2011. máj. 6.

Gray Chapman – Catherine Palmer: Nyári szellő

„Az a házasság, amelyben „boldogan élnek, míg meg nem halnak”, csak a mesékben létezik. A házasság kemény munka. ”
Nemrég jelent meg Catherine Palme és Gary Chapman szerzőpárostól a Nyári szellő című könyv, amely A házasság négy évszaka regénysorozat második része. Az első részről már írtam korábban, amely Tavaszi történet címen jelent meg.

A történet középpontjában egy házaspár, Kim és Derek állnak. Kimnek az első házasságából két gyermeke született, akik ikrek és már 11 évesek. Sajnos az ikrek egyike súlyos cukorbeteg, ami megnehezíti mindenki életét a családban. Kim második házassága Derekkel nem problémamentes, de mégis szépen élnek egymás mellett, mígnem hozzájuk nem költözik Derek édesanyja, Miranda. Na, kedves olvasó! Gondoljunk csak bele! Egy kevert család, egy cukorbeteg kisfiú és a kedves mama, mindez egy fedél alatt. Biztos mindenki egyetért azzal, hogy ez a helyzet konfliktusok millióinak melegágya lehet. Felsorolok párat. Miranda mindig kritizálja a menye főztjét, gyereknevelési módszereit, a lakás berendezését és nem utolsó sorban, ami a legfájóbb, gyakran mutat rá arra, hogy a gyerekek nem az ő „igazi” unokái. Na engem már a felsoroltak felével ki tudna kergetni az anyósom a világból. De ezekkel még közel sincs vége a bonyodalmaknak. Dereknek a már több éve féltve őrzött  kis titka is kiderül, amivel nem kis meglepetést okozott feleségének.

Számomra a legérdekesebb és a legmeglepőbb dolog a tizenegy éves kislány félelmei voltak, amiket jobban belegondolva teljesen jogosnak éreztem. Ő a család szétesésétől és a testvére elvesztésétől félt a legjobban. A testvére iránti szeretete szinte már fojtogató volt, és kétségbeesetten kereste családja körében a biztonságot. Kedvenc részem, amikor a szomszédban élő nyugdíjas postás megtanítja Dereket a „horgászatra” , amely virágnyelven annyit jelentett, hogy elárulta saját módszerét arra, hogy a felesége és a közte kialakuló konfliktusokat miként is oldja meg. És láss csodát, Derek is sikerrel járt a módszer használatával mind a lányánál és a feleségénél is egyszerre. 

No de rajtuk kívül sok más szereplőről is olvashatunk még a könyvben. Például az előző részben megismert kedves fodrásznőről, akinek nagyon jó úton halad románca a szomszédos Csalitanya tulajdonosával. Olvashatunk kedvencemről, a nőegyleti teadélutánokról és Idill város egy újabb lakójáról is.

A könyv bemutatja nekünk a szeretet nyelveit és annak használatát és arra ösztönöz bennünket, hogy hallgassuk meg és figyeljünk oda a másikra, mert ezzel elejét vehetjük a félreértéseknek és könnyebben szót érthetünk nemcsak a szeretteinkkel de a közvetlen környezetünkkel is. Biztos vagyok benne, hogy mindenki talál a történetben olyan hasznos tanácsot, amely segítségére lehet egy stabil és szeretetteljes családi légkör megteremtésében vagy a már meglévő jobbá tételében.

Bevallom, csodálkozom magamon, hogy mennyire megfogott ez a könyv, hiszen nem szoktam keresztény vagy akár bármiféle önsegítő témájú könyvet olvasni, de ez úgy érzem, hogy mégis kivétel lesz ez alól :) Bizton állíthatom, hogy megszerettem a sorozatot. 

A sorozat ezen része egy nagyon szép és nagyon humoros történet, amit nyugodt szívvel ajánlok mindenkinek, és várom a következő részt!

Értékelés: 5/4.5

Kiadó: Harmat Kiadó
Eredeti cím: Summer Breeze
Fordította: J. Füstöt Erika
oldalszám: 279


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése