2014. márc. 19.

Monika Peetz: Keddi nők

A történet öt barátnőről szól, akik tizenöt évvel ezelőtt ismerkedtek meg egymással és azóta is tartják a kapcsolatot. Minden hónap első keddjén egy francia étteremben ülnek össze és osztják meg egymással az örömüket és bánatukat. Már hagyománnyá vált náluk, hogy nyaranta egyszer közös kirándulásra mennek, mely üdülések eddig mindig nagyon jól sikerültek, rengeteg élménnyel és tapasztalattal tértek haza, amiket aztán a közös találkákon jól ki is beszéltek. Miután azonban az egyikük, Judith, megözvegyül és a férje, Arne temetése után rábukkan a zarándoknaplójára, minden megváltozik. Judith úgy dönt, hogy az idén nem tart a lányokkal, hanem befejezi a férje által elkezdett Szent Jakab-utat, amit Arne a betegsége miatt már nem tehetett meg. Caroline, Eva, Kiki és Estella pedig semmiképp nem hagyják magára a barátnőjüket, inkább ők is vele tartanak a zarándokútra. Az utazáson azonban hamar rá kell jönniük, hogy Arne naplójával valami nagyon nem stimmel. Elárulom nektek, hogy a naplója egy időzített bomba, ami úgy a könyv kétharmadánál fog robbanni, és részben ennek köszönhetően a zarándoklatból hazaérve az öt nőből négy élete teljesen meg fog változni.

De még mielőtt bármi továbbit mesélnék a történetről, néhány szóban bemutatom nektek az ötös tagjait, akik annyira különbözőek voltak, hogy ennél jobban már nem is lehetnének. Elsőnek ott van a biztos fellépésű Caroline, aki az ügyvéd szakmában nagyon sikeres, és a magánéletével sincs komolyabb probléma, ha azt, hogy a férjével úgy élnek egymás mellett, mintha barátok lennének, nem számítjuk. Aztán itt van Eva, aki orvosnak tanult, de soha nem praktizált, mert jöttek a gyerekek, és utána már teljesen megfeledkezett a karrierjéről. Eva egyszerre volt anya, feleség és háziasszony, vagyis tulajdonképpen egész napos munkaidőben mindig a családja rendelkezésére állt. Én egyébként őt éreztem magamhoz a legközelebb, vele tudtam a legjobban azonosulni és sok tettében - mint például amikor a családjától távol egyszerűen képtelen volt kikapcsolódni és állandóan a telefonjával szemezgetett - totál magamra ismertem.

De visszatérve a történethez, a következő a sorban Kiki, aki a legfiatalabb a csapatban, ő egy nálánál jóval fiatalabb férfiba szerelmes, aki ráadásul a főnöke fia… Nos Kikit ez a kényes helyzet kicsit frusztrálja ugyan, de ettől eltekintve egy jó kedélyű és energikus nő. Igaz kissé elvarázsolt szegénykém, de ez egy cseppet sem baj, mert szerencséjére jól áll neki. Estelle az ötös negyedik tagja egy vérbeli nagyvilági dáma, akinek egyébként imádtam a humorát és az éles nyelvét, ő volt az, aki a legkomolyabb helyzetekből is gúnyt tudott űzni, és saját magán is képes volt nevetni, egyszóval nagyon bírtam a csajt. És utoljára hagytam a kissé önbizalomhiányos titkárnőt, Judith-ot, a csapat fekete bárányát, akiben a könyv végére én rettentőmód csalódtam.
A keddi nők: Eva, Kiki, Estelle, Judith és Caroline
Amikor még nem ismertem a sztori végét, bevallom kicsit irigykedtem ezekre a nőkre - még úgy is, hogy a barátságukba nem igazán nyerhettünk mélyebb betekintést. Irigykedtem, mert szerencsésnek tartottam őket, hogy így egymásra találtak és arra az időre, amíg kedd esténként együtt voltak fittyet hányva a világra csak egymásra figyeltek. De a könyv végére rá kellett jönnöm – mint ahogy az életben is már oly sokszor -, hogy ami túl szép, az nem is igaz. Nekem a barátság a segítőkészséget, az összetartozást, az őszinteséget, a bizalmat és a szeretetet jelenti és a keddi nőknél ezek közül az egyik hiányzott, ami miatt borult az egész hóbelevanc. 

A másik dolog, amit ki szeretnék emelni a könyvből az maga a zarándokút. Rettentően tetszett, ahogy szemtanúja lehettem a keddi nők gyaloglása során szerzett tapasztalatainak, a testükben és a fejükben végbemenő változásoknak, ami Eva esetében volt a legszembetűnőbb, hiszen neki nem csak a gondolkodását, de az életét is gyökeresen megváltoztatta. Ez a zarándoklat afféle gyújtólencsének bizonyult az öt nő számára, amely segítségével felszínre kerültek olyan konfliktusok és problémák az életükből, amik máskor elvesztek a hétköznapok intéznivalójában. És azt hiszem, hogy pont e miatt, hogy az írónő minderre rávilágított élveztem annyira ezt a könyvet, és bevallom kedvet kaptam én is egy ilyen zarándokútra. (Az már más kérdés, hogy a férjem mindehhez mit szólna.)

Ha pár szóval kellene jellemeznem a könyvet, akkor azt mondanám, hogy egy kellemesen könnyed, és humoros olvasmányban volt részem, amely komolyságtól sem volt mentes, egyszóval egy igazi jó kis csajos könyv volt. 



Ui: A könyvnek még további két része jelent meg külföldön, mely hazai megjelenésében én nagyon bízom, mindenesetre én biztos vevő lennék rájuk. Egyébként a könyvből 2011-ben film is készült, a képmozaikban látható alsó kép onnan származik.

A sorozat kötetei:

1. Keddi nők
2. Léböjt Hotel
3. Zöldségevők

Kiadó: Park
Eredeti cím: Die Dienstagsfrauen
Fordította: Lendvay Katalin
Oldalszám: 352

18 megjegyzés:

  1. Hm, ilyenkor mindig felpiszkálod a kíváncsiságom, hogy vajon mi történhetett a könyvben, ami miatt csalódtál az egyik szereplőben, meg ami miatt rájöttél, hogy túl szép a történet ahhoz, hogy igaz legyen :)

    VálaszTörlés
  2. Hát ennek bevallom örülök :))) de azért azt már nem venném a szívemre, ha esetleg pont ez miatt nem tudnál jól aludni :D

    VálaszTörlés
  3. A filmnek mi a címe?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia,
      a film címe: Die Dienstagsfrauen. Nálunk nem vetítették és szerintem nem is fogják.

      Törlés
  4. Mi a 3 . része? Mikor jelenik meg nálunk??? A 2. A Léböjt Hotel-az tuti. Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. szia,
      sajnos nem tudom, hogy mikor jelenik meg nálunk a 3. rész, én bízom benne, hogy ha idén már nem is, jövőre mindenképp. És íme a könyv adatlapja: https://www.goodreads.com/book/show/18943101-die-dienstagsfrauen-zwischen-kraut-und-r-ben

      Törlés
    2. Köszönöm szépen! A 2.részét ajándékba vettem, hatalmas siker volt...Jó lenne jövő júniusban.

      Törlés
  5. Szia, nincsen valami hír a 3. részről??

    VálaszTörlés
  6. Szia, itt írta az előző kommentelő, hogy 3. része lehet, hogy lesz. Van erről valami hír?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, amikor júliusban rákérdeztem a kiadónál, akkor ezt a választ kaptam:

      "Sajnos a könyvek szerkesztője szabin van, így nem tudok biztosat mondani. Amit tudok, hogy idén egészen biztosan nem jelenik meg, de gondolkodunk a kiadáson."

      Majd esetleg ismét rákérdezek és, ha van valami új infó, akkor kiírom ide. :)

      Törlés
    2. Köszönöm :))) Tudsz valami jó kis lélekemelő könyvet amit be is tudok szerezni itthon?

      Törlés
    3. Valami kis könnyed romantikusra gondolsz? Olyanra, mint amilyen ez is volt, mert akkor Corine Gantz Rejtekhely Párizsban c. regénye jut először az eszembe, vagy talán Jill Mansell Szerepcsere c. könyve.:)

      Vagy szerintem Dani Atkins: Összetörve c regénye is lehet tetszene Neked, bár az számomra egy nagyon megható történet volt, vagy esetleg van egy- két olyan regény, amelyek a világháborúban játszódnak, izgalmasak és szívmelengetőek és mindegyiket roppant mód szerettem, ilyen pl. a Levelek Skye szigetéről, az Asszonyok városa (őt nagyon), vagy a Levelek a bőröndből. :)

      Remélem tudtam segíteni.:)

      Törlés
    4. A Rejtekhely kivételével az összes szóba jöhet,ajándékba lesz, de lehet, hogy a végén a Lélekkód című könyvet ajándékozom. :))

      Törlés
  7. Szia!
    Vam esetleg valami hir a 3.reszrol?
    :-) Koszi,Dori

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, sajnos nem tudok semmit. Rákérdezek és ha érdemleges választ kapok, akkor kiírom ide is. :)

      Törlés
  8. Szia, van valami hír a további részekről? Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Rákérdeztem újra és azt a választ kaptam, hogy ősszel jön a harmadik rész, Zöldségevők címmel. :)) Végre végre! :))

      Törlés