2011. febr. 8.

Liane Schneider–Eva Wenzel-Bürger: Barátnőm, Bori-sorozat

Pár nappal ezelőtt volt szerencsém kézbe venni és elolvasni gyermekeimnek Liane Schneider-től a Barátnőm, Bori című sorozat néhány darabját, melyek közül - azt hiszem, hogy bátran mondhatom - az összes rész elnyerte a tetszésünket. Ezek a kis könyvecskék - vagy inkább füzetecskék -, igen rövidek, csupán 24 oldalasak, tehát tökéletesen ideálisak lehetnek esti felolvasásra. Egyébként, hogy őszinte legyek nem is a rövidségükkel nyerték el a tetszésemet, hanem hogy a mindennapi életből merítenek ötleteket. Minden könyv egy külön történetet mesél el, amely a gyerekek számára nagyon érdekes lehet, annál is inkább, mivel a számukra olyan fontos eseményekről van benne szó, mint pl. az első nap az óvodában, vagy hogy kistestvérük születik, esetleg egy háziállat kerül a családba. Tapasztalatból tudom, hogy a kisgyermekek leginkább a szűkebb környezetükben élőket és az ott megtalálható tárgyakat ismerik a legjobban. Ezért is szeretik és élvezik kezdetben a legjobban az ezekkel kapcsolatos meséket. És ha a mese a saját életükről szól, akkor könnyen bele is tudják élni magukat a főhős szerepébe, ami a továbbiakban tovább erősíti az éntudatukat.

A sorozat főszereplője egy nagyon aranyos és kedves kislány Bori, akinek az élete egyáltalán nem unalmas. Amellett, hogy körülveszi őt a családja, ott vannak a barátai, kistestvére születik, és még egy macska is gazdára lel nála. Bori mindig új élményekkel gazdagodik vagy éppen valamilyen új dolgot tanul meg, úgyhogy akár a gyerekeknek, neki is csupa kaland az élet.

Az első könyv nagyon nagy dologról szól, az óvodakezdésről és Bori első napjáról az óvodában. A füzetecskében nyomon követhetjük a kislány előző napi készülődését, és az óvodában töltött legelső napját, egészen addig, amíg az anyukája érte nem megy. Olvashatunk arról, hogy milyen kedvesen üdvözli őt az óvó néni és a napi óvodai programokról is sok mindent megtudhatunk. Ó, hogy mennyire sajnálom, hogy annak idején, amikor mi kezdtük az óvodát a kisfiammal nem volt még meg nekem ez a kis könyvecske. Biztos sokat segített volna, ha Borin keresztül is tudom neki elmesélni, hogy mi is vár majd rá az óvodában.

A következő kötetben arról olvashatunk, hogy milyen rengeteg kérdés kavarog Bori fejében, amikor megtudja, hogy kistestvére születik. Ő kezdetben csak azt látja, hogy anya pocakja napról napra kerekedik, de természetesen azt is hamarosan megtudja, hogy miért. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kistestvér érkezését pozitívan állítsuk be a nagyobb gyerkőc előtt. Ez a könyv segítségünkre lehet abban, hogy elmagyarázzuk a gyermekünknek, hogy milyen öröm is az, ha valakinek kistestvére születik és e beszélgetés kapcsán talán majd ő is könnyebben elmondja nekünk a félelmeit és a gondolatait a témával kapcsolatban.                                                                                                                                                                                                          
Szerintem egy kisgyermekes anyukának sem mondok újat azzal, hogy minden gyermek vágyik valamilyen kisállat után. Természetesen Bori is így van ezzel és valami csoda folytán, ez  a kívánsága meg is valósul, ugyanis egy véletlen folytán kismacska kerül a házhoz. A Bori cicát kap egy olyan kedves kis történet, amiből a pöttöm olvasók megtanulhatják, hogy az állatokat nemcsak szeretni, hanem gondozni és etetni is kell. Úgyhogy nemcsak azoknak a szülőknek ajánlom, akik még csak játszanak a gondolattal,  hogy esetleg szeretnének egy háziállatot, hanem azoknak is akiknél már van.

Gondolom sok családnál, (többek között nálunk is) kész küzdelem, ha a gyereket az orvoshoz kell vinni és ebben a részben bizony erről a "félelmetes" eseményről van szó. Bori anyukáját azonban nem kell félteni, mert nagyon okosan készíti fel a kislányát az orvosi vizsgálatra. A könyvben meglepően részletesen van ábrázolva és elmesélve a vizsgálat menete, aminek én roppant mód örültem, mert Borin keresztül legalább én is meg tudtam nyugtatni a saját gyerkőcömet, hogy nincs oka a félelemre, mert semmi olyan nem történik a doktorbácsinál, ami neki fájdalmat okozna. Persze a szuriról még nem beszéltünk... jujjj.

Az Advent és a karácsony egy nagyon izgalmas és csodás időszak, mind a gyerekek és mind a szülők számára. Tapasztalatból tudom, hogy az a kérdés, hogy vajon a Mikulás létezik-e vagy sem, roppant fontos információ a kisgyerekek számára, mely alól Bori (és az én gyermekeim) sem kivételek. Féltem, hogy a könyv végén kiderül, hogy nincs is Mikulás - mely persze óriási baki lett volna - de szerencsére ez még továbbra is nagy titok maradt.:) Nagyon jó kézműves tippeket és karácsonyi ötleteket olvastam ebben a részben, amit a következő karácsonykor hasznosítani is fogok.

Szerintem sok szülőknek lehet ismerős az a szituáció, amikor a gyermeke süteményt akar sütni, de ő épp nem ér rá erre. Nálunk ez bizony igen gyakran szokott előfordulni.:) Ebben a részben Borinak is sütögetni támad kedve, de nem várja meg az anyukáját, hanem maga lát neki a sütemény kikeverésének. Szerencsére azonban az anyukája még időben a segítségére siet és együtt készítik el a finomságot, ami után nemcsak egy ízletes édességgel, hanem egy igazán szép élménnyel is gazdagabb lesz Bori és vele együtt az olvasó is. A mese után természetesen nekünk is menni kellett sütit sütni.:)

El kell mondjam, hogy a kiscsoportos kisfiamnak nagy kedvence lett a Bori sorozat. Mindegyik könyv illusztrációja gondosan megtervezett és igazán élethűre sikeredett, olyannnyira, hogy a nagyobbak, akár egyedül is lapozgathatják, miközben a képekről le tudják olvasni magát a történetet.
Összességében nem tudnám megmondani, hogy melyik könyvecskét ajánlanám a hat közül, mivel mindegyik roppant szórakoztató és hasznos volt a számunkra.
Úgy tudom, hogy a kiadó újabb részek megjelentetését tervezi márciusban, ami az évszakhoz illően tavaszi témájú lesz. A könyvecskék ára pedig nagyon kedvező, ami igazán jó hír a gyűjtőknek. :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése