2011. márc. 20.

Dóra, a felfedező – Dóra ünnepei 2: Dóra húsvéti kosárkája

Amióta gyerekeim vannak, azóta a tévézéssel töltött időm leredukálódott szinte a nullára. Az a vajmi kevés műsor is, amit meg tudok nézni, az a gyerekeknek szóló mese. Egyik kedvenc sorozatunk közé tartozik a Dóra, a felfedező
Ha megkérdeznék néhány kisgyermekes anyukát, hogy hányan ismerik, akkor biztos vagyok benne, hogy jó néhányan bőszen elkezdenének bólogatni és azt mondanák, hogy igen ismerjük, és nagyon szeretjük.

Dóra húsvéti kosárkája című mesekönyv, a Dóra ünnepei sorozat második része. Nagy örömünkre több mesekönyv és foglalkoztató füzet is megjelent már a sorozat alapján az Egmont Kiadó jóvoltából. 
A könyv, egy az egyben a tévésorozat hangulatát adja vissza. A hatalmas színes képek mellett viszonylag kevés szöveget olvashatunk. Felépítése követi a meséből jól ismert „Dóra formát”, feladat, térkép, útvonal és megoldás. A történet nem utal az ünnep keresztény eredetére csupán csak a húsvétot szimbolizáló piros és hímes tojásokról szól, melyeket - mind a tizenkettőt - Dórának és Csizinek kell megkeresni és összegyűjteni.

Úgy vettem észre, hogy a kicsik angol tanulásában a szülők véleménye megoszlik. Vannak, akik biztosak benne, hogy már a lehető legfiatalabb korban el kell kezdeni, míg mások úgy gondolják, hogy elég, ha majd csak az iskolában kezd hozzá a gyermek a nyelvtanuláshoz. Én megpróbálom az arany középutat megtalálni, melyben úgy gondolom, hogy ez a könyv segítséget nyújthat. A történetben csupán egy két egyszerű szót és egytől tizenkettőig ismerhetjük meg a számokat angolul, mindezt úgy, hogy a gyermek az idegen nyelvvel való ismerkedést inkább szórakozásnak érzi mintsem tanulásnak. A könyv végén egy összefoglalót találhatunk az új szavakból a helyes kiejtéssel, de ha valaki ennek ellenére még mindig bizonytalan, akkor ezeket a szavakat a kiadó honlapján meghallgathatja itt.

A történet olvasása közben a kislányom aktívan részt vett a könyvbeli feladatok megoldásában. Élvezettel kereste a tojásokat és lelkesen párosította a színben hozzá illő játékokkal. Nagyon szeretett Dóra kérdéseire válaszolni, így számunkra nagyon szórakoztató kis könyv volt. A kisgyermeknek a világ tele van új dolgokkal, amikkel fokozatosan kell megismerkedniük, és amiket fokozatosan kell megtanulniuk. A szülő feladata és felelőssége, hogy gyermekét elvezesse arra a pontra, ahol már nem kell fogni a kezét. Ezekhez a feladatokhoz nyújthatnak segítséget az ilyen jellegű kiadványok, amelyekből a gyermekek játékos módon tanulhatnak. 

Értékelés: 5/4.5

Köszönöm a könyvet az Egmont Kiadónak!
Eredeti cím: Dora's Easter Basket
Fordította: Baán Györgyné
Oldalszám: 32


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése