2012. júl. 13.

Julia Quinn: Miss Miranda Cheever titkos naplója (Bevelstoke trilógia 1.)

Tudom, elfogult vagyok… átkozottul elfogult Ms. Quinn regényeivel kapcsolatban, úgyhogy ha valaki azt reméli, hogy akár csak egy parányi kis negatívumot is - amit egyébként nem találtam - fogok napvilágra hozni a könyvvel kapcsolatban, akkor annak bizony csalódást kell okoznom, mert kérem az ide látogató most egy maximálisan elégedett olvasói véleménnyel fog találkozni.

Aki ismeri az írónő regényeit, az tudja, hogy az összes könyvének a témája ugyan az, nevezetesen: ha nem szeretsz, hát én szeretlek, s ha én szeretlek jól vigyázz!... sokféle variáció létezik e témára, de a lényeg természetesen mindig ugyan az; a szerelem beteljesedése.

Miranda Cheever, legjobb barátnője Lady Olivia 11. születésnapi pariján találkozik a lány bátyjával, és egyben a Bevelstoke család legidősebb fiával Turner-rel, aki iránt rögtön szerelemre lobban. Turnert akkor még csak szórakoztatta ez a nyakigláb és nem túl vonzó fiatal teremtés, akinek azt tanácsot adta, miközben a húga születésnapi partjáról kísérte épp haza, hogy vezessen naplót.
- Jól van, akarja tudni, igazából miért gondolom, hogy naplót kéne vezetnie?
- Mert egyszer bele fog nőni a testébe, és éppen olyan szép lesz, mint amennyire okos, már most. És ha akkor elolvassa a naplóját, utólag majd látja, mennyire buták az olyan kislányok, mint Fiona Benett. És csak majd nevet rajta, hogy az édesanyja azt mondta, a vállánál kezdődik a lába. És talán majd egy picit elmosolyodik, ha eszébe jutok, és visszagondol erre a mai beszélgetésünkre.
Miranda felnézett rá és arra gondolt, a fiú bizonyára azon görög istenek egyike, akikről az apja olvasni szokott.
Miranda megfogadta Turner tanácsát és az első bejegyzése a naplójában így hangzott:

1810. március 2.
Ma szerelmes lettem
Az évek múltak, Turner pedig beleszeretett és feleségül is vett egy olyan nőt, aki kegyetlenül becsapta és kihasználta őt. A felesége halálos balesete Turnert egyáltalán nem rázta meg, ellenkezőleg, fellélegzett és őszinte megkönnyebbülést érzett. Megfogadta, hogy soha többé nem házasodik újra. Miután Turner hazaköltözik a szülői házba elkerülhetetlenné vált, hogy ne találkozzon Mirandával nap, mint nap, aki már családtagnak számított a Belvestore házban. Egy este, amikor Turner túl sokat ivott, természetesen egymásba botlanak a könyvtárszobában és elcsattan egy csók, ami nem is tudom, hogy melyiküknek okozott nagyobb meglepetést.

Nem akarok hasonlóságokat keresni a könyv szereplői és a Bridgerton család tagjai között, de Miranda nekem kissé Penelope Featherington-ra hasonlított. Éppen olyan szerény és visszahúzódó, a háttérből csendben figyelő, nem túl szép lány volt, mint Penelope, aki szintén a legjobb barátnőjének a bátyjába volt már évek óta reménytelenül szerelmes. Mirandát nem lehetett nem szeretni. Ő egy nagyon gyakorlatias és realista nő volt, nem táplált hiú reményeket a jövőjével kapcsolatban. Ugyanakkor megmosolyogtatott azon feminista megnyilvánulása, amit  egy férfi(!) könyvesboltban követett el  - egy felettébb ellenszenves - eladó ellen, amely szituációban valószínűleg én is pont így tettem volna. Mirandának egyébként volt egy apja, aki kétség kívül a legfurább és legkikezdhetőbb figura volt számomra a könyvben. Nem is tudom, hogy egyáltalán létezett-e, sok vizet nem zavart az már biztos.

Bevallom Turner kevésbé volt vonzó számomra, mint a legtöbb Bridgerton hős, de a regény végére vele is megbarátkoztam. Sok tettével nem értettem egyet, legfőképp a kicsit hosszúra nyúlt (6 hetes) távollétével, amely idő alatt Mirandát kétségek közt hagyta vergődni, ami nem épp úriemberhez illő viselkedés volt a részéről. Miranda szerencsésre nagyon jól kezelte a helyzetet és bár én jobban móresre tanítottam volna a férfit a kötelezettségei elmulasztása miatt, elfogadtam, hogy Mirandának ennyi is elég volt.

A cselekmény középpontjában az a bűvös szó állt, amit Turner képtelen volt kimondani, annak ellenére, hogy a tettei lépten - nyomon ezt bizonyították. Számomra ez kissé elcsépeltnek és banálisnak tűnt, ebbe a korban meg aztán végképp furán vette ki magát, hogy Miranda ennyire ragaszkodjon ehhez a szerelmi vallomáshoz, mikor a házasságkötéseknél a szerelem helyett inkább a társadalmi pozíciók játszottak döntő szerepet, de persze romantikus történetről lévén szó joga, sőt kötelessége Mirandának ragaszkodnia, hogy a szeretett férfi ezzel a szóval becézgesse és szeretgesse őt.

Julia Quinn egy csodálatos író. Miranda és a Turner karaktere intelligens és szívből szerethető, őszinte beszélgetéseik és szócsatáik szórakoztatóak és nagyon humorosak voltak. A történet vége természetesen kiszámítható, senki nem fogja összecsapni a tenyerét és azt kiáltani, hogy hát ezt nem is gondoltam volna, de nem hiszem, hogy ettől a műfajtól bárki is ezt várná el.

Ms. Quinn könyveiben még egyszer sem csalódtam, ami biztos azért van, mert tudom, hogy mit várhatok el tőlük. Nem egy atomreaktor működési elvének részletes leírását, hanem egy könnyed kikapcsolódást, amely közben - és most vessetek meg, de  nem kell sokat gondolkodni csak élvezni a történet romantikáját és a szereplők vicces szócsatáit.

A trilógia következő része, Ami Londonban történt címmel fog megjelenni és Oliviáról fog szólni. Ismerve a kis hölgy habitusát, biztos nagyon szórakoztató lesz.


Julia Quinn
A trilógia további részei:
Ami Londonban történt (2#)
Tíz dolog, amit szeretek magában (3#)

Kiadó: Gabo
Eredeti cím: Secret Diaries of Miss Miranda Cheeve
Fordította: Palásthy Ágnes
Oldalszám: 400

7 megjegyzés:

 1. :)))
  Kíváncsi vagyok, mit szólnál hozzá. Jól láttam, hogy még nem olvastál az írónőtől?

  VálaszTörlés
 2. Én még nem olvastam semmit JQ-tól. (legalábbis azt hiszem :)) Mivel kezdjem?

  VálaszTörlés
 3. A Bridgerton család sorozatával. Az első rész A herceg és én.
  http://moly.hu/konyvek/julia-quinn-a-herceg-es-en
  Nagyon kíváncsi vagyok, hogy neked tetszeni fog-e. :)))

  VálaszTörlés
 4. valamikor már betettem várólistára. :)

  VálaszTörlés
 5. Nagyon jó bejegyzés lett! Mosolyogtam rajta végig :)

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm! Örülök, hogy tetszett! :)

  VálaszTörlés