2012. okt. 29.

Ilona Andrews: Áradó hold - Világok peremén II.

Aki olvasta a Mágikus találkozásokat az már kapott egy kis ízelítőt a Perem különleges világából. A Peremet két világ határolja; egyik oldalról a Mágia – ahol a kékvérű arisztokraták uralkodnak és a mágia az élet része -, másik oldalról pedig a Töredék, ami a Mágia tükörképe, vagyis ahol a varázslás csak tündérmese. A Mágikus találkozásokban William csak másodlagos szereplő volt, olyan édes mézesmadzag féle, aki felkeltheti az olvasó érdeklődését a következő részhez. Nos, én horogra akadtam. 

Mágia két országa: Lousiana és Adrianglia nem igazán jönnek ki egymással, kémeik cselszövésekkel teli háborút folytatnak egymással. Míg Lousianaban az alakváltó gyerekekre halál vár, addig Adriangliában kegyetlen katonákat képeznek ki belőlük. Így lett Willliamből is légionárius, aki már két éve - amióta a Mágikus találkozásokban megismert Rose kikosarazta – élt visszavonultan a saját önsajnálatában dagonyázva, sörözgetve és a játékaival játszadozva.  Egy nap az adriangliai titkosszolgálat emberei azzal a kéréssel keresik fel őt, hogy hatoljon mélyebbre a Perembe, keresse meg a Pókot, vegye el tőle azt a tárgyat, amit keres és vigye el hozzájuk. William nem sokat gondolkodik a kérésen, hanem rögtön elvállalja azt, mivelhogy a célszemélyt, a Pókot, akinek kezéhez több alakváltó gyermek vére tapad, már évek óta üldözi, de ez idáig mindig kicsúszott a karmai közül.  

E küldetésnek köszönhetően találkozik William Cerise Mar-ral, aki egy nagyszerű teremtés. A lány családja nemzedékeket átívelő viszályban áll a mocsárban élő másik nagy családdal a Sheerilesekkel, akik bosszúból elrabolták a lány szüleit. Cerisere a szülei hiányában nagy felelősség nehezedik, kénytelen átvenni a nem épp kevés és kissé dilinyós rokonokból álló család irányítását és az élükre állva a szülei keresésére indulni. Megjegyzem, hogy e népes családnak köszönhetően rengeteg karakter szerepelt a könyvben, amik száma épphogy csak súrolta azt a határt, amitől még nem vált zavarossá és túlterhelté a regény.

Azt hittem, hogy az első könyvből már megismerhettem a Peremet, de a fenéket! Nem tudom, hogy hány arca van ennek a világnak, de most egy olyan, az előzőnél még sötétebb és mocskosabb része tárult elém, amire egyáltalán nem számítottam. Szerencsére vagy sem, de a könyv terjedelmének köszönhetően bőven volt lehetőségem mindezt jobban megismerni, kezdve a mocsárban élő veszélyes és ijesztő lényektől (cápáktól és kígyóktól), a gyalogosan járhatatlan helyeken keresztül a váratlanul felbukkanó még az ott élők számára is ismeretlen szörnyetekig, amikről olvasva egyértelműen leszögezhetem, hogy nem egy nyúlszívű embernek való hely ez. Természetesen mindezek mellett részletes információt kaptam a Mar és a Sheeriles család között zajló többéves viszály okáról, és arról, hogy mi köze Cerise szüleinek elrablásához a Póknak, az ő motivációjáról és mutáns lényeiről, akik ritka egy gusztustalan, degenerált bandát alkottak az egy már biztos.

Eddigi olvasmányaim alakváltó szereplőire visszatekintve valószínűleg Williamet tartanám a legveszélyesebbnek. Elképesztő fizikai erővel, ügyességgel és halált megvető bátorsággal rendelkezik, de ha az érzelmit, a szívét és a lelkét venném górcső alá, akkor bizony azt kell mondanom, hogy ő a legkiszolgáltatottabb hős, akiről mostanában olvastam. Cerise pedig csakúgy, mint az első részben Rose, kemény és bátor, egy igazi harcos amazon, hatalmas szívvel és egy nagy adag kötelességtudattal. Mivel Cerise és William találkozása a legalkalmatlanabb helyen és időben történt, ezért a kapcsolatuk meglehetősen lassan - mert ugye mindketten óvatosak és bizalmatlanok voltak egymással -, de biztosan épült fel, ami nekem kifejezetten tetszett.

Rengeteg hátborzongató szörnnyel és mutáns lénnyel találkoztam olvasás közben és a véres csatajelenetekkel sem bántak szűkmarkúan az írók. Talán az én ízlésemnek már túl sok is volt belőlük, míg a humoros részeket véleményem szerint igen kis kanállal mérték...... no, de ettől eltekintve úgy gondolom, hogy tisztességes folytatása ez a Mágikus találkozásoknak, bár nekem az első rész jobban tetszett.

A folytatást szem előtt tartva a szereplők közül pedig majd Kaldar Mart lesz érdemes megjegyezni magunknak, aki nemcsak megrögzött szerencsejátékos, ügyvéd, tolvaj és kerítő is egyben, hanem egy kissé pimasz, de nagyon is szerethető karakter. Ő lesz a következő rész főhőse. 


Kiadó: Egmont
Eredeti cím: Bayou Moon
Fordította: Márton Andrea
Oldalszám: 493

4 megjegyzés:

  1. Na, akkor nem kapkodom el, hogy mielőbb elkezdjem :)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem nagyon jó, hogy a két részt szinte egyszerre adta ki a kiadó, nincs időd kiesni ebből a világból, bár ez sokkal durvább volt, mint az előző....
    Nagyon kíváncsi vagyok milyen hangulatú lesz majd a következő és, hogy mikorra várható:))) De szerintem addig ezt ne várakoztasd !

    VálaszTörlés
  3. Ezt most nekem nagyon nem kellett volna elolvasnom! :)
    Így is megpusztulok a folytatásért, de most aztán... :D

    VálaszTörlés
  4. Ugye mondtam, hogy nagyon jó könyv!!! :D Én is pont így éreztem, amikor végeztem vele.
    Ez a rész is jó, de.....
    Na majd kíváncsi leszek, a véleményedre.:)

    VálaszTörlés