2011. szept. 1.

Micimackó legkedvesebb emlékei

(1882-1956)
Alan Alexander Milne, angol írónak, 1926-ban jelent meg leghíresebb műve, a Micimackó. Eredetileg fia számára írta, melyben a fia játékállatai elevenedtek meg. Azóta már számtalan formában találkozhattunk a Százholdas Pagony lakóival, akik szinte észrevétlenül olvadtak bele az életünkbe. Mindez egyeseket irritál, - amiért szerint főként a kereskedők okolhatók, akik a mese népszerűségét kihasználva a lehető legnagyobb haszont próbálják kisajtolni belőle, - de sokan vannak, akiket ennek ellenére mégis elvarázsol. A gyermekeim és jómagam is az utóbbiak táborába tartozunk, de a családban nem mindenki osztja a véleményünket.
A Micimackó legkedvesebb emlékei mesekönyvben egy kis összefoglalót olvashatunk Mackó kalandjairól. Micimackó reggelire hívta barátait, ami persze kiment a fejéből és ezért Róbert Gidának az az ötlete támadt, hogy a többiekkel együtt megtornáztatják Mackó eszét. A közös emlékek együttes felidézésével abban bíznak, hogy Micimackó emlékezőképessége, hipp-hopp megjavul majd.

Az "Emlékek Ösvényén" végigjárva, Micimackó és barátai bebarangolják a Százholdas Pagony legemlékezetesebb helyeit, (vagyis az összeset) miközben az olvasó megismerheti számos izgalmas és mulatságos kalandjukat.  Mindenki szerepel a könyvben egy-egy történet erejéig Malacka, Zsebibaba, Füles, Nyuszi, Tigris, Róbert Gida, Bagoly és Ormi. Az összes kaland közül a legbájosabb és a legkedvesebb számunkra a Zsebibabás rész volt, amikor Micimackónak először kellett vigyáznia rá, és amikor a játékkockáknak is nyoma veszett.... 

Szerintem nem túlzás azt állítani, hogy Micimackót nem az eszéért szeretjük. A róla szóló történetek közös jellemzője, hogy erőszak mentesek és a különböző jellemű szereplőkön keresztül a gyerekek megtanulhatják a jó és a rossz közötti különb- séget. Micimackó összes kalandjából sugárzik a szeretet és a barátság jelentősége, és hogy a Százholdas Pagony lakói mindig mindenhol számíthatnak egymásra.

Nekünk ez az első Micimackós könyvünk és úgy gondolom, hogy nagyon jól választottunk, mert az összes benne található történet kedves és szórakoztató. A könyv keménytáblás, körülbelül tizenkét mese található benne, melyek illusztrációja nagyon szép, és a mesék hossza is pont megfelelő egy esti mesélésre. 

Eredeti cím: Winnie the Pooh Treasured Memories
Fordította: Szép Erzsébet
Oldalszám: 96

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése