2015. máj. 30.

Nick Bruel: Rossz Cica

Már régóta kinéztük magunknak a gyerekekkel ezt a könyvet, mivelhogy minden olyan kiadvány - legyen az újság, mesekönyv, képeslap.... anyámkínja - amely macskával kapcsolatos jó eséllyel indul nálunk arra, hogy pénzt költsünk rá. De mivel mostanság igen sok csalódás ért bennünket e témában, így ettől a könyvtől is kissé ódzkodtam, és ezen a fekete-fehér illusztrációk sem sokat segítettek, sőt! Végül is Andiamo bejegyzésének hatására adtam be a derekam és milyen jól tettem. Bárcsak minden könyvben ilyen kellemesen csalódnék.

A Rossz Cica sorozat elő része a Rossz Cica fürdik egy hihetetlenül vidám és szórakoztató olvasmány volt, rengeteget nevettek rajta a gyerekeim és bevallom én is nagyon élveztem. A történet roppant egyszerű, arról szól, hogy Cicus gazdája úgy dönt, hogy eljött az ideje annak, hogy kedvencét kicsit vízbe mártogassa. Persze mindezt úgy próbálja megtenni, hogy senkinek ne essen bántódása, ami igen nehéz feladat, tekintve, hogy a macskák irtóra utálnak fürödni, és hősies harc nélkül ezt nem is igen teszik meg. (Persze, amikor teszem azt például egy akváriumból próbálják kipecázni a halat nem bánják, ha kicsit vizesek lesznek, melyből az következik, hogy csak akkor és úgy szeretnek vizezni, amikor és ahogy nekik megfelel, de nyilván erre már minden cicatulajdonos maga is rájött, aki pedig nem, az meg nem is igazi cicatulajdonos.) Szóval Cicus nehezen áll kötélnek, pedig a gazdija tényleg mindent megtesz annak érdekében, hogy rávegye kis kedvencét a tisztálkodásra. És bár kezdetben számomra amolyan veszett fejsze nyele kinézete volt a dolognak a végére azért láss csodát, mégiscsak siker koronázta e bátor tettet, de hogy mindez hogy s miként történt, azt nem árulhatom el.

A könyv rövid fejezetekből és vicces karikatúrákból áll, melyek tökéletesen együttműködnek a szöveggel és egyben ki is egészítik azt. Ráadásul a szórakozáson kívül még olyan érdekes tényeket is tanulhatunk belőle, mint például miért nyalogatják a macskák folyton magukat, milyen a nyelvük közelről, tudnak-e úszni, és hogy egyáltalán miért is utálnak fürödni. A könyvben volt egy-két szerkesztői levél, melyek olvasása közben - kis túlzással - szinte dőltem a röhögéstől, a gyerekeim pedig az én röhögésemtől, szóval én mondom nektek, jó kis könyv volt ez, valóban vétek lett volna kihagyni, úgyhogy minden cicás - és nem cicás - gyereknek és felnőttnek csak melegen ajánlani tudom.

Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: Bad Kitty Gets a Bath
Illusztrálta: Nick Bruel
Fordította: Goitein Veronika
Oldalszám: 126

A sorozat második része a Boldog szülinapot! szintén nagyon kellemes perceket szerzett a számunkra, bár be kell valljam az elő részt nem tudta felülmúlni. A történetről röviden annyit, hogy Rossz Cicának születésnapja van, és egy olyan különleges ajándékra vágyik - nevezetesen egy katalógusból kiválasztott szuper kaparófára -, amit ha nem kaphat meg, akkor bizony jaj lesz mindenkinek! És hát mit is mondhatnék... hiába halmozták el a környékbeli macskák minden széppel jóval Cicót, egyik ajándék sem az volt, amire ő igazán vágyott, mely csalódás később aztán naná, hogy a szülinapi zsúr hangulatán is mély nyomot hagyott.

Én úgy gondolom, hogy a kisebb, olvasni tanuló gyermekek számára különösen jó választás lehet ez a könyv, hiszen a nagy betűkkel szedett egyszerű mondatok könnyen olvashatóak a számukra, és a sok illusztrációval tűzdelt gyors iramú történettel is könnyen meg tudnak birkózni. Persze nyilván szülői közreműködéssel - már ha a szülő szeret belemenni a játékba és hozzáadni az élményhez egy kis hangsúllyal vagy hangszín változással - sokkal élvezetesebb tud lenni az olvasás, de biztos vagyok benne, hogy egy ilyen könyvet bármely gyerek örömmel lapozgat és olvasgat önállóan is.

A Rossz Cica sorozatból eddig a kiadó három részt jelentetett meg (a harmadik rész épp beszerzés alatt áll nálunk) külföldön talán a 17-nél tart - de erre azért nem mernék mérget vennék - a lényeg, hogy van elég utánpótlás Rossz Cica sztoriból, úgyhogy nem izgulunk, türelmesen várnunk, hogy a kiadó malmai tovább őröljenek.
Nick Bruel
Kiadó: Könyvmolyképző
Illusztrálta: Nick Bruel
Eredeti cím: Happy Birthday, Bad Kitty
Fordította: Goitein Veronika
Oldalszám: 168
Beleolvasó


7 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy Rossz Cica a gyerekeidnél is bejött, mert szerintem is minden macskarajongónak (felnőttként) is garantáltan vidám perceket szerez :). Talán éppen a fekete-fehér illusztrációk a pláne a sorozatban, mert ma már minden mesekönyvben színesek a képek, így lehet, Nick Bruel ezzel akart kitűnni.
    Ezek után a fürdőset is el kell olvasnom :).

    VálaszTörlés
  2. Nem csak a gyerekeimnek, hanem nekem is nagyon bejött :) A fekete-fehér illusztrációkat pedig nagyon hamar meg lehet szokni, a végén már semmi problémám nem volt velük.
    A fürdetős részt meg ki ne hagyd, az a legjobb mind közül! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Valamikor biztosan beszerzem, de a harmadik rész sem lehet semmi, amiben Rossz Cica összekerül Béni bá'-val :).
      A honlapon még játékok is vannak, azokat láttad már? :)

      Törlés
    2. Nem, nem láttam a játékokat..... Amikor az íróról keresgéltem képet, akkor láttam, több színes illusztrációt, de a könyv honlapjára nem mentem rá... Megyek is, hogy megnézzem. :) köszi

      Törlés
    3. Szívesen, a kutya-macskapisiltetős nem semmi :).

      Törlés
  3. Most küldtem el a rendelést a könyvekre. :D Beleolvastattam a gyerekkel, és állítólag tetszik neki. Úgy legyen! :-)
    Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmem!

    VálaszTörlés
  4. Juj, de jó, nagyon szívesen! Bízom benne, hogy nektek is annyira fog tetszeni, mint nekünk.:)

    VálaszTörlés