2011. febr. 7.

Caroline Pedler – Steve Smallman: Ugye nincsenek szörnyek?

Amikor megláttam ezt a könyvet, rögtön tudtam, hogy nekem ez kell. Totálisan elvarázsolt a borítója, és amikor belelapoztam *sóhaj* teljesen odavoltam az illusztrációktól, úgyhogy, innentől kezdve már nem volt visszaút. Milyen szerencse, hogy vannak gyerekeim, így legalább rájuk tudom fogni a gyerekkönyvek iránti heves rajongásom. :)
A könyv egy Kismackóról szól, aki esténként végre a saját hálószobájában kezd el aludni, de mivel nagyon sötét van ott és ugye egyedül is van, így a Kismackó rendkívül izgatott és roppant fél.:) Először egy tüskés szörnytől ijedt meg ami, mint később kiderült, csak egy játék sárkány árnyéka volt - a kisfiam szerény véleménye szerint nem is sárkány volt az, hanem egy dinoszaurusz - majd egy másik hatalmas és félelmetes szörnytől nem mert aludni, amiről természetesen szintén kiderült, hogy csak egy zokni volt. Szerencsére Kismackónak van egy szerető testvére, aki ha Kismackó megijedt mindig azonnal ott teremett és megnyugtatta őt. A sok rémület után Nagymackó úgy döntött, hogy odaadja testvérének a szeretett plüssnyusziját, amivel végre sikerült nyugodt álomba szenderülnie Kismackónak. Igen ám, de ekkor Nagymackó hall furcsa zajokat, és most ő ijed meg, de ő nem magát félti, hanem a testvérét. Vajon mi lehetett az a zaj? :)

Nagyon aranyos és megható könyv volt ez, varázslatos színvilággal és imádnivaló illusztrációval.  Az író egy olyan élmény köré szövi ezt a bájos történetet, amit minden gyerek és szülő megtapasztalt már egyszer-kétszer, mert valljuk be, hogy mindannyian féltünk már gyerekkorunkban egyedül a sötét hálószobánkban, és akinek esetleg már gyerekei is vannak, az is biztosan tisztában van azzal, hogy milyen félelmetes is lehet egy gyerekszoba az éjszaka kellős közepén.

A mese olvasása közben próbáltam a hangommal eljátszani a mackókat, aminek akkora sikere volt, hogy többször is meg kellett ismételnem a felolvasást, egészen addig, amíg úgy nem kezdtem érezni magam, mint egy cirkuszi bohóc. De kit érdekelt mindez, ha ennyi is elég volt ahhoz, hogy egy pöttömöknek szóló könyvön, még a 6 éves kisfiam is izguljon és nevessen. 
Minden lelkiismeret-furdalás nélkül írhatom, hogy nagy kedvenc lett számunkra ez a könyv.

A könyvet köszönöm a Pongrác Kiadónak!

Eredeti cím: There's no such thing as monsters!
Fordító: Cséplő Noémi
Terjedelem: 27 oldal
Kivitel: Keménytáblás2 megjegyzés:

  1. Ez nagyon aranyos kis mese lehet. Főleg jó, mivel eljön az az időszak, amikor a kicsik félni kezdenek este, segíthet legyőzni ezeket a félelmeket.

    VálaszTörlés
  2. Igen, nálunk még nincs ilyen probléma de lehet, hogy majd sor kerül rá.:)

    VálaszTörlés