2014. jún. 14.

Leigh Bardugo: Árnyék és csont - The Grisha Trilogy #1.

Az Árnyék és csont Leigh Bardugo Grisha trilógiájának nyitó kötete, amely az olvasót az orosz kultúra által ihletett különleges környezetben játszódó, mágiával tűzdelt fantasy világba kalauzolja, amely már önmagában elég vonzó volt ahhoz (a könyv csodás borítójáról már nem is beszélve), hogy rögtön felkeltse az érdeklődésemet.

A történet Ravkában játszódik - ami egy orosz fantáziaországnak felel meg -, melyet kettéoszt egy Árnyzóna nevű terület, ahol csupa olyan repülő szörnyek élnek, akik emberi húst lakmároznak. Ravka vezetősége gyerekeket tanulmányoz annak érdekében, hogy megtalálják azokat, akik képesek bánni a földi elemekkel (tűz, szél, víz), vagy titokzatos módon tudnak gyógyítani, majd ezeket az erős fiatalokat a szörnyek elleni elit osztagba, az úgynevezett Grisa rendbe toborozzák, míg az összes többi gyereket besorozzák Ravka nemzet első hadseregébe.

Alina és Mal már gyermekkoruk óta elválaszthatatlan barátok voltak. Egy herceg birtokán lévő árvaházban nevelkedtek több társukkal egyetemben, akik szintén a határháborúk következtében vesztették el a szüleiket. Miután felcseperedtek mindketten az első hadseregbe kerültek, ahol Alina térképészként, Mal pedig nyomkeresőként szolgált. Mal az idő múlásával jóképű, bátrabb és rámenősebb lett, egy olyan katona, akire felnéztek a társai, míg Alina továbbra is ugyanaz a nyeszlett és jellegtelen lányka maradt, mint amilyen gyerekkorában is volt. Mindez meglehetősen frusztrálta őt és talán ez miatt - és mert Mal titkolta mások előtt a közös múltjukat - egyre távolabb kerültek egymástól, amit Alina egyre nehezebben viselt, mivel meglehetősen gyengéd érzelmeket táplált a fiú iránt, aki a jelek szerint nem viszonozta az érzéseit. De mindezek a problémák mind eltörpültek az Árnyzónán való átkelés ijesztő és veszélyes feladata mellett, ami a továbbiakban rájuk várt. 

Alina látszólag csak egy egyszerű térképész, egészen addig, míg a barátja Mal, meg nem sérül a Zónán való átkelés során, amely kiváltja a lány azon rejtett képességét, mellyel képes kihasználni a fény erejét. Erre eddig senki nem volt képes Ravkában, így a Grisák vezére azonnal felfigyel a lányra és a palotába viszi további kiképzés céljából, ahol Alinának nem csak különböző jutalmakban lesz része, hanem egyben célponttá is válik ritka képességének köszönhetően.

A könyv szerelem volt első olvasásra, úgyhogy képtelen vagyok bármi negatívumot is írni róla, még ha vannak is hibái, hiszen azokkal együtt is egyértelműen a szívem csücske lett.

A regény erőssége többek között a hangulatában rejlik, a mágia és az 1800-as évekbeli cári Oroszország által ihletett csodálatosan szép és gazdag világban. Bardugo elképesztően egyedi és szép háttérképet hozott létre, amiben hatalmas vad tájakkal és mesebeli lényekkel találkozhatunk. A Grisák képességeinek tudományos magyarázata és elképesztő hierarchiájuk, kezdve a fabrikátorokkal az idézőkön (tűz-, víz-, levegőhívókon) át, egészen a szívtörőkig és a gyógyítókig pedig csak még érdekesebbé és egyedibbé tette ezt a kitalált világot.

A különleges hangulata mellett a regény másik igazán meghatározó eleme a karakterek. Alina kezdetben egy vézna, jelentéktelen lány volt, amolyan „ami a szívén az a száján” típus. Tipikusan az a szereplő, akinek nem csak kell, de muszáj is folyamatosan fejlődnie, hogy a könyv végére érve felfedezve önmagát, egy teljes átalakuláson keresztül menve a legerősebb és a legbátrabb karakterré váljon, aki valaha létezett ebben a világban. És ami Malt illeti... Nos, egymillió okot tudnék felsorolni, hogy miért is imádtam őt - a szemtelensége és a humora miatt, és mert hűséges volt és kitartó... -, de még mielőtt menthetetlenül belelovalnám magam Mal magasztalásába pár szót muszáj ejtenem a harmadik, szintén a cselekmény alakulását jelentős mértékben befolyásoló szereplőről Éjúrról, a Grisák nagyuráról is. Ő egy nagy hatalommal és mágiával bíró sötét, gótikus és meglehetősen rejtélyes és intenzív személyiség volt, akinek a jó és a rossz igaz harcában - minden valamirevaló forgatókönyv szerint - a rettentően gonosz és unszimpatikus karakternek kellett volna lennie, Bardugo azonban egy egészen más megvilágításba mutatta be őt nekünk, mert bár gonosznak gonosz volt ugyan, de hogy unszimpatikus lett volna... Hát nem tudom. Én enyhe szívvibrációs gondokkal küzdöttem valahányszor színre lépett, úgyhogy még most sem igazán tudom, hogy a Mal vagy az Éjúr rajongók táborát fogom-e majd a továbbiakban gyarapítani. (Mindenesetre Bardugo piszok jól tudja, hogy mitől döglik a légy, de majd ha olvassátok a könyvet, akkor ti is tapasztalni fogjátok mindezt.)

A regény minden tekintetben különleges volt a számomra, kivételes hangulata magával ragadt, romantikával fűszerezett érdekes és izgalmas cselekménye pedig végig fenntartotta az érdeklődésemet, és bár azt túlzás lenne állítanom, hogy hibátlan írással volt dolgom - mivelhogy a testi szépség túlzottan fontos jelentőséggel bírt a történetben - de hogy egy nagyon-nagyon-nagyon jó olvasmányban volt részem, azt bizton állíthatom.

Az Árnyék és csontot a szerelmi története miatt inkább a női olvasóknak ajánlom, olyanoknak, akik szeretik a fantasyt, a mágiát, a romantikát és természetesen a sorozatokkal együtt járó függővéget.

Leigh Bardugo
  


A sorozat köteti:

1. Shadow and Bone - Árnyék és csont
2. Siege and Storm
3. Ruin and Rising

Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Shadow and Bone
Sorozat: The Grisha Trilogy
Fordította: Varga Csaba Béla
Oldalszám: 376


Blogturné extra, filmes hírek

A Harry Potter producere készíti a Shadow and Bone c. fantasyt a DreamWorks-nek

A Dream Works kapta meg a jogot, hogy megfilmesítse Leigh Bardugo bestsellerét, a Shadow and Bone-t, amely egy árva lányról szól, akinek az a képessége, hogy képes kihasználni egy ritka varázserőt, ami a nemzet leginkább áhított harcosává teszi őt.
Bár minden filmstúdió szeretne lecsapni a legújabb YA könyvsorozatokra abban a reményben, hogy abból lehet majd a következő Harry Potter-stílusú film-sorozatot legyártani, nem mindegyik film kapja meg a Potter filmek aktuális producerének a felügyeletét.

A Shadow and Bone azonban ez alól kivételt képez.

David Heyman - aki a ’90-es évek végén volt annyira bölcs és előrelátó, hogy a J.K. Rowling varázsló-széria megfilmesítésének jogait bebiztosítsa magának -, lesz a producere a Shadow and Bone-nak, Jeffrey Clifford-al (Up in the Air) karöltve, aki a Heymaker Films elnöke.

A Shadow and Bone lenne az első darabja Bardugo tervezett Grisha-trilógiának, így a Dream Works-nek egy egész sorozat lehet majd a markában, ha a film megfelelő nézőközönségre talál.
Én a könyv után azt kell mondja, hogy izgatottan várom a filmet, ott a helyem a nézőtéren, úgyhogy rám számíthatnak! Addig is nézzétek meg a filmelőzetes. 

Nyereményjáték

Az eget és a posztjainkat is beárnyékolta az Éjúr! Keressétek a bejegyzésekben a holdat és tegyétek sorba a blogokat a Hold fázisai szerint. Kezdjétek az újholddal!

A sorba állításhoz segítségképpen használhatjátok a lenti táblázatot. A nyerési esélyetek növeléséhez nincsen más dolgotok, mint kitölteni a lenti rafflecopter dobozt a megfelelő sorrenddel. A helyes sorrendet jelző számsort vesszővel elválasztva gépeljétek be.

A nyeremény pedig nem más, mint három példány Leigh Bardugo - Árnyék és Csont könyvéből a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásából!
A nyereménykönyveket csak magyarországi címre tudjuk postázni!a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai

Shadow&Bone_ Banner.jpg

Roni Olvas - Rafka nyelve
Dreamworld - Cassandra Jean rajzok & Ravka térképe
MFKata Gondolatai - Ékszerek
Always Love a Wild Book -  Orosz folklór
Kelly és Lupi Olvas - Rendek
Deszy Könyvajánlója - Kiegészítő novellák
Szilvamag Olvas 
Bibliotecha Fummie- Ravkai receptek
Nem harap a… blog - Winter Prayer & borítók


6 megjegyzés:

 1. ez most annyira jó ez a poszt, hogy nekem ez a könyv kell. :D bahh :D

  VálaszTörlés
 2. Köszi Pöfi, jól indult ezzel a napom :D És szerintem a könyvet szeretnéd, tényleg nagyon jó :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. hát nem is bírtam ki, így megrendeltem. :D de psszt ;)

   Törlés
  2. Remélem téged is levesz majd a lábadról :D

   Törlés
 3. Nem gondoltam volna, hogy engem ez a könyv érdekelni fog, pedig azok után amit írtál róla DE!!! :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen más, mint amiket olvasni szoktál, de biztos vagyok benne, hogy tetszene neked :)

   Törlés