2014. aug. 19.

Kiera Cass: Párválasztó történetek

Emlékeim szerint az Igazival közel egy időben jelent meg ez a könyv, de ha mégis tévednék, arra biztosan emlékszem, hogy egyszerre szereztem be mindkettőt, mert egyszerűen nem nyughattam addig, amíg a magaménak nem tudhattam őket. Érdekes dolog ám ez a részemről, magam is sokat gondolkodtam azon, hogy vajh' miért is van ez így, mert igazából nem rajongtam én teljes szívből a sorozatért, ennek ellenére mégis mindent megtettem azért, hogy mindegyik kötetét elolvashassam.

Hogy akkor mégis miért?

Hát nem a fergeteges logikai csavarok és az érdekes történetvezetés miatt, az már biztos, inkább a sorozat meseszerű hangulata és az a fránya kíváncsiság - hogy vajon melyik fiú lesz végül America választottja - hajtott mindvégig. És ugyanez a fránya kíváncsiság hajtott e gyönyörű novelláskötet után is, melyre úgy tekintettem, mint egy ajándékra, egy ráadásra, amely újra felelevenítheti bennem az előző részek szép emlékeit. 

A kötetben két rövid iromány található a hercegről és a palotaőrről, melyek segítségével egy kis betekintést nyerhettünk a színfalak mögé. Az első szösszenetet Maxon szemszögéből olvashattuk, ami a Párválasztóból ismert idősíkban játszódott, a másikat pedig Aspen szemszögéből ismerhettük meg, ami már a második rész, az Elit eseményeivel párhuzamosan zajlott. Mivel nem mostanában olvastam az első két részt, így ezek a novellák tökéletesek voltak arra, hogy újra felfrissítsem az emlékezetemet egyes részekkel kapcsolatban és levonjam a magam kis következtetéseit, mely szerint, nem is gondoltam volna, hogy Maxonnak ilyen vegyes érzései voltak a Párválasztó ceremóniával kapcsolatban, és hogy a számomra oly bosszantóan érzelemmentes és könnyed megnyilvánulásai mögött ennyi érzelem lapult. Persze-persze, sejthető volt, de azért leírva mégiscsak jobban tudatosul az ember lányában, hogy ez valóban így történt. Nem tagadom, az én kedvencem mindig is a herceg volt (miután persze nekem is sikerült döntésre jutnom), úgyhogy egyértelmű, hogy végig neki drukkoltam, az ő novelláját olvasva pedig – amit nagyon, nagyon rövidnek találtam - egy erős visszaigazolást kaptam arra vonatkozólag, hogy igen is jól választottam.

Aspen története egészen más volt, mint amire számítottam. Azt hittem, hogy majd Lucy iránti vonzalmának kibontakozásáról tudhatunk meg többet, de csalódnom kellett, mert végig American járt az esze. Egyébként őrá soha nem tudtam úgy tekinteni, mint egy valós lehetőségre America részére. Megdöbbentett, hogy annak ellenére, hogy ő volt az, aki eltaszította magától Americat - és ezzel egy olyan eseménysorozatot indított el, ami mindkettőjük életét örökre megváltoztatta -, még mindig úgy hitte, hogy joga és esélye is van arra, hogy mindent visszafordítson, és hogy ugyanott folytassák a kapcsolatukat, ahol abbahagyták. Hogy őszinte legyek ezt már korábban sem vette be a nyomor, és az egyik énem (nem a romantikus) el sem akarta hinni, hogy Aspen ezt valóban komolyan gondolná, de miután elolvastam az ő novelláját is rájöttem, hogy ez a bolond srác valóban mindent komolyan gondolt. (Csacsi, csacsi, csacsi fiú.) Ennek ellenére jó volt betekintést nyerni Aspen életébe és az ő gondolataiba, hiszen róla nagyon keveset tudhattunk meg a sorozatból, csakúgy, mint a szolgálók életéről, akik mindennapjaiból most rajta keresztül szintén egy kicsivel többet láthattunk.

Bevallom kissé csalódott vagyok, mert úgy gondoltam, hogy ennél azért többet hozzá fog tenni ez a két kisregény a történethez, és a srácokról is többet tudhatok majd meg... de tudjátok mit? Mégsem panaszkodom, mert a korábbi kötetek hangulatát tökéletesen visszaadták és olyan extrákat is találtam a könyv végén, amikre egyáltalán nem számítottam. Ilyen volt például a kérdezz-felelek Kiera Cass-al, vagy a szereplők családfáinak ábrázolása, illetve a kasztok listája.

Úgyhogy, ha bár kicsit szomorú is vagyok, hogy most már tényleg a végéhez érkezett a történet és végleg búcsút kell vennem a Párválasztótól, mindenképp örültem annak, hogy ezt a kis könyvecskét is elolvashattam hozzájuk, mert így lett kerek és egész számomra a trilógia.


Ui.: Persze a "minél több bőrt húzzunk le róla, amíg lehet" elv ennél a történetnél is működik, ugyanis további novellásköteteket tervez az írónő meglovagolva a népszerűség hullámait. Itt van rögtön a legelső (illetve már a harmadik a sorban), Amberly Királyné könyve a The Queen, ami december 2-án jelenik meg ebook formában, és melyet a The Favorite címmel követ a következő kisregény, melyben Marlee szemén keresztül tekinthetünk majd be a Párválasztó kulisszái mögé.

ÉÉÉÉÉs, ha mindez még mindig nem lenne elég, akkor még további 2 regény is várható a trilógia mellé, melyek közül az egyik 2015 nyarára jelenik meg The Hire címmel, a másikról pedig bocsi, de még nincs semmi információm.
Na kérem. Izgalomra semmi ok, úgy látszik, hogy az írónő párválasztós ötlettára kifogyhatatlan.

Kiadó: Gabo
Eredeti cím: The Selection Stories
Fordította: Gázsity Mila
Oldalszám: 256


2 megjegyzés:

  1. Én úgy tudom, hogy a "4." rész májusban fog megjelenni (The Heir),és ahhoz fog jönni június körül a The Selection Stories 2, The Qeen and The Favourite címmel.
    Lehet, hogy a novellás kötet lesz a második "regény". Vagy lesz még ezen kívül is egy???

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia,
      felsorolom, hogy én hogy tudom a külföldi megjelenéseket, amit a goodreads oldalról lestem.

      A The Queen novella (72 oldal) ebook formában már megjelent 2014. dec-3-án.

      A The Favorite novella (64 oldal) majd csak 2015. március 3-án jelenik meg ebookban.

      A The Selection Stories amiben az előző két novella (The Queen & The Favorite) együtt található 2015. március 3-án jelenik meg könyvben (240 oldal).

      A The Heir regényt – a Párválasztó 4. részét - szintén csak jövőre, 2015. május 5-re ígérik (352 oldal lesz).

      És lesz a sorozatnak 5. része is, amiről még nincs semmi infó.
      Remélem tudtam segíteni.:)

      Törlés