2011. okt. 20.

Laure Charpentier: Gigola

Ha egy könyv elolvasása utána azt mondják rá, hogy: Háááát  ez érdekes volt….. akkor abból nem tudunk meg semmi. Mert ugye milyen értelemben volt az a könyv érdekes? Pozitív vagy negatív értelembe? Mi volt benne az érdekes, a történet vagy a szereplők vagy az író stílusa?

Hogy milyen könyv volt a Gigola? Érdekes :)

Laure Chapentier regénye a 60 években játszódik, a helyszín Párizs. A történet egy karizmatikus fiatal lányról és Párizs, leszbikus alvilági életről szól. A téma érdekes a történet viszont borzasztóan egyszerű.

Laura egy 25 éves, vakmerő, rövid hajú, fiús kinézetű homoszexszuális nő, aki nem törődve jövőjével abbahagyja orvosi tanulmányait és önpusztító életbe kezd. Megismerkedik egy kurvával, akit a Pigalle negyed prostituáltjai közül karolt fel és akit miután a saját ízlése szerint átformált luxusprostivá, hasznot húz belőle, a stricije lesz. Mivelhogy folyamatosan pénzügyi gondokkal küszködik, - életmódja tekintetében a nagyvilági szintet célozta meg, - kénytelen más forrásból is pénzt szerezni, ezért a cél érdekében magát is áruba bocsájtja. Amikor találkozik egy nagyon gazdag és még mindig vonzó idős nővel, anyagi problémái egy csapásra megoldódnak, mivelhogy az öreg hölgytől rengeteg pénzt és értékes ajándékokat kap szexuális szolgáltatásaiért cserébe. Aztán váratlanul beállít a nagy szerelem.

A könyv eleje érdekes volt és talán még izgalmas is, nem olvastam még leszbikus történetet és igazán nem is tudtam, hogy mit is várjak egy ilyen témájú könyvtől. Gigola nagyon férfias volt, nem csak külsőleg, hanem lélekben is, a temperamentuma, a gondolkodása is mind mind ezt mutatta, amit olvasás közben is egyértelműen éreztem.
„…megvalósíthatom a személyiséget, amire a legbensőmben álmodoztam: egy hideg, érzéketlen, férfias és szinte számítóan céltudatos nimfomán lényt.”
Gigola hedonista életet élt, szépsége és határozottsága mindenkit megérintett a környezetében, minden nőt el tudott csábítani és ki tudott elégíteni. De! mindezek ellenére mégsem tudtam elfelejteni, hogy ő mégis csak egy nő! Hiába próbált dörzsölt alvilági figurának látszani és hiába vedelte a sok whiskyt, és hiába járt szmokingba, hiába törte magát, hogy kemény férfinak látsszon, én mégsem tudtam elvonatkoztatni női mivoltától.

A könyvben akad bőven szerelmi jelenet, amely néhol olyan részletesre sikeredett, hogy az már számomra gyomorforgató volt. De még mielőtt ezt bárki kikérné magának, mindez nem a leszbikus jelenetek, hanem inkább az egyik szereplő miatt volt.

A regény nem túl hosszú, igazán nem is bontakozik ki a történet, olyan vázlat szerű az egész, főleg az utolsó harmada. A végét sejteni, mit sejteni? tudni lehet hiszen egy bődületes nagy klisé.

A történet pikáns és végig érezhető a nyomott és sötét hangulat, ami az éjszakai bároknak, a szajháknak, a szexnek a szenvedélynek és a rengeteg alkoholnak köszönhető. Mindezek fényében mégsem bántam meg, hogy elolvastam, sőt (!)..... igazán érdekes egy könyv volt.
A regényből film is készült.

Értékelés: 3/5

Kiadó: K.u.K.
Eredeti cím: Gigola
Fordította: Dr. Kertész János
Oldalszám: 228

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése