2015. febr. 2.

Könyvek, amiket várok #27

Igaz, hogy a Pagony ifjúsági kiadója a Tilos az Á Könyvek nem épp az én korosztályomat célozza meg a kiadványaival - hanem a gyerekkorból éppen kilépő, már kamaszodó fiatal olvasókat -, ennek ellenére én mégis nagy érdeklődéssel és kíváncsisággal fordulok szinte az összes könyvük felé, melyek az eddigi tapasztalataim szerint meglepően sokszínűek. Nagy örömömre pár nappal ezelőtt a kiadó volt oly kedves és megosztotta a közösségi oldalán az idei év első felére vonatkozó terveit, mely információk átböngészése után bátran mondhatom, hogy baromi jó könyvekkel rukkolnak elő a számunkra.

Itt van például ez az amerikai szerelmes és punkos történet Rachel Cohn és David Levithan tollából a Nick & Norah végtelen éjszakája, amely igen erősen birizgálja a fantáziámat. Ráadásul a könyvből 2008-ban film is készült, igaz az imdb-n csak 6.7 pontot kapott, ami nem túl biztató, de ettől függetlenül még lehet megéri megnézni. De ezt ráérek még eldönteni a könyv elolvasása után is.

"Te mit csinálnál, ha életed első szerelme a szakítás után közvetlenül megjelenne egy másik pasival a koncerteden? Ha még nincs ötleted, eláruljuk mit tett Nick. Mielőtt még az exe odaért volna hozzá gratulálni a frenetikus koncerthez, megkér egy lányt a közönség soraiból, hogy legyen egy kicsit a barátnője. Nem tudhatja, kivel kezdett, de ki fog derülni. Mégpedig egyetlen pörgős éjszaka alatt! Szóval csak 16 éven felülieknek!"

A kiadó nagy meglepetése Mán-Várhegyi Réka - aki első felnőtteknek szóló könyvével a Boldogtalanság az Auróra-telepen címmel számos díjat nyert - most a kamaszoknak szóló regényt írt A szupermenőket, mely fülszövege alapján úgy gondolom, hogy egy csipetnyi humorba csomagolt komoly történetre számíthatunk, de ez majd csak a könyv elolvasása után derül ki pontosan.

"Azzal indítunk, hogy a főhőst Marcinak hívják, de persze lány, mert eredetileg a Marcellina nevet kapta, aminél még azt is jobban szereti, ha fiúneve van. Anyu és apu sok veszekedés után elváltak, a nagy, polgári lakás után most egy kis lakótelepi lakásba költözött Marci, anyu és Marci nővére, Helga. Marcit nem vették fel komolyabb suliba, csak egy nem annyira jóba, ahova ráadásul fél órát kell utazni. De legalább meg lehet ismerkedni a szintén messziről bumlizó különc csajokkal, Laurával és Hajnival. Az iskola nem olyan gázos, ők hárman viszont kilógnak az sorból, és szeptember végére kénytelenek szembenézni az egyértelművel: egyáltalán nem menők. És ami tarthatatlan, az tarthatatlan!"

Aztán itt van a kiadó első német nyelvből fordított könyve Rolf Lapperttől a Pampa Blues, melyre a tartalma alapján roppant kíváncsi vagyok, úgyhogy már ezt is alig várom, hogy megjelenjen és olvashassam.

"Egy finom nyelvezetű, abszurd humorú, meglepő fordulatokban bővelkedő regényről van szó, ami méltán került fel idén az IBBY Honour Listre, húúú-húúúúú! Mint a finoman árnyalt, különleges hangulatú könyveket, nehéz elmesélni, mert a lényeg csak olvasás közben jön át. Hogy csak egy példát említsünk: Tudjátok, van egy árva kisfiú, akit a nagynénjéék nevelnek a vidéki Angliában, aztán valami varázslóiskolába kerül… Mi van??? Szóval a Harry Potter sem attól jó, hogy három mondatban elmeséljük a tartalmát, de azért egy kis ízelítő aPamba Bluesból: Benjamin Schilling egy tíz főt számláló faluban tengeti életét. Az anyja lelépett körbeutazgatni Európát, ő meg vigyázhat a magatehetetlen nagyapjára a semmi közepén, ahol az egyetlen nő Anna, a fodrász. Nincs hova elmenni, nincs kivel és mivel – a kilátástalanságot egy átutazó lány töri meg, akinek elromlik a kocsija. Illetve elrontja a kocsiját... Ki mit titkol a másik elöl?" Beleolvasó

Azok, akik szerették Markus Zusak A könyvtolvaj című regényét biztosan örülnek az író Underdog-trilógiájának, melynek első része idén tavasszal érkezik hozzánk.

"Cameron Wolfe tizenöt éves, a legkisebb fiú egy szegény, háromgyerekes családban. Hatalmaskodik rajta a bátyja, piszkálja az apja. Kétségbeesésében majdnem belekeveredik egy rablásba, de aztán beáll az apja mellé dolgozni. Beleszeret egy lányba, és elkezd felnőni, megérteni a felnőttek zavaros viszonyait, hatalmi játszmáit. Szóval minden kamasz álma lesz ez a könyv, mert pont arról fog Cameron beszélni, amiről mindegyikőtök beszélget a barátaival."

A következő könyv, amire ismét rámozdulnék - bár a felsorolt könyvek közül ezen vacilállok a legjobban - egy holland írótól, Marion van de Coolwijktól származik és a Mázlis csajok címet viseli. A Goodreads szerint egy 10 részes sorozatról van szó... pfff. Ez nekem kicsit sok, egy trilógiába könnyebben kezdenék bele.

"Három 16 éves lány, mindegyikük árva, kap egy-egy levelet a születésnapján, hogy jelenjenek meg ekkor és ekkor, itt és itt. Joan gazdag családban nőtt fel, el van kényeztetve, Hanna egy nagy, befogadó családban, van még három örökbefogadott tesója, és mindenben kitűnő, Tanja pedig egy igazi lázadó, aki intézetben nőtt fel és senkiben sem bízik. Az igazi apjukat nem ismerik. A megbeszélt helyen az anyjuk levele várja őket. Kiderül, hogy ikrek, és egy híres rocksztár az apjuk. A lányok megismerkednek, és csavarokban bővelkedő nyomozásba kezdenek a papa után. Garantált az izgalom, a feszültség, szóval valószínűleg függőséget fognak okozni rocksztár apa és lányai."  

És a bejegyzésem legvégére hagytam azt a regényt, amit mind közül a legeslegjobban várok - és aminek az első részétől a Tesla padlásától teljesen odavoltam - ez pedig Eric Elfman Akcelerátus-trilógiájának második kötete, ami az Edison pincéje címen fog majd megjelenni, remélhetőleg minél hamarabb.

"Nick hiába igyekszik titokban tartani, az Akcelerátus is tudomást szerez róla, hogy a Nick padlásán talált különös holmik valójában Nikola Tesla találmányának, a Nagy Hatótávolságú Energiakibocsátónak az alkatrészei, amely képes ingyenes energiát biztosítani az egész bolygó számára. Nick dolgát számos akadály nehezíti. Rá kell jönnie például, hogy Caitlin közelsége egészen különös hatással van rá. És közben az Akcelerátus sem tétlenkedik."

Számomra ezek voltak azok a könyvek, amiket a kiadó kínálatából érdekesnek találtam, de ha a fent említetteken kívül a többi újdonságukra is kíváncsiak vagytok, akkor ezen az oldalon tudtok mazsolázgatni, ahol biztos vagyok benne, hogy mindenki talál majd valami fogára valót.

4 megjegyzés:

  1. Ó hát ezek a könyvek nagyon jónak ígérkeznek, eddig nem is figyeltem a Tiols az Á könyvekre, de most majd fogok. A Pagony is nagyon színvonalas és annyira örülök a Rachel Cohn-David Levithan könyvnek, hogy végre jön magyarul. Mindig készültem rá, hogy elolvasom és megnézem a filmet, aztán valahogy elmaradt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én tavaly fedeztem fel a kiadót, szerintem nagyon jó könyveik vannak, és épp ma van az utolsó nap a Pagonynál, hogy akció van rájuk, úgyhogy azokra a könyveikre, amiket tavaly nem tudtam beszerezni, most le is csapok.:)

      Törlés
  2. Szia!
    Szimpatikus a blogod és szeretnélek meghívni egy általam készített tag kitöltésére (2in1 tag), nagyon örülnék ha kedvet kapnál a kitöltéséhez. :)

    http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/02/konyvtar-book-tag.html

    ui: Mán-Várhegyi Réka könyvére én is kíváncsi vagyok :)

    VálaszTörlés