2015. jan. 8.

Janette Oke: Ha szólít a szív

Emlékszem, hogy annak idején mennyire imádtam a Váratlan utazás, a Christy (őt különösen) és az Anne Shirley sorozatokat. Teljesen odavoltam értük. Igazság szerint a mai napig is tart ez a rajongás, ezért is figyeltem fel rögtön erre a könyvre, amitől szintén valami hasonlóan kellemes, amolyan visszafogottan romantikus, a vidéki élet oly csodás érzést vártam, mint amit ezeknek a filmeknek a nézése közben éreztem. Nem véletlen hát, hogy nagy lelkesedéssel vetettem bele magam az olvasásba, és hogy az élvezeteket tovább fokozzam, gyakran hátra is lapoztam, hogy minél jobban magamba szívhassam a könyvből készült film forgatásán elkapott néhány pillanatkép hangulatát, melyből bónuszként párat a kötet végére fűztek. Mert bizony Elizabeth és Wynn történetéből egy egész estés film is készült, amit nálunk sajnos még egyik tévéadó sem tűzött műsorára, de én bízom benne, hogy ami késik az nem múlik.

A történet 1910-ben játszódik, amikor is a fiatal és kedves Elizabeth Thacher, Kanada keleti részéről nyugatra utazik, elfogadva bátyja meghívását és vele együtt azt a lehetőséget, hogy Calgary egy iskolájában tanítóként dolgozhasson. Azonban az élet kiszámíthatatlanságának köszönhetően nem akármilyen kihívások várnak ám erre az ifjú hölgyre. Calgary helyett egy aprócska, a külvilágtól teljesen elzárt helyen kap csak munkát, a kanadai Sziklás-hegység lábánál, ahol miután sikerül beilleszkednie az ottani közösségbe és a gyerekek szívébe is belopnia magát, a szerelem is hamarosan rátalál egy északnyugati lovasrendőr személyében.

"...egy dolgot szeretnék tisztázni: azért jöttem nyugatra, hogy tanítsak és nem azért, hogy megházasodjak. Ha foglalkoztatott volna a házasság gondolata, keleten is maradhattam volna és találhattam volna egy elfogadható kérőt. Julie, aki egyébként a családban a téma szakértője, megesküdött rá, hogy a nyugati férfiak kalandorok - megbízhatatlanok, nyersek és semmirekellők. Nem tudom, hogy mennyire lehet hinni a szavának, de nem áll szándékomban kideríteni. Ha feleséget akarsz találni az egyik barátodnak, akkor Julie-t hívd ide. Több, mint lelkes lenne a hír hallatára. Én? Soha!"

Ez volt Ellizabeth reakciója, amikor a bátyja említést tett arról, hogy mennyi nőtlen férfi is van Calgary-ban, akik persze nagyon szívesen megismerkednének vele. Ugye mondanom sem kell, hogy ez a soha, kissé elhamarkodott kijelentés volt Elizabeth részéről. :)

Ez egy kedves és bájos történet volt, melynek minden sorát élveztem, ennek ellenére mégsem hívogatott - amikor egy szusszanásnyi időre le kellett tennem -, hogy újra kézbe vegyem. Bevallom kicsit meglepődtem az erős vallási töltetén, amit egyáltalán nem azért említek, mert zavaró lett volna a számomra, hanem csak mert egyszerűen nem számítottam rá. Örömömre szolgált, hogy a könyv tele volt szerethető karakterekkel, olyanokkal, akiket az írónak tökéletesen sikerült életre keltenie, melynek köszönhetően rögtön a szívembe is zártam valamennyit, kezdve Elizabeth-től és az ő családján át az aprócsak falu összes lakójáig. Mivel Oke mesemondó stílusa egyszerű és letisztult volt - számomra talán már kissé túl didaktikus is -, így az olvasással meglepően gyorsan lehetett haladni, és az események is gördülékenyen folytak át az egyik fejezetből a másikba. Sajnos a történet eleje kissé lassan indult, a vége pedig túl hirtelen zárult le, mely hagyott némi hiányérzetet maga után. Meglehetősen fájlaltam, hogy nem olvashattam többet - sokkal többet - Elizabeth és Wynn kapcsolatának elmélyülésérről és a szerelmük kibontakozásáról, vagy Elizabeth családjáról és a hozzájuk való viszonyáról, a kicsiny falu telepeseiről, no és persze a vidéki életről és annak minden velejárójáról.

Úgy gondolom, hogy Elizabeth története nem mondható kalandosnak – hacsaknem az egerekkel való meglehetősen hosszúra nyúlt ismeretségét nem veszem számításba - vagy akár a történetvezetést gyors tempójúnak, de azt hiszem, hogy ennél a műfajnál nincs is erre szükség. A könyv nem volt hibátlan, ennek ellenére mégis azt kell modjam, hogy egy nagyon aranyos és szívmelengető bájos történettel volt dolgom, aminek megvolt a maga varázsa és képessége arra, hogy mosolyt csaljon az arcomra.

Külföldi borítók


A könyv végén Janett Oke-tól egy rövid levelet olvashatunk, melyben arról mesél, hogy a könyvből film is készült, melyből a borítón és a könyv hátulján is található néhány felvétel. Illetve egy kis keresgélés után rábukkantam, az ugyancsak Elizabeth történetéből készült filmsorozatra is, melybe belenézve igencsak megjött a kedvem hozzá. Én személy szerint mindkét feldolgozásra kíváncsi lennék, és örömmel vetném bele magam a fotelbe, hogy egy fergeteges mozimaraton keretében az összeset végignézzem, de szinkron és fordítás hiányában csak a nyálamat csorgatom utánuk. 
Janette Oke
Kiadó: Könyvmolyképző
Eredeti cím: When Calls the Heart
Sorozat: Canadian West
Fordította: Benedek Dorottya
Oldalszám: 280

Egyébként ismét egy sorozatról van szó, de ettől függetlenül ez a könyv önálló kötetként is megállja a helyét. 

A sorozat részei:

1. When Calls the Heart, 1983
2. When Comes the Spring, 1985
3. When Breaks the Dawn, 1985
4. When Hope Springs New, 1986
5. Beyond the Gathering Storm, 1999
6. When Tomorrow Comes, 2000


 
   film    &   sorozat

4 megjegyzés:

 1. Ó, Istenem, a Christy-t hogy szerettem én is, és már tök rég gondolkoztam, hogy mi lehetett ez a sorozat, mert nem jutott eszembe a címe :)
  Én láttam a könyvből készült filmet, háááát, annyira furán ért véget, mintha egyszer csak elvágták volna, de ezek szerint van folytatása, csak arra még nem találtam rá.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. A Christy sorozat valami hihetetlen jó volt. Imádtam! Kerestem is a neten, hátha megtalálom a szinkronosat, de nem. Pedig van, mert emlékszem, hogy valamelyik magyar adón néztem még nagyon régen. Kár, hogy nem kapják elő újra.:(

   Én úgy tudom, hogy a filmnek nincs folytatása.. biztos azt láttad, nem a sorozatot?
   A filmben egy szőke színésznő, a sorozatban pedig egy barna nő játsza Elizabeth szerepét. Kitettem mindkettő előzetesét alulra.

   Törlés
 2. Ebből a könyvből készült film (borító!) 2014-ben, és van folyamatosan sorozat más szereplőkkel.
  Nekem is egy kellemes kikapcs.volt az új évi csendességben. Megnéztem 3 filmet Janette Oke-tól , a legrégebbieket, mert összefüggenek, és a vallásosság nagyon fontos mindegyikben. Régebben nagyobb hangsúly volt ezen a területen és több amerikai szerző is kiemeli. De ez csak egy vélemény, nem megalapozott tudás. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Mikor írtam a posztot, akkor az írónak is kicsit utánanéztem és akkor láttam, hogy a keresztény szépirodalom egyik ismert írójaként tartják számon, eddig csak Gray Chapmantől, Catherine Palmertől és a Carpenter házaspártól olvastam hasonlót. :)

   Törlés