2014. jan. 30.

Otfried Preußler: Torzonborz, a rabló

Karácsonyra mindig egy rakás könyvet szoktak kapni a gyermekeim a családtól, melyek szinte mindegyikével finoman szólva is sorra meggyűlik a bajunk, mivel vagy olyan történetről van bennük szó, ami még nem nekik való vagy egyszerűen csak nem érdekli őket a sztori és az abba ültetett szereplők... szóval nem olyan egyszerű dolog ám a megfelelő könyvet kiválasztani egy 9 és 7 éves gyermek számára, mint ahogyan azt sokan gondolják.

Én a legjobb módszernek még mindig azt tatrom, ha a gyermekeimmel együtt megyünk a könyvesboltba, ahol egy kis segítséggel és terelgetéssel kedvükre válogathatnak a nekik legjobban tetsző mesekönyvek közül. Így akadtunk rá Torzonborz, a rabló című könyvre is, amire egyébként a kisfiam figyelt fel legelőször, ennek ellenére mégis a kislányom kedvence lett.... na erre varrjatok gombot.

Először is szeretném leszögezni, hogy ez volt az egyik legjobb mesekönyv, amit mostanában olvastunk, és ami nemcsak a lányomat, de engem is teljesen levett a lábamról. Nem is tudom, hogy mikor volt dolgunk utoljára olyan mesével, amin annyit nevettünk és amiről annyit beszélgettünk volna az óvodába jövet-menet vagy épp sütés-főzés közben, mint Paprika Jancsi, Vitéz László, no meg persze Petróniusz Pókuszhókusz történetéről. Egy hétig minden egyes estét velük töltöttünk és higgyétek el, hogy ennek mindén percét rettentő élveztük.

A könyvben minden bonyodalom ott kezdődött, amikor Torzonborz a rabló ellopta a Nagymama zenélő kávédarálóját, amely nem akármilyen kávédaráló volt ám, hanem egy komoly és pótolhatatlan eszmei értékkel bíró ereklye. Nagymama lelki békéjének megóvása érdekében Paprika Jancsi (a barátainak csak Jancsi) és Vitéz László (a barátainak csak Lackó) elhatározták, hogy ők bizony maguk erednek a hírhedt és rettegett rabló nyomába és szerzik vissza tőle a zenélő kávédarálót. Azonban, mint kiderült ez a héttőrös, bitang rabló, nem is volt olyan ostoba, mint ahogyan azt Jancsi és Lackó gondolták, sőt. Nem kis furfang árán sikerült túljárnia a fiúk eszén, és míg Lackót az erdőben lévő barlangjába zárta addig Jancsit eladta legjobb barátjának Petróniusz Hókuszpókusznak a veszélyes mágusnak. Petróniusznak egyébként épp kapóra jött Jancsi, mert irtózatosan szerette a krumplit, pucolni viszont már annál inkább utálta. Szóval, míg Jancsi a gonosz varázslónál krumplit hámozott, addig Lackó Torzonborznál cipőt fényesített…. és hát mit is mondhatnék, nem épp így tervezték a fiúk Torzonborz kézre kerítését. A mese természetesen itt még közel sem ér végett a jó és a rossz küzdelme tovább folytatódik miközben egy-két szökési kísérelt, egy gyönyörű tündér egy csomó varázslat és rengeteg izgalom teszi még színesebbé és érdekesebbé ezt a kiváló történetet.

Semmi kétség, kedvenc lett számunkra ez a könyv, ami az elejétől kezdve az utolsó betűig maximálisan lekötötte a gyermekem figyelmét és naná, hogy még az enyémet is. A szereplők és a cselekmény nemcsak hogy humoros volt, hanem rendkívül ötletes is, csakúgy mint a párbeszédek, melyek magyar nyelvbe való átültetésénél nem kis leleményességre volt szüksége a fordítónak. Egyszóval le a kalappal Preußler írói tehetsége előtt, hisz hiába már több mint ötven éve vetette először papírra Torzonborz történetét az lám-lám, azóta sem vesztett semmit értékéből és népszerűségéből.

A könyvben található illusztrációkról is csak csupa csupa jó dolgokat tudok mondani. Nagyon szerettük együtt nézegetni a képeket olvasás közben és együtt nevetgélni azokon a hatalmas orrokon, amiket Franz Josef Tripp rajzolt a szereplőknek… hát azok valami eszméletlenül jól sikerültek. A könyv külleme gyönyörű és amellett, hogy keménytáblás a lapok minősége is kiváló, ami miatt öröm kézbe venni és lapozgatni a művet. A rajzok csodaszépek és majd minden oldalon található belőlük egy, és még a könyvjelző szalagról sem feledkezett meg a kiadó, ami aztán már végleg feltette nálam az i-re a pontot.

Egy szó, mint száz, imádtuk ezt a könyvet úgy ahogy volt, és az író családja mellett, mi is csak hálásak lehetünk neki, hogy mindhárom lányának írt egy-egy történetet a héttőrös, elvetemült, de mégis szerethető Torzonborzról, melyek hazai megjelenését mi tagadás, mi már tűkön ülve várjuk.

Otfried Preussler (1923-2013)

További részek:
Torzonborz újabb gaztettei (tavasszal jelenik meg, pontos dátumot még nem lehet tudni)
Torzonborz megjavul

Kiadó: Kolibri Kiadó
Eredeti cím: Der Räuber Hotzenplotz
Fordította: Nádori Lídia
Oldalszám: 120


2 megjegyzés:

  1. Ezt érdemes lesz megjegyezni. :) Nálunk most a nagy kedvenc Tony Wolf mesekönyvei. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pöfi, mindenképp szerezd be ezt a könyvet, mert hihetetlen jó! :)

      Törlés