát és az erdőt, ahol élnek. Természetesen nem egyedül kell szembe néznie ezzel a nagy feladattal, hanem segítségére vannak jóbarátai, az előző részben már megismert tiszta szívű kislány, Virág  és a kissé morcos Csizmadia bácsi, akinek a szíve még egy kicsi "fényesítésre" szorul ugyan, de ez után a kaland után már csillogni villogni fog. Új taggal is bővül a kis csapat egy kisfiúval, akinek pont a nagypapája az, aki ezt a nagy riadalmat okozza az erdőben. A mesében megismerkedhetünk a fák szellemeivel, a bokoremberekkel és Röpke kedves testvéreivel is. Kiderül, hogy kik a Föld tündérei és, hogy mit rejtenek azok a csodálatos tündérládikók, amit a lombtündérek király ajándékozott nekik.

Szívemhez szólt az írónő, amikor a fákról és azok szellemeiről írt. Én valóban hiszem, hogy a fáknak lelkük van és hogy oka van annak, hogy az emberek úgy vonzódnak hozzájuk. A fák azok, akik „összekötik az eget a Földdel.” A mesében úgy jelentek meg előttem, mint egy bölcs és szeretettel teli lények, akik bármikor az emberek segítségére vannak.
Óh, a fák oly okos lények, azokban lélek lakik! Én gyilkosnak tartom, aki egy nemes fát kivág."  (Jókai Mór: Az aranyember).
A mese kapcsán alkalmam nyílt elbeszélgetni a gyermekeimmel arról, hogy milyen fontos szerepet töltenek be az életünkben a fák és az erdők. Hogy melyik fát lehet kivágni és miért, és hogy minden egyes elpusztult és elpusztított fa helyett újat kell ültetni.

Nem győzőm hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az, hogy a gyerekek még kiskorukban megismerjék a környezettudatos életmód alapjait. Azon töprengtem valamelyik nap, hogy tudnék-e még mondani másik olyan mesekönyvet, amely a környezetvédelemről szól? Magam is meglepődtem, de egy sem jutott az eszembe. Érdekes nem?

Imádom, hogy a könyv minden egyes oldala színes és hogy bájos rajzokkal van tele. Rengeteg illusztrációt álmodott Egri Mónika a meséhez, amik igazán nagyon kedvesek és szépek.

Remélem, hogy lesz még újabb része Röpkének, hiszen a vége elég folyatás gyanús.:) Kíváncsian várjuk, hogy milyen szívhez szóló üzenete lesz a következő résznek, amelyben az előzőekhez hasonlóan, biztos, hogy a tündérek mellett ismét hangsúlyos szerepet kap a természet és a környezetvédelem.

Kiadó: Fényház 
Illusztrálta: Egri Mónika
Oldalszám: 88
Ár: 2390.-

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése