2011. júl. 15.

Julia Quinn: Rossz kor - Bridgerton család #6

Ismét egy romantikus történet az egyik Bridgerton család tagjáról, ezúttal Francescaról. Születési sorrendben Ő a hatodik. Bizonyára akik nyomon követték a sorozat eddigi részeit azok tudják, hogy Francesca után már csak ketten maradtak a házasulandó Bridgertonok közül. Sajnos.

Már az előző részekben olvashattunk utalásokat arra vonatkozólag, hogy Francesca egy Skóciában élő gazdag grófhoz ment férjhez. A történet itt folytatódik. Francesca férjnél van, de nemcsak férjét sikerült elkápráztatnia megjelenésével és egyéniségével, hanem annak unokatestvérét is Michaelt. Azonban az élet kiszámíthatatlan és egy tragédia folytán új lapokat oszt mindenkinek.

Ez a könyv sokban különbözik az eddig már megszokott részektől. Mintha a mélyebb és a valódibb érzelmeket helyezte volna előtérbe az írónő. A veszteség a gyász a bűntudat és az érzelmi zavar az, ami kevésbé tette humorossá és szellemessé a sorozatnak ezt a részét.  De természetesen itt is – bár kevesebb mennyiségben - olvashatunk szellemes párbeszédeket, amikben a szerelmesek a megszokottól azért kevesebbet ugratják egymást. Még mindig nagyon erős hangsúlyt kap a család és itt is felbukkannak a Bridgerton testvérek, többek között Colin is, aki talán mind közül a szívem csücske. 

Frannie jelleme - érzésem szerint - sokban különbözik az eddig ismert Bridgerton lányokétól. Annak ellenére, hogy nagyon szereti a családját, valahogy mégis kilóg a sorból. Őt sokkal karakteresebbnek és komolyabbnak éreztem, már-már túl komornak is, de a többiektől eltérően kevésbé merésznek és határozottnak. Mindebből adódóan találkoztam olyan részekkel olvasás közben, ahol már nem bírtam tovább és mérgesen csaptam össze a könyvet. Frannienak az idegesítően hosszúra nyúló és rendkívül bosszantó érzelmi vacillálásait kissé nehezen toleráltam. Michaelt véve górcső alá igazából semmi negatívumot nem tudok róla írni. Ő egy rendkívül szimpatikus és becsületes jellem, erőfeszítései és küzdelme a bűntudatával szemben nagyon érzelmes és megható volt.

Frannie és Michael házasságához vezető út bővelkedett romantikus jelenetekben, melyek közül az első csók volt a kedvencem  – mint általában az összes romantikus regényben  – aminek az  olvasása annyira elvarázsolt, hogy már szinte levegőt venni is elfelejtettem. A szerelmi jelenetek pedig nagyon hevesek, érzékiek és buják voltak...

Annak ellenére, hogy ez a történet kilóg a sorból, mégsem csalódtam benne, pedig mindig félve veszem kézbe a sorozat következő részeit, hogy nehogy megtörjön a varázs. Mindenesetre arról már rég meggyőződtem, hogy nem egy kaptafára íródnak a Bridgerton család történetei.

Talán az egyetlen negatívum, amit fontosnak tartok megemlíteni és nem is magához a történethez hanem a könyvhöz kapcsolódik, az a regény fordítási hibái. Több olyan mondattal is találkoztam olvasás közben, amit nem tudtam hova tenni, mert egyszerűen értelmetlen volt abban a szövegkörnyezetben. Értékelem a kiadó törekvését, miszerint minél hamarabb szeretné kiadni a sorozat következő részeit, de az ilyen fordításbeli hibák sajnos jelentősen rontják a könyv olvasási élményét.

Ui: A történet ismeretében a könyv címét nagyon találónak tartom.

Kiadó: Gabo Kiadó
Eredeti cím: When He Was Wicked
Fordította: Bozai Ágota
Oldalszám: 395

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése