2011. júl. 2.

Adrian Plass: Egy kegyes kétbalkezes naplója

Nagy kedvenceim közé tartoznak azok a könyvek, amelyek napló formájában íródtak. Ennek a kívánalmamnak tesz tökéletesen eleget Adrain Plass naplója is, ami egy nagyon humoros, keresztény hangnemben íródott történet, negatívumként csupán annyit tudnék ellene felhozni, hogy igen rövid.

A könyv Adriannek és az ő kis családjának a mindennapjairól szól, melyben jelentős szerepet kapnak az ismerőseik, a barátaik és a szomszédiak is. Másokhoz hasonlóan, Adriannak is számos olyan kérdése van a helyes keresztény élettel kapcsolatban, amelyek megválaszolásra várnak. Az egyik ilyen igazán fontos kérdés számára, hogy mit jelent kereszténynek lenni és, hogy a hit valóban hegyeket képes-e megmozgatni? Hitbéli jártasságának próbatételeként meg is próbálkozik egy gemkapocs elmozdításával, de természetesen nem sikerül neki arrébb imádkoznia.
"Éjszaka újra próbálkoztam a gemkapoccsal. Hittel parancsoltam neki, de meg sem moccant.
- Istenem – mondtam -, bármit hajlandó vagyok feladni érted, ha csak egy fél centit is arrébb menne.
Semmi. Komolyan aggódni kezdtem. Ha egy mustármagnyi hit is elég ahhoz, hogy hegyeket mozdítsunk meg, mi lesz velem, aki még egy gemkapcsot sem tud arrébb imádkozni?!"
A keresztény élet viharos tengerén a biztos pontot Adrian számára a családja jelenti. Anne a felesége, aki egyben bölcs tanácsadója is, és kedvenc szereplőm Gerald a fia, aki nagyon jó anagramma kreátor.

Az író rendkívül humorosan és eredetien, kissé szarkasztikus formában ír a keresztény életről. Ötleteit a mindennapokból meríti, melyben fontos szerepet kap a hit, a család, a templomba járás, a szeretet, a fájdalom, a félelem, a képmutatás… melyek mindegyikéről, Adrian kalandjain keresztül olvashatunk. Nagyon tetszett a könyv stílusa és a szellemessége, valamint azok a bölcsességek, amik a sorok közt rejtőztek és nem utolsósorban a könyv kapcsán megbizonyosodhatunk arról is, hogy a humor és a nevetés milyen jól összefér a kereszténységgel - és ez szerintem irtó jó dolog.

Adrian Plass napjaink egyike legjelentősebb és legsikeresebb brit keresztény szerzője, aki több mint harminc könyvet írt már.

Értékelés: 5/5

Kiadó: Harmat Kiadó
Eredeti cím: The Sacred Diary of Adrian Plass, Aged 37 ¾
Fordította: Csák Szilárd és Orbán Eszter
Oldalszám: 167

1 megjegyzés: