2016. márc. 9.

Célestine naplója

Mostanában - ha esténként nem dőlök épp rögtön ágynak a fáradságtól, akkor Octave Mirbeau Egy szobalány naplója című regényét olvasom, melynek miután egy kicsi jobban utánanéztem a neten, egy csomó dolog meglepetésként ért vele kapcsolatban. Először is, hogy a regény első változata folytatásokban jelent meg egy párizsi lapban 1891-ben, és majd csak pár évvel később 1900-ban egy jelentősen átalakított második verzió formájában került ismét az olvasók kezébe.

Aztán meglepetésként ért az is, hogy rengeteg színház és filmadaptáció készült a könyvből. Filmből összesen négy darab, melyből nem is olyan rég 2015-ben mutatták be az utolsót, amely állítólag az eddigi filmverzióknál hűségesebben követi Mirbeau könyvét (amit egyébként a trailer alapján én is csak megerősíteni tudok). Ám azt is olvastam, hogy az 1964-es változat, amely Luis Buñuelt ihlette meg és aki bizony igen bátran hozzá mert nyúlni a történethez mégis a legemlékezetesebb mind közül.

Mindenesetre én úgy hiszem, hogy először a 2015-ös feldolgozással fogom kezdni, mert totál felcsigázott, és bár még a könyvből hátra van pár oldal, de már most borítékolom, hogy nem fog csalódást okozni.

Szóval olvassátok és nézzétek, mert olvasni megéri, nézni pedig... hát majd meglátjuk. :)



4 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon szép a sablonod! Megkérdezhetem, hogy honnan való, honnan töltötted le?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) Innen töltöttem le: http://www.premiumbloggertemplates.com/

      Törlés
  2. És mi a neve annak a sablonnak, amit te használsz? Mert ezen az oldalon elég sok van. Nem akarom ám ellopni, mindenképpen átalakítanám, ha használni is fogom, csak nagyon tetszik az alap. :)

    VálaszTörlés