2015. márc. 15.

M. C. Beaton: A szende Minerva ~ A hat nővér #1

Egy kicsit rákaptam M. C. Beatonra, mert rövid időn belül ez már a negyedik könyvem tőle. Igaz nem mindegyik volt igazán telitalálat, de e mostani regényében kellemesen csalódtam. Hatalmas bátorsággal felvértezve kezdtem neki A szende Minervának, mivelhogy a róla olvasott eddigi vélemények alapján úgy jött le nekem, hogy ez egy borzalmasan rossz könyv lehet. Az igazat megvallva, azonban számomra nem is volt ez olyan hűde borzalmas, mondjuk az is igaz, hogy a regency románcok már alapból tuti befutók nálam, no meg most igen fogékony hangulatomban is voltam eme műfaj iránt, úgyhogy mi tagadás, hatalmas előnnyel indult a kicsike.

A történet Charles Armitage bemutatásával kezdődik, akinek igen népes családról kell gondoskodnia - hat lány és két fiúgyermek boldog édesapja - ám Isten szolgájaként meglepő mód jobban érdeklik a Sportmagazinok, a Lóverseny magazin hasábjai és a vadászkutyák, mint Isten igéje, így nem csoda hát, hogy a családi kassza kiürült. Mivel tehetős fivére nem hajlandó segíteni rajta, a lelkész kénytelen Londonba küldeni legidősebb lányát, hogy a báli szezonban mielőbb találjon magának egy gazdag férjet. Egy távoli rokon, Lady Godolphin gondjaira bízza Minervát, hogy bevezesse őt az előkelő társaságokba, ám a szépséges Minerva igen tapasztalatlan és naiv, nem ismeri a flörtölés művészetét, és nem tudja, hogy az elegáns külső és a jó modor olykor romlott lelket takar. Persze az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy erkölcsi példázatait a csillogó és léha londoni társaság igen közönyösen fogadja és meglehetősen unalmasnak, a kíméletlen őszintesége miatt pedig igen önelégültnek és túlontúl fölényesnek bélyegzik, mely miatt Minervának életében most először kell megtapasztalnia, hogy milyen érzés is népszerűtlennek lenni, sőt mi több, milyen érzés az, ha azt mondják róla, hogy nem eredeti személyiség.

Mindezeknek hála, a londoni ficsúrok között nagyon gyorsan rossz híre kél a lánynak, melynek köszönhetően aljas terveket szőnek ellene, és fogadást kötnek, hogy kinek sikerül megrontania az ártatlan leányt. Azonban a gazdag és jóképű Lord Sylvester gálánsan a szárnyai alá veszi Minervát, de hogy megtudja-e óvni őt a rosszakaróitól, azt már bizony nem árulhatom el.

Amit nagy általánosságban el szeretnék mondani a könyvről, hogy nagyon kellemes, ha néha ugyan kissé bosszantó, de mindenképp szórakoztató perceket okozott a számomra. A szereplők közül igazán senkit sem sikerült megkedvelnem, még a főhős sem nőtt közel a szívemhez, a történet is kissé sablonos volt, arról már nem is beszélve, hogy végig sem kell olvasni a könyvet ahhoz, hogy tudjuk, hogy milyen végkimenetele lesz az egésznek, ennek ellenére mégis azt kell mondjam, hogy élveztem a főhősök egymásra találásának viszonylag egyedülállóan rögös útját, Minerva csetléseit, botlásait és a szexuálisan túlfűtött vén csoroszlya Lady Godolphin jelenlétét a történetben.
Egyébként én nagyon bírom a csakis a bálozások és csakis az előnyős férjfogások körül forgó történeteket, még akkor is, ha gyakran bugyuta köntösbe bújtatják őket az írók és a szereplőknél is igen szűkmarkúan mérik a szürkeállományt. De annyi baj legyen, én ezeken a dolgokon simán túl tudok lendülni, amit érdekes mód más könyveknél pl. a modern románcoknál már egyáltalán nem tudok ilyen könnyen megtenni.

Összességében nekem tetszett ez a könyv, egy kis lazulásra, kikapcsolódásra és figyelemelterelésre tökéletesen megfelelt, úgyhogy már most biztos vagyok benne, hogy a folytatásokra is mindenképp sort fogok majd keríteni.



A sorozat kötetei:

1. Minerva - A szende Minerva
2. The Taming of Annabelle
3. Deirdre and Desire
4. Daphine
5. Diana the Huntress 
6. Frederica in Fashion
Egyébként a skót származású írónő romantikus regényei közé tartozó hatkötetes - A hat nővér című - sorozat első könyve 1983-ban jelent meg, az utolsó pedig 1985-ben, és nem M.C. Beaton néven, hanem - Az utazó házasságközvetítő sorozathoz hasonlóan - először Marion Chesney, az író eredeti nevén látott napvilágot. De ez csak egy apró háttér-információ a sorozatok megjelenésével kapcsolatban, a lényeg, hogy nagyon úgy tűnik, hogy totál rákattantam az írónőre, akinek a következő írása, amit olvasni fogok az Agatha Raisin sorozat lesz, mivel annyi szépet és jót hallottam már róla, hogy azt is muszáj lesz sorra kerítenem.

Kiadó: Ulpiusz
Eredeti cím: Minerva
Sorozat: The Six Sisters - A hat nővér
Fordította: Tolvaj Zoltán
Oldalszám: 282



8 megjegyzés:

  1. Megtetszett nekem is ez a sorozata is, bár még csak Agatha Raisinnel ismerkedtem, és jól hangzik, kikapcsoló és tényleg az ebbe a korba elhelyezett csacskaságok valahogy elfogadhatóbbak :D
    Várom, hogy mit szólsz Agathához! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tűnik, hogy Az utazó házasságközvetítő sorozatnál ez jobb lesz, bár még csak az első könyvet olvastam. Kíváncsi vagyok, mikor fogja kiadni a kiadó a többi kötetet is, remélem nem kell sokat várni rá. Agathával meg mindenképp szeretnék közelebbről is megismerkedni, úgyhogy a következő választásom ő lesz. :)

      Törlés
    2. Elnézve, hogy milyen felkapottak a sorozatai, Hamish Macbeth is, Agatha is, szerintem kiadják hamar a többit :)) Egyik ismerősöm is nagy Beaton-fan, alig várja, hogy kijöjjön egy új :D
      Az utazó házasságközvetítősből nekem is megvan az első, de még nem olvastam, pedig régóta birizgál már. :)

      Törlés
    3. Kiváncsi vagyok, hogy mit mondasz majd rá, bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem a te könyved lesz :)) Majd figyelem az értékelésed róla. :)

      Törlés
  2. Kedvet hoztál hozzá, annak ellenére, hogy nem tűnik sem túl egyedinek, sem túl fordulatosnak. .) De néha kell az ilyen kis csacskaság.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát intellektuális gazdagodást azt tuti nem fog adni, de egy nehéz nap vagy hét után szerintem kellemes kikapcsolódást tud nyújtani. :D

      Törlés
  3. Hát most, hogy balhé van az Ulpius háza táján nem is olyan biztos, hogy jönni fognak ezeknek a a sorozatoknak a folytatásai. Ajjjmár! Pont most, amikor felfedeztem őket magamnak! :(

    VálaszTörlés