2012. márc. 3.

Simone Elkeles: Perfect Chemistry – Tökéletes kémia

Rögtön bele is vágok a mondandóm közepébe; szerintem a történet nem volt rossz, de sokkal többet vártam egy olyan könyvtől, amit már a megjelenése előtt agyon dicsértek. A sztori képlete, ha már a kémiánál tartunk, igen egyszerű: 
rossz fiú + jó kislány = igaz szerelem

Alex, egy klasszikus értelembe vett rosszfiú. Nem is olyan rossz, mint amilyennek látszik, illetve amilyennek szeretné, hogy lássák. Családjával együtt Chicagó külvárosának déli, szegényebb negyedében él, ahol mindennaposak a bandaháborúk. De nem kell őt félteni, hiszen ő is egy mexikói bűnbanda tagja, akikhez muszáj volt csatlakoznia. Hogy miért? A családja miatt. A barátai miatt. A banda miatt. Maga miatt. Azonban a kemény külső, egy nagyon is érzékeny és intelligens, a családját féltve őrző és védő fiút takar, akinek vannak álmai. Igaz nem magasra törőek, de az ő helyzetében a továbbtanulás, mégis csak a megvalósíthatatlan álmok kategóriájába tartozik. Ja, és hogy Alex még szexi is? Az már csak hab a tortán.

Brittany, egy tipikus pomponlány. Gazdag is, szép is, népszerű is, a fiúk álma és a lányok rémálma, de senki nem tudja, hogy ez csak a felszín. Brittany élete kívülről teljesen tökéletesnek tűnik - amiért ő mindent el is követ -, de ez alatt az álarc alatt, nagyon is komoly családi problémák rejtőznek.

Ez a két, ellentétes világból jött fiatal, a szigorú kémiatanáruknak köszönhetően, egymás tanuló párjai lesznek, ebből kifolyólag kénytelenek közelebbről is megismerkedni egymással. Szép lassan rá kell jönniük arra, hogy nem is annyira különböznek egymástól, mint ahogy azt ők és még rajtuk kívül oly sokan mások gondolták.

Bár a történet lerágott csont, hiszen kismilliószor találkozhattunk már a téma különféle feldolgozásával - ami a két külön világból származó ember egymásra találásának rögös útjáról szól –, ennek ellenére Brit és Alex lendületes és csipkelődős szerelmi története szerintem mégis számos olvasót, a fotelhez fog majd szegezni. A történetben olyan erőteljes témák kapnak szerepet, mint például; egymás elfogadása, a fiataloknak a szülőktől való függése és függetlensége, vagy hogy mire képes egy igaz barát  a bajtásáért.  
A könyv eleje nagyon tetszett, de ahogy a vége fele közeledtünk, a lelkesedésem is egyre kezdett alább hagyni. Érzésem szerint a szerző "kissé" elkapkodta a regény befejezését. Amit a legjobban hiányoltam, és ami menthetetlenül banálissá tette, ezt a már klasszikusnak mondható romantikus történetet - az epilógus mellett -, hogy a végén kimaradtak Alex jellemfejlődésének azon lényeges lépcsőfokai, amelyeken a fiú keresztülment, míg ahhoz a bizonyos, végső elhatározásig eljutott. A vége annyira "gyilkos" volt, könyörgöm, miért kellett a kockás ing??? erőltetettnek, oda nem illőnek és még sorolhatnám, hogy milyennek éreztem. 

Mint látjátok a történet engem nem varázsolt el annyira, mint azt oly sokakkal tette, gondolok itt főleg a fiatalabb korosztályra, de mindezek ellenére meg tudom őket érteni, hiszen volt idő amikor, én is teljesen oda voltam az ilyen ízig vérig, rózsaszín cukormázas love sztorikért, ami annyira, de annyira amerikai……

A trilógia következő része A vonzás szabályai címen fog megjelenni.



Eredeti cím: Perfect Chemistry
Fordította: Neset Adrienn
Oldalszám: 412

10 megjegyzés:

  1. Nekem az tetszett a történetben, hogy végre olyanok a főszereplők, akik egyébként nem szokványosak a tini regényekben. Egyébként teljesen egyetértek a véleményedben leírtakkal. Igen, tele van csöpögős részekkel. De mondanivalót is éreztem benne bőven. Ha nem olyan a hangulatom, akkor lehet, hogy én se értékelem annyira, amennyit adtam, de pont jó hangulatban kapott el a köny. Az azóta olvasott tini könyvek között még mindig kiemelkedőnek tartom, a hibái ellenére is. Látom a hibáit a könyvnek, de ennek ellenére tetszett. Az, hogy a folytatásokhoz lesz-e hangulatom, azt még nem tudom.

    VálaszTörlés
  2. Ajaj, ez tinibuborék-regénynek tűnik... Filmekben se bírom az ilyesmit...

    VálaszTörlés
  3. Shanara:Olvastam az értékelésed és láttam, hogy neked jobban tetszett.:) Szerintem sokat számít, hogy az ember milyen hangulatban olvas egy könyvet. Visszatekintve, van pár olyan olvasmányom, amikről úgy gondolom, hogy lepontoztam, pedig tűkön ülve várom a következő részét, de akkor úgy éreztem, hogy…. Én úgy érzem, hogy ez a könyv nem nekem szól, bár ha a végét jobban megírta volna a szerző és nem kapkodta volna ennyire el, akkor biztos jobbra értékeltem volna. Egyébként nagyon szeretem a csöpögős romantikus regényeket, sőt…..:)))

    VálaszTörlés
  4. Ani: Ha egy ilyen könyvet meglátnék az olvasmányaid között, azt hiszem, hogy nagyon meglepődnék. :D Ha már a filmeknél tartunk, a könyveket már tudom, hogy milyeneket szeretsz olvasni. Filmben van kedvenced vagy sorozat?

    VálaszTörlés
  5. Na ezért nem fogom elolvasni.:D Szerintem nekem sem tetszene, főleg hogy nem vágyom ilyesmire.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem mi már kinőttünk ebből.:D Én biztosan.:)

    VálaszTörlés
  7. A Szívek szállodáját nagyon szeretem. Egyébként bármi jöhet, ami vígjáték, kosztümös, dráma,... Sok mindent szeretek :)

    VálaszTörlés
  8. Ó, akkor én is jól beválasztottam??? :-(

    VálaszTörlés
  9. Háááát.... ha olvasni fogod, akkor kíváncsi leszek a véleményedre.:)

    VálaszTörlés
  10. Most már én is! :-) Mondjuk így egy kicsit elbizonytalanodtam.

    VálaszTörlés