2015. ápr. 4.

Hírmorzsa kávé mellé

Nemrég jött velem szemben a neten ez a könyv, ami a náci korszakban játszódik, és amiről úgy gondoltam, hogy muszáj lesz nektek is megmutatnom. A regényt egy olasz származású író Luca Cognato írta, és elsősorban azért figyeltem fel rá, mert a Manó Könyvek gondozásában jelenik meg, és mint tudjuk a kiadó a fiatalabb korosztályt célozza meg a kiadványaival. És hát ezért is vagyok én tulajdonképpen roppant kíváncsi erre a könyvre, hogy miként is tudta az író szavakba önteni és átadni erről az időszakról mindazt, amit át kellett adnia - vagyis a kor hangulatát, az elveszett életérzését, a szereplők karakterét, a jó és a rossz küzdelmének harcát - a fiatal olvasók számára, ami egyébként nemcsak nekik, hanem nekünk, felnőtteknek is szól.

A borító rendkívül tetszik, egyszerre szomorú és reményt keltő főleg úgy, hogy tudom miről is szól a könyv. Nekem kicsit olyan Schindler listája-feelingje van az egésznek.

Luca Cognolato – Silvia del Francia: A láthatatlan hős

Ebben a fiataloknak szóló regényben megelevenedik a történelem egyik legembertelenebb időszaka: 1944-45.
Miközben a szovjet csapatok nyugat felé törnek előre, a fővárosban rekedt zsidókat az éhség és a hideg mellett a német és magyar nácik esztelen támadásai tizedelik. Ekkor egy olasz húskereskedő elhalasztja saját hazautazását azért, hogy annyi embert mentsen meg, amennyit csak tud. Amikor a spanyol nagykövet elhagyja a várost, úgy tűnik, a követség oltalma alatt álló zsidók számára elveszett minden remény. Nincs más hátra, Perlasca megpróbálja megmenteni őket, ehhez azonban egy utolsó, elképesztő, hihetetlenül kockázatos hazugságra van szükség…

Végül 5200 zsidót sikerült megmentenie. Budapesten.

Giorgio Perlascaról a fiatal olasz üzletember hőstettéről egyébként film is készült Perlasca - Egy igaz ember története címmel, amire természetesen nagyon kíváncsi vagyok csakúgy, mint magára a könyvre.

Kiadó: Manó Könyvek
Eredeti cím:L' eroe invisibile
Oldalszám: 200

Megjelenés: 2015. április 20.


8 megjegyzés:

  1. Tyű Szilvi, szerintem sejted, hogy ez engem is érdekel! :)

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy felkeltette az érdeklődésedet.:) Azért én egy felnőtt verziót is szívesen olvasnék erről a történetről és a filmet is mindenképp meg fogom nézni. :)

    VálaszTörlés
  3. Csak akkor tudom elolvasni, ha kijelölöm, nálam fehérek a betűk... :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem értem miért, nálam olvasható. :(

      Törlés
    2. Most már nálam is, nem tudom, mi lehetett a baj...

      Törlés
  4. Van róla felnőtteknek szóló regény is, magyarul is megjelent, egy olasz újságíró írta (a címe: A jótett egyszerűsége). De ha érdekel a történet, inkább Elek László: Az olasz Wallenberg című kis dokumentumkönyvét ajánlanám, a rendszerváltás környékén jelent meg, szemtanúk visszaemlékezésével, nagyon érdekes. És jellemző, hogy akkoriban még a nevét sem ismerték, olyannyira, még a címben sem a neve szerepel.

    http://mandarchiv.hu/cikk/3672/Egy_rendkivuli_szelhamos

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm az infót, erről nem tudtam! És a linket is, nagyon érdekes volt olvasni!

      Törlés
  5. Örülök, ha tetszett... én írtam :)

    VálaszTörlés