2013. máj. 26.

Julia Boehme: Bori és a szerelmes levél

A kislányom figyelt fel erre a könyvre a könyvesboltban, amit kíváncsian vettünk a kezünkbe, mivel ez idáig csak a "kis füzetes" Boris történetekkel találkoztunk, amik között voltak jók és jobbak, de összességében igazából mindegyiket nagyon szerettük. A Bori és a szerelemes levél című kötet már a nagyobb korosztálynak szól, véleményem szerint 8 éves kortól már nyugodt szívvel a gyerekek kezébe lehet adni. És nem csak a története miatt, hanem a könyv betűmérete, sortávolsága és szövegtagolása miatt is, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy a kezdő olvasók is könnyen és önállóan elboldoguljanak vele.

A könyv témája - mint azt ahogy már az összes Boris történetnél megszokhattuk - teljesen hétköznapi, nevezetesen; a szerelem. Emlékeszem rá, hogy annak idején, amikor kisiskolás voltam, mennyire vágytam arra, hogy valakitől szerelmes levelet kapjak. Persze soha nem kaptam senkitől, de úgy irigykedtem azokra a lányokra, akik igen. Akinek nincs gyermeke az talán nem is tudja, hogy a szerelem témája milyen hamar szóba kerül egy kisgyermekes családban. Mindezt én is csak tapasztalatból tudom, ugyanis a kislányom már az óvodából úgy jött haza egy szép napon, hogy lelkesen újságolta a nagy hírt, miszerint: „Anya! Képzeld! A Kocka Ádám szerelmes belém!” Persze a Kocka Ádám egy hét után már a Szandiba volt szerelmes, de hát ez ellen nincs mit tenni, ebben a korban ezek a dolgok nagyon gyorsan változnak. Aztán amikor a kisfiam kisiskolás lett, eme nemes érzés kinyilatkoztatását már kézzel fogható, papírra írt formában is volt szerencsém látni….  ekkor tudatosodott bennem, bevallom sokadjára, hogy jesszusom, hogy repül az idő!

Ebben a könyvben Bori már kilépett az óvodából és iskolába jár, és hát az ő osztályában is bekövetkezett az elkerülhetetlen, felütötte fejét a szerelem. Mivel Bori mindig Palival együtt járt az iskolába, így a többiek automatikusan szerelmespárnak titulálták őket, ami Borinak nem tetszett, ezért innentől kezdve kerülni kezdte Palit. Közben az osztályban megállíthatatlanul jöttek-mentek a szerelmes levelek, melyek közül nem mindegyiknek a feladóját vezérelte szerelmes szándék, voltak olyan fiúk, akiket bizony csak a rosszindulat hajtott. Ezt a rosszindulatúságot a könyvben kicsit túlzásnak éreztem, de igazából be kell látnom, hogy nagyon is életszerű lehet, mivel a gyerekek kegyetlenek is tudnak lenni egymással, ha akarnak.

Nagyon tetszett, hogy a könyv a gyerekek nyelvén írja le a szerelem érzését, az pedig különösen tetszett, hogy bájital kutyulás is volt benne, amit persze nekünk is feltétlen ki kellett próbálnunk. 

Kinek ajánlom a könyvet? A kisiskolásoknak mindenképp, fiúknak és lányoknak egyaránt. Nagyon örülök, hogy a Barátnőm, Bori sorozat tovább lépett az óvodás korból a kisiskolásba.
Én úgy gondolom, hogy egy gyerekkönyvnek, mindig figyelembe kell vennie a gyerek befogadóképességét és azt, hogy az adott történettel az író mit akar elmondani, illetve, hogy az milyen hatással lesz majd az olvasóra. Ezeket figyelembe véve elmondhatom, hogy a Boris sorozatokban eddig még soha nem csalódtam.

Ui.: A kiadvány egyébként az óvodás Boris füzetekkel ellentétben keménytáblás és strapabíró, úgyhogy a küllemére sincs panaszom.

Julia Boehme

Kiadó: Manó Könyvek
Eredeti cím: Conni und der Liebesbrief
Fordította: Esterházy Dóra
Oldalszám: 92
Ára: 1490.-


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése