2013. dec. 29.

William Nicholson: Anyaföld

Amikor Alice-nak az elhidegült édesapja egy ritka beszélgetésük alkalmával azt találja mondani, hogy akárcsak ő a lánya is csak tévedések sorozatából származik, akkor Alice úgy érzi, hogy muszáj meglátogatnia a soha nem látott nagyanyját és a végére járnia a családjában lévő sikertelen házasságok láncolatának. Így kerül Alice Normandiába az édesapja anyjához, aki elmeséli neki a saját szülei igaz szerelmének a történetét.

Innentől kezdve kezdődik a mi történetünk, ahol időben visszamegyünk 1942-be a II. világháború idejére, dél Anglia partjaihoz, Sussexbe. Itt ismerhetjük meg Kitty-t és Louisa-t, akik katonai sofőrök, fiatalok és bájosak – főleg Kitty – és alig várják, hogy szerelembe essenek és egy kis boldogságot lopjanak ebben a viharos időben. Ugyancsak itt ismerhetjük meg főhőseinket is Edet és Larry-t, akik már iskolás koruk óta ismerték egymást, mindketten katolikusok, de csak Larry volt istenfélő kettőjük közül, Edet a háború során elhagyta a hite. Amikor ez a két férfi megismeri Kitty-t rögtön szerelmesek lesznek belé, de a lány szíve csak Edért dobog, akinek hamarosan a felesége is lesz. Larry pedig kénytelen tiszteletben tartani a legjobb barátja érzelmeit - ami nem is okoz neki gondot, hiszen az erkölcse is ezt diktálja - és csak a háttérből csodálni Kitty-t.  

Azonban egy borzalmas katonai katasztrófa, nevezetesen a dieppe-i csata gyökeresen megváltoztatta mindkét férfi életét. Innentől kezdve Larry-t a saját gyávasága kísérti folyamatosan, míg Edből egy hős lett Victoria-kereszttel a mellén, de ez neki mit sem számított. Teljesen hidegen hagyta, csakúgy, mint maga az élet miután a hadifogságból súlyos lelki sérülésekkel tért haza.
Innentől kezdve helytelen lenne tovább folytatnom a történetet, hiszen sokkal élvezetesebb, ha az olvasó saját maga fedezi fel, hogy mi is történt a továbbiakban a szereplőkkel. Elég annyit mondanom, hogy ők hárman folyamatosan kapcsolatban maradtak egymással a háború után is. Larry sokat utazott, abban a reményben, hátha egy váratlan szerelemnek köszönhetően sikerül majd elfelejtenie Kitty-t, és akadtak is olyan nők az életében, akik megdobogtatták a szívét, de a Kitty iránt érzett gyengéd érzelmei végig megmaradtak. Larry mozgalmas életet élt, kipróbálta magát a művészetekben és Indiába is időzött kicsit, míg Kitty és Ed végig egy helyben maradtak. Házasságuk boldogtalan volt Ed depressziója, alkoholizmusa és nihilizmusa miatt amivel Kitty egyszerűen nem tudott mit kezdeni. 

A történet másodkarakterei (Kitty barátnője és annak férje, Larry „szerelmei” és az apja) mindig kellő időben és élvezetes formában jelentek meg a regényben. Fájó és nagyon szívszorító volt olvasni a szereplők boldogságkeresését a háború utáni időszakban, ami egyáltalán nem volt könnyű feladat a számukra, hiszen a háború mindenkiben mély nyomott hagyott. Nekem Larry karaktere volt a legszimpatikusabb, aki annyira naiv és annyira jó ember volt, hogy ettől bizony érzelmileg könnyen kihasználhatóvá vált, amely gyengeségét Kitty, ha tudat alatt is, de gyakran ki is használta. Talán ez miatt nem lopta be magát ő a szívembe, bármilyen magányos és szomorú élete is volt Ed mellett. Számomra a könyv legjobb része a dieppe-i csatára való felkészülés majd az utána következő csatajelent volt, ami a könyv elolvasása utána is sokáig ott motoszkált még a fejemben, annyira látványos és annyira borzalmas volt. Nagyszerűen tudta megragadni az író azt a káoszt és hiábavalóságot, amit a csatatéren a katonák érezhettek. (Ennek a résznek az olvasása közben folyamatosan a Ryan közlegény megmentése című film járt a fejemben.) 

A regény egyébként nagyon élvezetes olvasmány volt a számomra és rendkívül valósághű, amely elsősorban a hiteles történelmi háttérnek és az igazi, hús-vér szereplőknek volt köszönhető. Az író történetvezetését viszont elég lassúnak éreztem és gyakran sietettem volna az események alakulását. De úgy gondolom, hogy mindez simán elhanyagolható, ha azt vesszük figyelembe, hogy a szerző nem csak egy egyszerű háború alatti és utáni szerelmi háromszögről szóló szívbemarkoló könyvet akart írni, hanem egy sokkal mélyebb és sokkal összetettebb érzésekről szóló történetet. Egy olyan történetet, ami az igaz szerelemről és a barátságról, a boldogságról, az önfeláldozásról, a háború hatásáról, a hitről és a haza szeretetéről illetve ezeknek a szülőkre és rajtuk keresztül pedig a gyerekeikre gyakorolt hatásáról szól.  

William Nicholson


Kiadó: Alexandra
Eredeti cím: Motherland
Fordította: Frei-Kovács Judit
Oldalszám: 552

2 megjegyzés:

  1. Elolvasva a posztod, nagyon örülök, hogy Anyunak ezt vettem meg karácsonyra! :) (Ha majd elolvasta, lehet, hogy én is ráteszem a kezem :))

    VálaszTörlés
  2. Szerintem neked is biztos nagyon tetszeni fog, mindenképp olvasd el! :)

    VálaszTörlés