2011. júl. 18.

Miklya Luzsányi Mónika – Miklya Zsolt: Cerka Tinka és a szürke Lord

Már a megjelenése előtt felkeltette a mesekönyv a figyelmemet, annyira színesnek, vidámnak, és érdekesnek(!) találtam a könyv borítóját, hogy már akkor tudtam, hogy nekem ez kell!
A mese Kolorító városkában játszódik ahol Cerka Tinka szülei igen felelősségteljes és nagyon fontos feladatot látnak el nap, mint nap. Ők azok, akik színt festenek az égnek, a víznek, a rétnek. Ők azok, akik színt adnak a városkának és ezzel együtt befolyásolják az ott élők hangulatát. Egy szép napon azonban látogatóba érkezik hozzájuk a szürke Lord és vele együtt minden megváltozik, vagyis ha pontos akarok lenni, akkor inkább minden szürkévé válik.

Ismét egy olyan mese, ahol a szereplők a neveiket egy bizonyos „valamiről”, - a Zokni mukiknál az anyagokról - jelen esetben a színekről és a különböző festészeti technikákról kapták. Ezeket a neveket nagyon találónak, frappánsnak és könnyen megjegyezhetőnek találtam. Cerka Tinka, Don Aquarell, Donna Pastella, Lord Grafit, Signorina Tempera…ezekből a nevekből következtetni lehet a viselője egyéniségére, és nagyon találóan, valóban a nevükre (színekre) jellemző tulajdonságokkal voltak felruházva a szereplők. Így nem ér meglepetésként bennünket például ha Tempera kisasszony egy nagyon színes és vidám egyéniség, míg Lord Grafit egy igen komor és szürke figura.

Az íróházaspár, Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt meséjében nagy szerepet kap a színeknek nemcsak az érzelmekre ható, hanem az azokat kifejező tulajdonsága is. Felnőtt fejjel még nekem is sikerült belemerülnöm ebbe a sokszínű világba, melyben a különböző színek és a jó cselekedetek domináltak. A könyv nemcsak a gyerekek, de a felnőttek számára is tanulságos lehet, miszerint, ha odafigyelünk egymásra - legyen az bármilyen apró figyelmesség is, például egy mosoly -, és ha elfogadjuk egymást olyannak, amilyen,  akkor már tettünk valamit egymásért. És mennyivel jobb egy vidám és élettel teli világban élni, mint a szürke és szomorú hétköznapok egyhangúságában.

"Mindannyiónkra szükség van! Mindenkire a maga helyén! Ki így látja a világot ki úgy. Van, aki színesnek, tarkának, van, aki lazúrosnak, vagy éppen pasztellesnek. Vannak, akik szeretik a határozott formákat, az előre kijelölt utakat, mások viszont nem bírják a kötöttségeket. És vannak olyanok is, akik számára minden fekete vagy fehér, sötét vagy világos. Mindannyiónkra szüksége van Kolorítónak, majd meglátjátok! Gazdagabb lesz velünk a világ!"
De mind közül a legfontosabb mondanivalója számomra a mesének a gyerekek voltak, akik mindig színt tudnak vinni az ember életbe. De biztos vagyok abban, hogy rajtam kívül erről még sokan mások is ugyan így vélekednek.

Nem lehet szó nélkül hagyni a könyv illusztrációját, melyet Szalma Edit készített, mégpedig úgy, hogy háromdimenziós papírmasé képeket fotózott le és azoknak a különböző változatai kerültek bele a mesekönyvbe. Ezek a képek egyszerűen csodálatosak! Engem teljesen elvarázsoltak.

Kiadó: Egmont Kiadó
Cím: Cerka Tinka és a szürke Lord
Illusztrálta: Szalma Edit
Oldalszám: 80
Ár: 2999.-

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése