2011. dec. 22.

Szenteste - A szeretet ünnepe (vál. és szerk.: Hunyadi Csaba Zsolt)

Immár tényleg itt kopogtat az ablakunkon a karácsony, mindenki lázasan és izgatottan készülődik a Szentestére (a pontosítás kedvéért én lázasan a gyermekeim izgatottan), de ha a nagy rohanásban megkérdezné tőlem valaki, hogy nekem mi jut az eszembe legelőször erről az ünnepről, azt válaszolnám, hogy .......hát először is a szeretet, a gyertyák, a hóesés, a halászlé, a bejgli, a csengettyűszó, a gyerekkorom, a szüleim…..

A karácsony ünnepe, és annak családiassága szerintem mindenki számára nagyon fontos.

Hogy lelkileg is rá tudjak hangolódni az ünnepre, és ne csak a főzésen, takarításon és az ajándékok szortírozásán és becsomagolásán járjon az agyam, elővettem ezt a gyönyörű kék könyvecskét, melyben különböző karácsonyi elbeszélések és versek találhatóak. A könyvben olvasható műveket Hunyadi Csaba Zsolt szerkesztette és válogatta egy csokorba, ami szerintem nagyon jól sikerült, a benne található valamennyi mű elnyerte a tetszésemet.

A könyv nem túl nagy, de olyan szívszorító és felemelő történetek olvashatóak benne, hogy azoktól szem nem marad szárazon. Kedvencem mind közül Cyprán (Andor József): Az embergyűlölő című elbeszélése, amely hangulata engem a kis gyufaárus lány meséjére emlékeztetett, igaz ennek a történetnek szerencsére nem lett olyan szomorú vége. A történet két kitaszított emberről szól, az egyikük egy szegény, szerencsétlen gyermek, míg a másik egy gazdag, de mégis boldogtalan, kérges szívű ember. Találkozásuk mindkettejük életét megváltoztatja.

„….a karácsonyfa fényénél kialszik a gyűlölség, lángra gyúl a szeretet, eloszlik a bánat, föléled az öröm, és mennyei béke költözik a szívekbe.”

A kötetben olyan az ünnepet magasztaló versek és elbeszélések találhatóak, melyek olyan emberekről szólnak, akik szegénységben és boldogtalanságban töltik a karácsonyt, de ennek ellenére ez a gyönyörű ünnep mégis meg tudta mutatni számukra a maga fényét és pompáját.

A könyvecskében 9 történet és 10 ünnepi vers olvasható felváltva. Olyan írók munkáit találhatjuk meg benne, mint Krúdy Gyula, Feleki Sándor, Várnai Zseni, Sánta Ferenc, József Attila, Sinkó Ferenc, Ady Endre, Cséplő Ferenc, Juhász Gyula, Cyprián (Andor József), Péczely József, Kosztolányi Dezső, Arany János, Krúdy Gyula, Reviczky Gyula, Móra Ferenc. Pete László Miklós

A könyv az ezüst lapszélekkel és a kék betűkkel csodaszép, nagyon igényes kiadvány!


Végezetül pedig egy, a könyvben olvasható verset szeretnék veletek is megosztani és ezzel együtt kellemes ünnepeket kívánni mindenkinek!

Pete László Miklós:
Szenteste

Láthatatlan védőernyő 
Feszül a világ felett, 
Visszakerül jogaiba 
A hatalmas Szeretet. 
Szent Karácsony ünnepe, 
Kicsi szoba melege, 
Örömünkön, 
Ünnepünkön 
Őrködik 
Isten keze. 

Fényes, tiszta fenyőillat 
Lengi be a kis szobát, 
Szeretetben gyűlik össze 
Alatta a kis család. 
Szent karácsony eljöhet, 
Közénk bátran leülhet, 
Köztünk ülnek mosolyogva 
Hit, 
Remény 
És szeretet. 

Hogyha egyszer jobb világra 
Nyílik az Ember szeme, 
Talán minden szép estének 
Karácsony lesz a neve. 
Szeretet, hit, ész, erő, 
Az lesz majd a szép idő, 
Talán dédunokáinknak 
Ilyet hozhat 
A Jövő. 

Ha majd egyszer rájöhetnénk, 
Hogy a világ még kerek, 
Szent békében élhetnének 
Mindenhol az emberek, 
Hitét hittel élheti, 
Egymást megbecsülheti; 
Jézus szava 
Ezt kétezer esztendeje 
Hirdeti.
Értékelés: 5/5
Kiadó: Lazi
Oldalszám: 119
Ár: 2200.-


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése