2014. máj. 4.

Otfried Preussler: Torzonborz újabb gaztettei

Atyavilág! El sem tudjátok képzelni, hogy hányszor hallottam mostanában itthon, hogy „Anyaaaa! Mikor olvashatjuk már Torzonborz legújabb kalandjait?” Mert amióta bő két és fél hónapja befejeztük az első kötetet, azóta tűkön ülve várjuk, hogy újra találkozhassunk azzal a bizonyos héttőrössel és az őt üldözőkkel. És bár féltem attól, hogy ez a legújabb rész majd sehogy sem tud az elődje nyomába érni, kár volt az aggodalomért, mert ez a történet is majd ugyanolyan vicces és pezsgő volt, mint a legelső.

A történet épp tizennégy nappal azután folytatódik, hogy Jancsinak és Lackónak köszönhetően sikerült kézre keríteni és a dutyiba dugni Torzonborzot. Ám Torzonborznak – aki hazug és nagyravágyósága mellett meglehetősen együgyű és ostoba is volt egyszerre - mégis sikerült túljárnia a rend őrének az eszén (gondolhatjátok, hogy akkor ő micsoda briliáns elme lehetett) és megszökni a börtönből. A rabló első útja Jancsi Nagymamájához vezetett, aki épp frissen sült kolbásszal és káposztával várta haza a fiúkat. Nagymama kezdetben persze nem ismerte fel az álruhás rablót, csak miután már feltette a pápaszemét tudatosodott benne, hogy kivel is áll szemben, de addigra már Torzonborz be is falta az összes kolbászt, az utolsó szál káposztáig, amivel aztán rögtön az ájulásba is kergette szegény Nagymamát. Ugye mondanom sem kell, hogy ez a pimaszság mennyire felbőszítette Jancsit és Lackó, úgyhogy - részben ez miatt, és mert egy szökött rablónak egyébként is a dutyiban a helye - ismét a rettegett, bitang rabló nyomába eredtek Üstöllési főtörzsőrmesterrel együtt, aki megfogadta, hogy ha kell, akkor akár a föld alól is, de előkeríti ezt a haszontalan gazfickót.

Hát így kezdődik Torzonborz újabb gaztettei és mivel a történet igen kacifántos, így meg sem próbálom elmesélni azt, csupán annyit mondanék kedvcsináló gyanánt, hogy a mesében találkozhatunk az álruhába bújtatott rablón kívül még többször fejbe kólintott és tűzoltó tömlőbe tekert rendőrrel, emberrablás bűntettéve, valamint egy új szereplővel, Háy asszonysággal, akin nevéhez hűen minden rettentő kövér, hájas és kerek volt. Bevallom, Petróniuszt és az ő varázskerítését kicsit hiányoltuk, de itt volt nekünk a városka túlsúlyos jósnője a varázsgömbjével és a hogy is mondjam… kutyához hasonló kis házikedvencével, akik mind-mind Torzonborz felkutatásában játszottak fontos szerepet. Na és persze nem feledkezhetek meg a rendkívül elszánt Üstöllési őrmesterről sem, aki ebben a részben igen aktív volt és valóban mindent megtett azért, hogy a rács mögött tudja Torzonborzot. Szóval röviden és tömören; ez a rész is elnyerte a család tetszését melynek minden sorát roppantul élveztük. A történetvezetés még mindig nagyon élvezetes és humoros volt, és a két fiú, Jancsi és Lackó is még mindig ugyanazok a szerethető gyerekhősök maradtak, mint amilyeneknek az első részben megismerhettük őket; kicsit butácskák, kicsit ügyetlenek, de épp ez miatt tudtunk igazán izgulni értük.

A könyv majd minden oldala fantasztikus képekkel van tarkítva, amik felett nem lehet szó nélkül elmenni. És nem csak azért, mert megbonthatatlan egységet alkotnak a szöveggel, hanem mert önmagukban is rendkívül csodálatosak és humorosak voltak. És bár lehet, hogy az első rész egy kicsit jobban tetszett, ez a könyv is ugyanolyan letehetetlennek és kihagyhatatlannak bizonyult, mint az elődje volt.

A Torzonborz -trilógia egyébként majd csak az ősszel megjelenő Torzonborz megjavul kötettel lesz teljes, amit ugyancsak türelmetlenül várunk, csakúgy, mint az író további meseregényeit, amik ha minden igaz, a Kolibri Klasszikusokban fognak megjelenni hamarosan.


Kiadó: Kolibri
Eredeti cím: Neues vom Räuber Hotzenplotz
Fordította: Nádori Lídia
Oldalszám: 128


Torzonborz, a rabló - felolvasószínház a Katonában!

Örömmel láttam a napokban a kiadó közösségi oldalán, hogy a két könyv (Torzonborz, a rabló és Torzonborz újabb gaztettei) történetével és szereplőivel a Katona József Színház Előcsarnokában, Kiss Eszter színművész, valamint Dékány Barnabás, Dóra Béla és Böröndi Bence, a SZFE hallgatóinak köszönhetően élőben is találkozhatunk, úgyhogy nekünk mindenképp ott a helyünk.
Időpont: 2014. május 17., 11:00 óra és a belépés ingyenes!


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése