2014. dec. 31.

Boldog új esztendőt mindenkinek!

A nálunk már több éve hagyománnyá váló szilveszteri sajtos rúd készítése közben csörög a telefon, és én már tudom, hogy ez nem lehet más, mint a drága Dédikém, aki soha nem felejt el felhívni szilveszter napján és feltenni nekem azt a jól ismert kérdést miszerint: ugye levetted drágám a fregoliról a ruhákat? Persze mint mindig, ezt most is elfelejtettem és már rohanok is, hogy gyorsan ledobáljam őket, miközben a férjem csak magában bazsalyog azon, hogy én milyen babonás vagyok. Pedig ez nem is igaz, mert ha például teszem azt, egy fekete macska megy át előttem az úttesten, akkor arról magasról teszek, de vannak dolgok, amiket valami megmagyarázhatatlan oknál fogva kényszeresen betartok. No nem mintha ez alól a férjem kivétel lenne, mert ha mondjuk a hónap péntekje pont 13-ára esik, akkor azt ő sem hagyja szó nélkül, arról már nem is beszélve, hogy hányszor láttam már - olyan ismerősnél is, aki azt állította magáról, hogy ő aztán nem babonás -, hogy a még be nem teljesül jó hírt lekopogja az asztalon.
Úgyhogy úgy gondoltam - akár babonás vagy kedves olvasóm, akár nem -, hogy a teljesség igénye nélkül összeszedek pár szilveszteri és újévi hiedelmet és babonát, hátha valaki hasznát veszi majd a jövőben.

  • Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyasokat semmiképp, mert azok elkaparják.
  • Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben.
  • Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól és a veszekedésektől.
  • Január 1-jén nem szabad sem mosni, sem teregetni, ugyanis így kimoshatod és kiterítheted, azaz elveszítheted a szerencsédet. A teregetés azonban nemcsak az egész éves szerencsétlenségre utal, hanem halálesetet, közeli ismerősök vagy családtagok elvesztését is jelentheti, hiszen a halottakat is kiterítik, mint a mosott ruhákat.
  • Továbbá tilos le- és kivinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból.
  • Ezen a napon nem jó bármit is kölcsönadni, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan. 
  • Ha újév napján az első látogató asszony vagy lány, az szerencsétlenséget jelent, míg ha férfi csenget be elsőként, az éppen az ellenkezőjét, szerencsét hoz. (na neeee máááár)
  • Jó tanács, hogy a szerelmeseknél, házasulandóknál tele legyen a mézes bödön, illetve legyen méz a háznál, ugyanis ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és éjfélkor úgy váltanak csókot, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk.
Mindezeken mellett olvastam még arról is, hogy jó, ha ilyenkor hosszúra nyújtjuk a rétest, és ha nem megyünk orvoshoz. Ha nem eszünk pulykát, és ha kora reggel friss vízben mosakszunk....
De még mielőtt menthetetlenül belemerülnék a babonák érdekes és izgalmas világába visszatérnék inkább eme röpkém eredeti céljához, mely szerint mindenkinek szeretnék sikerekben és örömökben gazdag, boldog új évet kívánni és természetesen sok-sok olvasnivalót az új esztendőre! :)


Babonák forrása: innen és innen

13 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtál a babonákról, mert volt, amit nem ismertem és gyorsan eltettem a két szárítón maradt pulóveremet. Még azt tudtam, hogy halat sem szabad enni, mert az meg elúszik a szerencsével, de nemcsak a lencse és társai ajánlott, hanem a hüvelyes zöldségek is.
    Neked is Boldog Új Évet és sok-sok jó olvasmányt kívánok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Andiamo! :)

      A hüvelyes zöldségeket nem tudtam, jó hogy írtad, a mákot viszont kihagytam a felsorolásból, pedig elsején én mindig mákos gubát akarok etetni a családdal, mely ötletemet azonnal megvétózzák, így marad a lencse, amit tulajdonképpen nem is nagyon bánok, mert egész évben alig eszünk lencsét.:)
      És én is úgy tudtam, hogy halat nem szabad enni, de képzeld, ahogy ezt a posztot írtam épp azt olvastam az egyik oldalon, hogy a folyó menti vidékeken szerencsét hoz, máshol viszont valóban baljós állat.

      Törlés
    2. És, ha vizesek még a ruhák? :( :)

      Köszi, és Neked is boldog új évet kívánok!

      Törlés
    3. Arról sajnos nem szól a fáma :)
      És köszi Andi! :)

      Törlés
  2. Boldog új évet kívánok! Nagyon tetszett ez a kis összefoglaló, megtudtam belőle én is pár újdonságot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Niki! :) Örülök, hogy tudtam újat mondani.:)

      Törlés
  3. Ezt, hogy nem maradhat fent ruha, mi is betartottuk sokáig, meg a lencsét, de már nem hiszek benne. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi elsején mindig lencsét eszük (mivel a mákos guba nem nyerő, pedig én annyira szeretem), és erről azt hiszem soha nem is fogunk leszokni, és hát ja.... A ruhákat is le szoktam szedni és a szemetet sem viszem ki. Én a saját babonáimat megtartom még egy ideig, de újakat nem szeretnék felvenni melléjük. :)

      Törlés
  4. De jó kis gyűjtemény :) Ismertem sokukat, pont ezért tegnapelőtt ki is mostunk és gyorsan le is szedtük utána, plusz a szemetet is levittük, hogy ne ma kelljen! Boldog új évet kívánok neked, legyen sok sok szerencséd ebben az évben!

    VálaszTörlés
  5. A mézzel megkent ajkak eddig kimaradtak :D Klasz gyűjtés! ;)
    Neked is nagyon boldog új évet! :*

    VálaszTörlés
  6. Nálunk ma sárgaborsó volt, mert a lencse sok éve nem jött be a családnak (egyébként Telegdi Ágnes Téli ünnepkör c. könyvében olvastam). Érdekes, hogy a hal ennyire megosztja a babonásokat is, de a folyó mellett élők csak nem mondanak le róla szilveszterkor sem :).

    VálaszTörlés