2011. nov. 15.

Mazsolázás innen-onnan #4

Nagyon sok érdekességre bukkantam a neten jártamban - keltemben :) Először is a könyvekkel szeretném kezdeni, mert ugye az mégis csak KÖNYV:)

Edmund de Wall: A borostyánszemű nyúl
Egy igaz családragény
"264 fa- és elefántcsont faragvány, egyik se nagyobb egy gyufásdoboznál. Edmund de Waal keramikust abban a pillanatban elbűvölték, ahogy meglátta a gyűjteményt dédnagybátyja, Iggie tokiói lakásában. És amikor később Edmund örökölte a gyűjteményt, olyan történet bontakozott ki a necukékből, amilyet a gazdájuk el se mert képzelni! Valamikor az Ogyesszából elszármazott Ephrussik voltak a világ legnagyobb terménykereskedői. Charles Ephrussi a dúsgazdag új nemzedékhez tartozott, amely megtelepedett Párizsban. Rövid ideig titkárként alkalmazta Marcel Proust-ot, aki Charles-ról mintázta Swannt, Az eltűnt idő nyomában esztétáját. Charlesnak a gyűjtés volt a szenvedélye, és a necukéket, amelyeket akkor vásárolt, amikor a párizsi szalonokban a japán objets jelentették a legújabb divathóbortot, nászajándékba küldte bécsi bankár unokatestvérének. Később három gyerek – köztük a kicsi Ignace – játszik majd a necukékkel, miközben odakint a történelem szele süvölt. Az Anschluss és a második világháború a semmi szélére sodorta Ephrussiéket. Birodalmukból úgyszólván semmi sem maradt meg a necukegyűjteményen kívül, amelyet egy hűséges szobalány darabonként, zsebben csempészett ki a hatalmas bécsi palotából – ahol akkor Hitler zsidókérdésekben” illetékes teoretikusa lakott –, hogy aztán elrejtse őket egy szalmazsákban. Edmund de Waal ebben a meghökkentően eredeti emlékezésben bejárja a világot, és végiglátogatja elődeinek palotáit, miközben felkutatja egy rendhagyó család nyomait egy viharos században, és a necukékre emlékeztető szabatos eleganciával elmeséli egy páratlan gyűjtemény történetét, amely kézről-kézre járt, amíg egy sorsfordulat haza nem juttatta Japánba."
Várható megjelenés: december eleje

Ez a három könyv pedig a krimi kedvelőknek lehet érdekes:

Henri Loevenbruck: A Kopernikusz-szindróma
"Ha valaki olyan (egyetemes) igazságot fedez fel, illetve állít, amely teljesen felforgatja az emberiség jövőjét,és ráadásul tökéletes képtelenségnek látszik, akkor az Kopernikusz-szindrómában szenved. Épp úgy nem hisznek neki, miként Kopernikusznak sem hitt senki, amikor megalapozta a heliocentrikus világképet. Vajon Vigo Ravel tényleg paranoid skizofréniában szenved-e, tömény auditív hallucinációkkal – ahogy magáról gondolja –, vagy pedig olyan személy, aki olykor tényleg tisztán hallja más emberek gondolatait? Amikor azonban egy terrortámadást azért sikerül túlélnie, mert „meghallja” a merénylő fejében rejlő mondatot, maga is gondolkodóba esik és a titok nyomába ered, hiszen ez számára létkérdés: meg kell találnia az igazságot, hogy visszanyerhesse önmagát. Az a név, amelyen skizofrénként élt, hamis, miként a személyazonossága és az egész közelmúltja is (az igazi múltjára nem emlékszik). Az élethalálharcban, amelyet folytat, végül segítői is akadnak, de így is csak hajszálon múlik, hogy túléli az igazságot. Mert azt azért kideríti. Rájön, hogy kik és miért manipulálták őt több társával együtt, és miért tartották a betegség fogságában. És a felfedezés tényleg olyasmi, ami akár meg is változtathatja a világot."

Chris Kuzneski: A Jóslat 
"Michel de Nostredame francia gyógyszerészt, közismert nevén Nostradamust valóságos kultusz övezi a tizenhatodik század óta. Hívei szerint történelemformáló eseményeket jövendölt meg – a londoni nagy tűzvészt, Napóleon és Hitler fölemelkedését és bukását, a Hirosimára mért atomcsapást. Noha sok mindent megtudtunk Nostradamusról az évszázadok során, jóslatainak legfontosabb gyűjteménye nem került elő… mindmostanáig. Jonathon Payne-t és David Jonest, a Különleges Erők egykori kommandósait, akik éppen egy jótékonysági estélyen vesznek részt a pittsburghi Tanulás Katedrálisában, felkeresi egy fiatal nő, aki régi nyelveken kódolt, érthetetlen üzenetet kapott. Találkozásukat megzavarja egy bérgyilkos, akit azért küldtek, hogy öljön meg mindenkit, aki tud a dokumentumról. Hajtóvadászat indul Payne és Jones után, akik kénytelenek visszavágni. Két földrészt és több száz évet átfogó kalandban kell megkeresniük a titkos szöveget, amely akár meg is változtathatja elképzeléseinket a jövőről. CHRIS KUZNESKI thrillerjeit húsz nyelvre fordították le negyven országban."

Philip Carter: A csontoltár
"Nem kellett volna megölniük… hiszen nem ivott a csontoltárból.” San Franciscóban halálra késelnek egy hajléktalan asszonyt, aki már régóta számított erre a támadásra – rejtélyes utolsó szavai egy évtizedek óta eltemetett titokra utalnak, amely megváltoztatta a történelmet. Galvestonban egy haldokló öregember hátborzongató titkokat gyón meg – „Nem az vagyok, akinek gondoltok”–, hogy figyelmeztesse a fiait a rájuk leskelődő veszélyekre. Massachusettsben egy nagyhatalmú milliárdos és egy hidegvérű bérgyilkosnő szövetkezik egy súlyosan kompromittáló film megszerzésére. Minden szál egy nőhöz vezet, aki évtizedekkel korábban megszökött egy szovjet büntetőtáborból, és magával vitte egy ősi tudás titkát, amelyért a szereplők a lelküket is eladnák.E veszélyes hálóba kerül bele a sorsa elől futó Ry O’Malley és Zoe Dmitroff, a San Franciscó-i ügyvédnő, aki rég halottnak hitt nagyanyjára ismer a megkéselt hajléktalan öregasszonyban.
A közel egy évszázadra visszanyúló véres macskaegér játék a fagyos szibériai tundrán indul, és ott is ér véget, miközben Párizstól Budapestig, Szentendrétől Szentpétervárig folyik a hajsza egy ősi ikonban elrejtett titok, és a megvédelmezésére hivatott őrzők nyomában. PHILIP CARTER egy világhírű szerző írói álneve."

FILM
És most pedig egy filmre szeretném felhívni a figyelmet, bár lehet, hogy már sokan tudják, (nekem csak nemrég jutott a tudomásomra) , hogy az új Anna Karenina film bemutatója Angliában 2012. augusztus 7-én lesz, itthon várhatóan 2013 januárjában.

"Tolsztoj regényéből rengeteg filmváltozat született már az évek során (a leghíresebb talán a '35-ös Greta Garbóval a címszerepben), de Joe Wright, aki már három regényadaptációt rendezett, valamiért úgy érezte, neki is muszáj kezelésbe vennie az alapanyagot. A szereposztás természetesen a brit színészek krémjét vonultatja fel: Keira Knightley játssza a férjét (Jude Law) Vronszkijjal (Aaron Johnson) megcsaló főhősnőt, a további fontosabb szerepekben Matthew Macfadyent, Kelly Macdonaldot, Domnhall Gleesont és Emily Watsont láthatjuk majd."

Hát úgy látom, hogy szerepet kapott Matthew Macfadyent a csigafiú, akiről mindig Andiamo jut az eszembe :D Én minden esetre örülök neki, nekem tetszett a Büszkeség és balítéletben.:)

3 megjegyzés:

  1. Á, a csigafiúk már az Anna Kareninát is ellepik :D. Kíváncsi vagyok rá, csak nem ő lesz Levin? :O

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom, de amikor megláttam olyan jót nevettem, mert rögtön Te jutottál az eszembe D:D:D Hátha majd ebben a filmben megszereted. Ki tudja? :D

    VálaszTörlés