2014. márc. 20.

Könyvek, amiket várok #22

Elindult a tavaszi könyvdömping. Ahova csak nézek jobbnál jobb, és szebbnél szebb újdonságokba botlok, ami egyrészt marha jó, mert öröm a szívnek és a szemnek, másrészt viszont rettentően tud idegesíteni, hogy már most tudom, hogy úgysem lesz időm mindegyiket elolvasni, ezért kétszer is - ha nem többször - át kell gondolnom, hogy melyiket válasszam majd közülük. Itt van például Joanna Trollope-től egy Jane Austen átdolgozás, amiről már most biztosan tudom, hogy be fogom szerezni, mert annyira kíváncsi vagyok rá. És mert Austen műveit átdolgozva, kifordítva, feketén vagy fehéren, egyszóval bárhol és bármikor képes vagyok olvasni. Trollope egyébként csak az egyike azon hat szerzőnek, akiket felkértek az Austen Project elnevezésű közösség tagságára, melynek célja, hogy a modern közönség számára is élvezhetővé tegyék Austen régi klasszikusait. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet, ugyanis határozottan szüksége van a fiataloknak a rengeteg fantasy regény mellé az ilyen - földhöz ragadtabb - műfajú könyvekre is.

Joanna Trollope: Értelem és érzelem
Két testvér nem is lehetne ennyire más természet. Elinor Dashwood építésznek tanul, erénye a türelem és a megbízhatóság. Lobbanékony húga, Marianne viszont édesanyjukra ütött, ugyanolyan szenvedélyes és kreatív, megtölti a házat drámával, gitárzenével, miközben a zeneművészeti főiskoláról álmodozik. Ám amikor édesapjuk, Henry Dashwood hirtelen meghal, az egész családnak el kell költöznie Norlandból, amely húsz éven át volt szeretett otthonuk. A társadalmi rang biztonsága nélkül értékeiknek komoly próbát kell kiállniuk. Vajon képes lesz Elinor higgadtan, józanul nézni, hogy egy másik lány kivetette a hálóját a férfira, akit ő szeret? Vajon meginog majd Marianne hite az egyetlen igazi szerelemben, amikor megismerkedik a vidék leghelyesebb fiújával, John Willoughbyval? És egy olyan világban, amelyben a közösségi média és az ott hangoztatott vélemények formálják az eseményeket, vajon győzhet a szerelem a konvenciók és a rosszallás fölött? Joanna Trollope szellemesen, a társadalmi témák iránti érzékenységgel új megvilágításba helyezi az Értelem és érzelem cselekményét, és újra elmesél egy csodálatos történetet a felnőtté válásról, a fiatalkori szerelemről és csalódásról, és arról, hogy bizonyos dolgok sosem változnak, különösen akkor, ha pénzről van szó…
Kiadó: Kossuth,  Oldalszám: 300,  Várható megjelenés: 2013.04.30.

Az Athenaeum kiadó is megdobogtatta a szívemet ezzel a könyvével, amire szintén igen erősen pályázok.

Viven Shotwell: Mozart múzsája
London az 1700-as évek végén. Egy fiatal lány titokban énekórákat vesz egy híres kasztrálttól. Miután felvértezte magát tudással, hátrahagyja a biztonságot jelentő otthont, hogy Velence és Nápoly színpadain versenyre keljen a kor legjobbjaival. Tizenhat évesen részegítő világba csöppen; nemesek és méregkeverők közé, ahol a hírnév és gazdagság együtt jár, de nagy árat kell fizetni érte. Anna a szerelmi csalódásba is hamar belekóstol.
Pár év múlva a zseniális szoprán híre eljut Bécsig, a császár udvarába. Itt találkozik az egykori csodagyerek Mozarttal, akiben intelligenciában és tehetségben is párjára lel. Minthogy a konvenciók és friss házasságaik mindkettőjüket kötik, nyíltan nem közeledhetnek egymás felé. Ahogy magánéletük fokozatosan megromlik, Anna és Mozart egyre inkább egymásban találják meg a fényt, az inspirációt, a boldogságot…de vajon meddig mehet el egy nő abban a világban, amelyet férfiak kottáznak?
Elsöprő szerelmem és pontos korrajz az operaszínpadok kevéssé ismert világáról. A Mozart múzsája két különleges csillag találkozását és rövid együttállását örökíti meg. A világ legnagyobb zeneszerzője és a fiatal szoprán története időtlen, felkavaró és megható egyszerre, akár Mozart zenéje.
Kiadó: Athenaeum,  Oldalszám: 336,  Várható megjelenés: 2014.04.03.

A legutóbbi krimis könyvemen felbuzdulva úgy gondoltam, hogy lehet, hogy nem is áll olyan messze tőlem ez a műfaj, mint ahogyan azt korábban gondoltam, úgyhogy ahogy megláttam Saskia Sargison könyvét, ami nem csak krimi, hanem szerelmi történet is egyben azonnal szemet vetettem rá. Egyébként az írónőt a könyv megírására ikerlányai inspirálták.

Saskia Sarginson: Ikrek 
Isolte és Viola ikrek. Gyermekkorukban elválaszthatatlanok voltak, felnőttként mégis nagyon különböznek egymástól: Isolte sikeres újságíró egy divatmagazinnál, Londonban él, a barátja fotós; Viola pedig eltökélt boldogtalanságában az egész életét beárnyékoló táplálkozási zavarral küzd.
Mi történt oly sok évvel ezelőtt, ami ilyen messze ágazó ösvényekre terelte az ikrek életét? Miközben mindketten elkezdik felfejteni annak a réges-régi, félig elfeledett nyárnak a tovagyűrűző tragédiáit, a múlt rémisztő titkai visszatérnek és azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenítik az életüket…

Mágikus tájak, vadregényes gyermekkori kalandok és egy szörnyűség, amely fokozatosan lopózik elő a múlt árnyai közül. Az Ikrek részben szerelmi történet, részben lélektani feszültséggel teli krimi.

Vajon lehetséges-e szétszakítani az ikrek közötti köteléket? Hogy lehet, hogy két kislány, akik szétválaszthatatlan egységként kezdik az életüket, a húszas éveikre teljesen különálló életet élnek, szinte alig beszélnek egymással, sőt,
kínosan érzik magukat egymás társaságában? A regény többek között ezekre a kérdésekre is keresi a választ.
Kiadó: Alexandra, Oldalszám: 344, Megjelent

És utolsónak hagytam azt a könyvet, amire egy könyvjelzőn bukkantam a Kulinária kiadó egy könyvében. Igazából semmi információt nem tudok róla azon kívül, hogy egy új, úgynevezett Lettero-könyvsorozat keretein belül jelenik majd meg. (Ebben a könyvsorozatban jelent meg Sabine Durrant A hátam mögött című könyve is. A sorozat kötetei egyébként krimik, thrillerek, elgondolkodtató, izgalmas regények.) Szóval erre a könyvre is nagyon, de nagyon kíváncsi vagyok.

Madeleine Reiss: Valaki vigyáz rám?
Egy emlékezetes és magával ragadó bemutatkozó regény, ami garantáltan érdekli majd azokat az olvasókat, akik szerették a Drága Tess-t Rosamund Luptontól és a Mielőtt elalszom című regényt S.J. Watsontól. 
A nő lehunyta a szemét, a fiú pedig eltűnt – most vajon ki vigyáz rá?

Amikor Carrie ötéves fia, Charlie eltűnik egy norfolki strandon, a világa összeomlik. Most, három évvel később, miután házasságát összetörte a gyász és a bizonytalanság Charlie sorsát illetően, Carrie egy helyi ajándékbolt vezetésével próbálja lefoglalni magát. Bár az anyja meggyőzi, hogy menjen el egy médiumhoz, Carrie eleinte szkeptikus a dolgot illetően. De amikor kiderül, hogy a médium tud valami olyat Charlie eltűnéséről, amit rajta kívül senki más nem tudhat, minden megváltozik.

Az egyedülálló anya, Molly is aggódik a saját fiáért, Maxért. Természetéből fakadóan érzékeny gyerek, és egyre többször fordulnak elő kis „balesetek” az iskolában, újabban pedig megint beszélni kezdett a kitalált barátjához.

Nem akarja elmondani az igazságot a tanárainak, mivel Molly tudja, hogy Max problémái a nagyon is valóságos szorongásból fakadnak, amit az apja – egy erőszakos és instabil férfi – miatt érez, aki elől bujkálnak.

Carrie kétségbeesetten kutatja az igazságot Charlie eltűnésével kapcsolatban, Molly pedig bármit hajlandó megtenni, hogy megóvja Maxot a veszélytől. Semmit sem sejtenek abból, hogy a világuk hamarosan összetalálkozik – és mindkettejüknek szembe kell néznie azzal, amitől a legjobban félnek. De vajon az igazság elpusztítja őket vagy a szeretet lesz a megváltójuk?
(a fülszöveget Deszy fordította)
Kiadó: Kulinária, Oldalszám: (418)?,  Várható megjelenés:?


6 megjegyzés:

  1. Mind a 4-et pakolhatom kív.listára :) Az első 3-ról ugye már beszélgettünk, és mindegyik érdekel is, de most ez az utolsó kezdett el "piszkálni". De azért óvatos duhajként megvárom majd az első véleményeket szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az első hármat én tuti olvasni fogom, az útólsóval már én is óvatos vagyok, de ha valóban hasonlít a Drága Tessre, vagy a Mielőtt elalszomra, akkor rossz nem lehet.

      Törlés
  2. Ezek közül még csak az elsőről hallottam, de a 2-3. is megy a képzeletbeli várólistára!:) Bár az Ikrek-szerű könyvekből mostanában nincs hiány, azért arra is kíváncsi lettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem az első könyv a legjobb az összes közül. Egyébként úgy olvastam, hogy már a Büszkeség és balítélet átdolgozása is megvan és A klastrom titkából pedig tini-thrillert készít egy skót krimiírónő, ami elég érdekesen hangzik.... :)

      Törlés
  3. Innen én is tudnék válogatni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. rögtön gondoltam, hogy neked is tetszeni fog közülük pár darab :)))

      Törlés