2011. dec. 15.

Ben Sherwood: Merülj alá az álmokért!

Ez a könyv a testvérek közötti szeretetről, a második esélyről, a szerelemről, a reményről és a minket körülvevő hihetetlen csodákról szól.

Charlie és Sam egy testvérpár, akik egy esti kiruccanásuk alkalmával végzetes balesetet szenvednek. Sam belehal sérüléseibe, míg Charlie túléli a szerencsétlenséget, de még mielőtt visszahoznák Őt  a mentősök az életbe ígéretet tesz öccsének, hogy soha nem fogja elhagyni. Az újraélesztés után Charlie különleges képességre tesz szert, látja öccse szellemét és vele együtt még más halottakét is. Hogy testvérének tett ígéretét be tudja tartani nem hagyja el a várost, hanem miután felnő a helyi temetőben vállal munkát, mint gondnok. A baleset után 13 évvel később azonban Charlie megismerkedik egy lánnyal, aki fenekestül felforgatja megszokott és rendezettnek hitt életét.

A könyv története tulajdonképpen nem bonyolult, egy olyan összetett és szerintem mindenki számára érdekes kérdésre keresi a választ miszerint; mi vár ránk a halál után. Hogy őszinte legyek a könyv eleje nem fogott meg igazán, attól féltem, hogy egy vallási beállítottságú történettel lesz majd dolgom, de aztán úgy az egyharmadánál volt egy fordulópont, egy váratlan csavar, ahonnan már egyértelműen kezdett érdekessé és izgalmassá válni a cselekmény. Én úgy gondolom, hogy azokat a csodákat, amelyeket Ben Sherwood beleszőtt ebbe a regénybe, mindenki úgy értelmezheti ahogy csak akarja, én szeretném azt hinni, hogy ezek valóban megtörténhetnek.

Számomra a könyv üzenete, hogy igen, a halottainkat meg kell gyászolni. És igen, mindenki tudja, hogy milyen nehéz ez, de mégis el is kell tudni engedi őket. Ha viszont jól odafigyelünk és hiszünk is benne, akkor meghallhatjuk, hogy az örökre elveszettnek hitt szeretteink beszélnek hozzánk... a széllel, a holddal, a csillagokkal, a falevelekkel, amit nekünk csak hallgatni kell és hinni abban, hogy nem vagyunk egyedül.
A könyv Charlien keresztül mutatja be nekünk mindezeket, pontosabba, hogy mit jelentett számára a testvére elvesztése és hogy mi adott erőt neki ahhoz, hogy tovább tudjon lépni.

A regény hibájának csupán a karakterek túlzott tökéletességét tudnám felróni, de ha csak a könyv mondandóját vesszük figyelembe, akkor elmondhatom, hogy egy olyan mesés történettel volt dolgom, ami a szerelemről, a veszteségről, és az igazi családi kötelékről szólt.

A könyv borítója ismét nagyon szépre sikerült, ugyan úgy, ahogy a kiadó összes eddig megjelent könyve, és, aki esetleg rajtam kívül még nem tudta volna, annak megsúgom, hogy a regényből film is készült Charlie St. Cloud halála és élete címmel, ami első benyomásrae szerintem nagyon jónak tűnik.


Kiadó: Pioneer Books
Eredeti cím: The Death and Life of Charlie St. Could
Fordította: Dörnyei Juianna katalin
Oldalszám: 264

2 megjegyzés:

  1. Megint egy olyan könyv, hogy húúú...

    Ha nagy leszek és gazdag, akkor felveszlek személyes könyvajánlómnak! :D Mert mindig olyan érdekes könyvekről olvasok nálad!

    VálaszTörlés