Nem tagadom, némi fenntartással viseltetem a szakácskönyvekkel szemben, és nem azért, mert a főzőtudományomat már olyan magas szintre
sikerült fejlesztenem, hogy nincs szükségem tanácsokra, nem. Hanem, mert meglehetősen bizonytalan vagyok velük kapcsolatban, ugyanis tapasztalataim
szerint vagy olyan alapanyagokkal találkozom bennük, amiket nálunk - de a "nálunkot" csak nevezzünk egyszerűen egy 40.000 fős falunak -, nem tudok beszerezni, vagy olyan alapvető dolgok
elkészítéséről szólnak, amiket már tényleg csukott szemmel is játszva megcsinálok. Persze vannak kivételek, mint ez a könyv is, de kezdem a legelején.
Igazából ennél a könyvnél első blikkre az utóbbi aggályomat láttam
beigazolódni, amikor a 33. oldalt felütve a „tökéletes tükörtojás” receptjével találtam
magam szemben. Emlékszem, a férjem épp mellettem volt amikor kissé bosszúsan (mennyire igaz, hogy az emlékek egy idő után megszépülnek) adtam hangot azon nemtetszésemnek mely szerint, hogy a fenébe lehet egy ilyen egyszerű receptet betenni egy szakácskönyvbe, amikor egy tükörtojást mindenki el tud készíteni,
nem igaz? Nos, ekkor szólalt meg a drága
férjem, hogy ez bizony nem így van, mert emlékezzek csak vissza, hogy milyen
gyakran égetem oda a tojások alját, míg a tetejük csúnyán lágy marad… szóval
nem tagadom, ez kicsit kibillentett a lelki egyensúlyomból, melynek okán hirtelen
felindulásból - magamban kicsit fortyogva - azon nyomban elkészítettem azt a bizonyos tökéletest - és recept szerint, nem ám csak úgy, kútfőből, ahogy esik úgy puffan -, ami mit ad Isten, tényleg tökéletes lett. (Apró örömök az életben...) Nem
titkolom, van egy kis trükkje a dolognak, amely turpisság minden pénzt megér, főleg ha a család férfi tagjai egy-egy kiadós tojásos reggeli után nem csak teli hassal, de elégedetten is hagyják el az asztalt.
Na, de ennyi szájtépés után, amely a konyhatündéri lelkem érzékenységéről szólt, inkább rátérek erre a nagyszerű szakácskönyvre, melynek lényegét meglátásom
szerint Lucinda egy teljesen új irányba vitte el. Rendhagyó módon kilépett a
megszokott sémák közül és a családi evéseket és "etetéseket", mint életformát próbálja
bemutatni a főzni tanuló és vágyó olvasóknak. Nemcsak egyszerű és könnyen
elkészíthető recepteket találhatunk a könyvben, hanem a főzés öröméről és az
egészséges és tápláló alapanyagok felhasználásáról is rengeteg szó esik. De,
ami a számomra a legjobban tetszett, az a családi étkezések fontosságáról szóló részek
voltak, melyek mindegyikével tökéletesen egyetértettem.
Lucinda Scala Quinn |
Egyébként Lucinda nagyon közvetlen és szórakoztató hangon
meséli el a könyvben, hogy neki négy férfit kell otthon etetnie, ami számára
egyáltalán nem teher, ellenkezőleg, inkább a konyhában és a vacsoraasztalnál
érzi a legjobban magát velük. Arra pedig, hogy fontosnak érzi, hogy a család férfi tagjai is jól eligazodjanak a konyhában, csak bőszen bólogatni tudtam, mivel
véleményem szerint is így sokkal önállóbbak, jobb élettársak, barátok és apák
válhatnak belőlük.
És akkor nézzük, hogy miket is tartalmaz ez a szakácskönyv.
A bevezetőben többek között az "etetés tízparancsolatáról" a konyhai eszközökről és
felszerelésekről, valamint a bevásárlás fortélyairól és a fűszerezésről olvashatunk - számomra kissé már túl részletesen és hosszasan, de úgy gondolom, hogy a kevésbé tapasztalt háziasszonyok ennek csak örülni fognak, hiszen elsősorban ezek az információk főként nekik nyújthatnak majd nagy segítséget. Ezek után persze jönnek
a várva várt receptek, reggelire, ebédre, vacsorára és befejezésként a desszertek, melyekhez természetesen gyönyörű képek is tartoznak az előzetes nyálelválasztás céljából, no meg persze, hogy kedvet kapjon a kedves olvasó az elkészítésükhöz.
Rengeteg hasznos tippel találkoztam a könyvben, melyek közül
számomra talán a legfontosabb:
- mindig legyen otthon bacon (fagyasztva vagy csak a sima hűtőben), mivel rengeteg ételhez fel lehet használni és bizony csodákat művel!
Én a sajtos-tejszínes rakott burgonyát teszteltem legelsőként - ami után majd jön sorban a többi is -, mivel a köretekkel mindig gondban vagyok, és mert ezt a receptet már első olvasatra is nagyon egyszerűnek és gyorsnak találtam. A végeredmény: tökéletes lett. Rántott hús mellé tálaltam és mindenkinek nagyon ízlett, úgyhogy ez rögtön ment is a bevált receptjeim közé.
- 5 ek. natúr vaj
- 1 közepes hagyma kockázva
- 1 csésze tejszín (kb. 2 dl)
- 1 csésze tej
- 5 közepes burgonya vékonyra szeletelve
- só, bors
- 1/8 teáskanál őrölt szerecsendió
- 45 dkg (2 és fél csésze) félkemény reszelt sajt, én Goudat tettem rá
- Egy serpenyőben megolvasszuk a vajat, majd a hagymát üvegesre pároljuk rajta, de ne hagyjuk megbarnulni.
- Melegítsük elő a sütőt 190 C-ra, és kenjünk ki vajjal egy kb. 3 literes tepsit vagy tűzálló tálat. Keverjük össze a tejet és a tejszínt és kenjünk el egy keveset a tepsi vagy tál alján. Terítsük a tejszínes tepsibe a krumpliszeletek harmadát, sózzuk, borsózzuk majd szórjuk meg szórjuk meg a szerecsendió felével. Jöhet rá a hagyma fele , arra a sajt harmada, majd locsoljuk meg a tejes keverék felével. Ismételjük meg a rétegzést. Végül fejezzük be a maradék harmad burgonyával, szórjuk rá a maradék sajtot, és öntsük rá a maradék folyadékot. Sózzuk borsózzuk.
- Morzsoljuk a tetejére a maradék vajat, majd fóliával letakarva süssük 30 percig. A fóliát levéve ismét 30 perc sütés következik, illetve míg a teteje megpirul, a tejszín bugyogni kezd, s késsel a burgonyába szúrva már puhának érezzük azt. Tálalás előtt hagyjuk 15 percet hűlni, pihenni.
Kiadó: T.Bálint Kiadó
Oldalszám: 262
Ár: 5950.-
20 éve készítem kb... a család nem kis örömére...egyszer próbáld ki úgy hogy héjában főzöd a krumplit elő..és azt karikázod fel.. - szaftosabb lesz.
VálaszTörlésPs: ... és fele sajt füstölt legyen :)
VálaszTörlésköszi a tippet, mindenképp ki fogom próbálni :)
VálaszTörlés