2011. nov. 13.

Boldizsár Ildikó · Kun Fruzsina: A csuka parancsára

Amikor először kezembe vettem a mesekönyvet, az volt az első benyomásom, hogy ez egy gyönyörű kiadvány; jó kézbe venni, nagy és súlyos, rengeteg szebbnél szebb kép található benne és tele van jobbnál jobb mesékkel.

A mesegyűjteményben, negyvenhárom orosz népmese található, az első három szerintem mindenki számára ismert; A répa, A vajaspánkó, és A vityilló, melyeket gyermekeim az óvodában már vagy ezerszer hallottak a délutáni alvás előtt, és ennek ellenére mégis hajlandóak újból és újból meghallgatni, de szerintem csak azért, mert azt már az esti "összebújós" mesélések alkalmával hallgathatják.:)  

A könyvben találkoztunk számunkra már ismert mesékkel, például A táncos cárleányok című történettel, amely kísértetiesen hasonlít a Tizenkét királykisasszony című magyar népmesére, csak itt a királylányok helyett cárleányok a történet szereplői. A mesék közötti hasonlóságok azonban egyáltalán nem zavaróak, sőt inkább nagyon élvezetes, mivelhogy a különböző kultúráktól függően más és más feldolgozásban ismerhetjük meg őket.

Nagyon tetszettek, és  nemcsak nekem, de gyermekeimnek is a mesékben előforduló, oly jellemző orosz nevek; Macska Macskájevics, Iván Medvejevics, Ugat Ugatovics és találkozhatunk Baba Jagával is, aki egyébként a szláv mitológia egyik jellegzetes alakja, Kelet-Európában mint boszorkány vált közismert mesefigurává.

A csuka parancsára című mesekönyv, rendkívül jól összeválogatott, igényes mesegyűjtemény, amely azoknak a szempontoknak, - amelyeket személy szerint figyelembe szoktam venni egy mesekönyv kiválasztásánál, - teljes mértékben eleget tesz. Gondolok itt arra, hogy a könyvben olvasható mesék értékes tartalommal bírnak, a képek, Kun Fruzsina rajzai, nagyon szépek, felkeltik a gyermekek érdeklődését, (minden mesénél található belőlük egy vagy két darab) és nem utolsó sorban a mesék hossza is lényeges, amelyek itt épp megfelelőek. Igaz találkoztunk kicsit hosszabb történetekkel is, de a többihez hasonlóan azok is annyira érdekesek voltak, hogy megszakítás nélkül kellett felolvasnom őket a gyermekeimnek.

Boldizsár Ildikó megfelelő hozzáértéssel és tapasztalattal válogatta és rendszerezte a könyvben olvasható orosz népmeséket egy kötetbemelynek eredményeként egy nagyon színvonalas és értékes kiadvány született. A benne található népmesék - ugyan úgy mint valamennyi népmese – amellett, hogy mély bölcsességeket hordoznak az életről, gyermekeink érzelemvilágát is jelentősen gazdagítják.

Szerkesztette: Boldizsár Ildikó
Illusztrálta: Kun Fruzsina
Oldalszám: 200
Ár: 3990.-

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése