A könyvet egy skót származású hölgy Jill Colonna írta, aki 20 éve él Párizsban és macaronfüggő. A könyv első fejezete a szerző ezen függőségének és megszállottságának a kialakulásáról szól, amiben a legjobb és legérdekesebb rész számomra az volt, ahol arról olvashatunk, hogy hogyan is eszik a francia nők úgy a macaront, hogy attól egy dekát nem híznak. (Hihetetlen, de ezeknek a franciáknak az étkezési szokásaik mindig ámulatba ejtenek.)
„Ebédidőben a lányokkal együtt ültünk egy előkelő áruház teaszalonjában, a macaron pedig egyetlen elegáns hölgy tányérjáról sem hiányozhatott. Olyan volt, akár egy divatkiegészítő.
Szerelem volt első látásra: csöppnyi, könnyed macaronok
üldögéltek a porcelán tányérokon, nem sugallva, hogy „a ruhaméreteddel játszol,
ha megkóstolsz….””
A könyv lépésről-lépésre vezet bennünket végig a macaron
elkészítésének a folyamatain, amelyeket Jill képekkel is alátámaszt a biztonság
kedvéért, hogy a legkisebb hibát se tudjuk elkövetni. Természetesen mindeközben bölcs
tanácsokkal is ellát bennünket a színes korongocskák készítésének
technikáját illetően. Az igazi élvezet a könyvben a gyönyörű képeken
kívül a receptek voltak, amiket 40 körül számoltam. Van köztük vaníliás, kávés,
mandulás, citromos, pisztáciás és ezek még csak a
szelídebb változatok….. szóval, van itt minden, amit csak el tudtok
képzelni, plusz még amit nem.
Ezen felül a szerző nagyon ötletesen a könyv hátulján
összegyűjtött néhány olyan receptötletet, amikben a kimaradt tojások sárgájának
a felhasználására ad tippeket, mivel egy adag macaron sütése után bizony 5 darab is felhasználatlan
marad. Bevallom én a macskánknak adtam, amitől olyan gyönyörű lett a szőre, hogy aki meglátta, nem állta meg szó nélkül. Na, de visszatérve a könyvre az ötlettáron kívül a hátulján még egy gyorskeresőt és egy macaronszervízt is találhatunk. Az előző a tojásfehérje, mandulaliszt és cukor arányhoz ad segítséget, míg az utóbbi a macaronkészítés gyakori hibáira hívja fel a figyelmet.
Természetesen teszteltem én is néhány receptet, amik
eredményeit közkincsé is teszem, és hogy mások is okuljanak a hibáimból, azokat a macaronokat is megmutatom, amelyek nem sikerültek épp fényesre. Egyébként, ha kalapos lett, ha nem, a gyerekeim odavoltak érte, és alig bírták
kivárni, hogy egy napot érjen a hűtőben.
Az olvasás mellett a sütés a második hobbim, úgyhogy élvezettel készítettem ezeket a kincsecskéket, igaz nem mindegyik sikerült úgy, ahogy elképzeltem, de úgy gondolom, hogy kiváló játszótérré válhat a konyha sütés közben mindazon háziasszonyok számára, akik elég kreatívak és szeretnek a színekkel játszani.
Az olvasás mellett a sütés a második hobbim, úgyhogy élvezettel készítettem ezeket a kincsecskéket, igaz nem mindegyik sikerült úgy, ahogy elképzeltem, de úgy gondolom, hogy kiváló játszótérré válhat a konyha sütés közben mindazon háziasszonyok számára, akik elég kreatívak és szeretnek a színekkel játszani.
Katt a képre és nagyobb lesz! |
Ezek a macaronok rózsaszínnek indultak, de kevés festéket tettem bele ezért lettek ilyen haloványkák.
Ezek a zöldikék pedig azért lettek ilyen ducik, mert túl kemény lett a tésztája. Egyébként volt egy olyan próbálkozásom is, ahol meg túl hígra sikerült a tészta, de úgy döntöttem, hogy azt inkább jobb, ha nem látjátok... borzalmasan néztek ki.
Mindenesetre most egy ideig felfüggesztem a sütést, mert macaronmérgezésben szenved az egész család, de a következő hónapban újra izzítom a sütőt.
Kiadó: T.bálint
Eredeti cím: Mad About Macarons!
Fordította: Lieberman Klára
Oldalszám: 128
Pedig nagyon kis aranyosak lettek :) Köszi a képeket!!! Megveszem majd én is a könyvet.
VálaszTörlésFantasztikus, ha recept és ételkostólókat keresnél, én szívessen jelentkezem:-)
VálaszTörlésZsuzsi
Szuper lett! :)
VálaszTörlésHuuu nagyon gusztusosak lettek. :)
VálaszTörlésúúú de megenném! nem rég ettem életem első macaronját a sugarshopban és hát úúúú ételorgasmus volt :))) már azóta meg akartam kóstolni hogy a gossip girlben láttam :) Hmm lehet én is megpróbálom egyszer tudok-e ilyet sütni. Szeretek sütni és tudok is.
VálaszTörlésEzek de szépek lettek! Én még csak egyszer készítettem, és csak az egyik adagnak lettek talpacskái, és azok is kicsit szétfolytak... Most ezen a bejegyzésen felbuzdulva újra megpróbálom! :)
VálaszTörlésTe milyen sütőben csináltad? Mert nekem gázsütőm van, és valahogy abban nem lesznek olyan jók. Van, h szalagos lesz, van hogy nem, ugyanabból a tésztaadagból..
VálaszTörlésNekem villanysütőm van. Alsó-felső sütésen sütöttem és 150 fokon.
VálaszTörlésEgyébként az sem mindegy ám, hogy milyen keményre vered fel a habot, de nálad, ha egy tésztaanyagból nem lesznek egyformák a sütik, akkor nem ez a gond. Lehet, hogy a sütőd nem süt egyenletesen.